Συνάντηση του Νάσου Ηλιόπουλου με εργαζόμενες γυναίκες: «Δεν είναι ημέρα μνήμης, είναι ημέρα διεκδίκησης»

Συνάντηση του Νάσου Ηλιόπουλου με εργαζόμενες γυναίκες: «Δεν είναι ημέρα μνήμης, είναι ημέρα διεκδίκησης»

Σήμερα, 8 Μαρτίου 2019, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Νάσος Ηλιόπουλος επισκέφτηκε την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση “Εξέλιξις” στον Κολωνό.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Νάσος Ηλιόπουλος, είχε εκεί την ευκαιρία να ακούσει την ιστορία δέκα γυναικών που αποφάσισαν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους. Η “Εξέλιξις” αποτελεί έναν ζωντανό και δυναμικό χώρο που ξεκίνησε από την παραγωγή πρωτότυπων ρούχων και στη συνέχεια προχώρησε στη μεταποίηση ρούχων. «Είμαι περήφανη γιατί είμαι γυναίκα και πάλευα και παλεύω για την ισότητα των γυναικών στην εργασία», δήλωσε η Λίτσα υποδεχόμενη τον Νάσο Ηλιόπουλο στην είσοδο.

Ακολούθησε συζήτηση σε εξαιρετικά φιλικό κλίμα. Οι συμμετέχουσες στο πρωτοποριακό εγχείρημα αναφέρθηκαν εκτενώς στις εμπειρίες τους, που συνθέτουν ένα μωσαϊκό της γυναικείας εργασιακής εμπειρίας: την κρίση της μεταποιητικής βιοτεχνίας, την επισφάλεια, την αδήλωτη υπερωριακή εργασία και την ανισότητα στην αμοιβή. «Αυτό που κάνουμε εδώ είναι η δική μας απάντηση στα αδιέξοδα», τόνισε η Κική.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε ότι ήρθε κυρίως για να ακούσει. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δική του εμπειρία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και στο πώς καθημερινά έφταναν στα χέρια του υποθέσεις που εργαζόμενες έπεφταν θύματα πολλαπλών διακρίσεων. «Ξέρω» δήλωσε «τι σημαίνει αόρατη εργασία, ξέρω τι σημαίνει ένας εργοδότης να θεωρεί ότι οι εργαζόμενες είναι ιδιοκτησία του, ξέρω το πλέγμα της διάκρισης που αφορά την ανισότητα στους μισθούς, τα διαφορετικά κριτήρια στις προαγωγές, την υποτίμηση της εργαζόμενης και ειδικότερα της νεαρής εργαζόμενης. Η “Εξέλιξις” είναι ένα υπόδειγμα που πρέπει να γενικεύσουμε. Και εδώ θέλω να πω κάτι. Ο Δήμος Αθηναίων θα έπρεπε να συμβάλλει σε αυτήν την κατεύθυνση. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Διαθέτουμε ένα σημαντικό κτιριακό απόθεμα. Άδειους χώρους που ο Δήμος αφήνει να ρημάζουν. Εμείς λέμε να ξεκινήσει άμεσα ένα πρόγραμμα όπου εγχειρήματα σαν το δικό σας, να μπορούν να στεγαστούν σε αυτά τα άδεια κτίρια του Δήμου. Αυτό συνιστά έμπρακτη στήριξη της αλληλέγγυας οικονομίας και την ίδια στιγμή ζωντανεύει ξανά τις γειτονιές μας διώχνοντας το σκοτάδι και την εγκατάλειψη».

Φεύγοντας, κρατώντας μια όμορφη τσάντα ως δώρο, ο Νάσος Ηλιόπουλος έκλεισε με ένα σύντομο σχόλιο για την ημέρα της γυναίκας: «Δεν είναι μέρα γιορτής, είναι μέρα διεκδίκησης. Διεκδίκησης ενάντια στις διακρίσεις, για ίσους μισθούς, ίδια δικαιώματα και κυρίως αξιοπρεπείς και ασφαλείς όρους εργασίας. Σε αυτή τη μάχη είμαστε όλοι και όλες μαζί».