Νάσος Ηλιόπουλος: Η Αθήνα χρειάζεται μια δημοτική αρχή για τις γειτονιές της – όχι για τη βιτρίνα

Νάσος Ηλιόπουλος: Η Αθήνα χρειάζεται μια δημοτική αρχή για τις γειτονιές της – όχι για τη βιτρίνα

Στον Alpha Radio 989 και την εκπομπή «Αντιθέσεις» με το Δήμο Βερύκιο και τον Σπύρο Λάμπρου, παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης σήμερα (23/05) ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη» περιγράφοντας την εγκατάλειψη που βιώνουν οι κάτοικοι της πόλης οι οποίοι ζουν λίγα μέτρα μόνο πιο μακριά από τους γειτονικούς δήμους, μετέφερε έναν διάλογο που είχε με μια δημότισσα της Ριζούπολης. «Σε επίσκεψή μου στη Ριζούπολη, μια ηλικιωμένη γυναίκα μου είπε “όλη μου τη ζωή την έχω ζήσει εδώ. Και για πρώτη φορά θα ήθελα να μένω δύο στενά πιο πάνω για να ανήκω στον δήμο Νέας Ιωνίας”». Όπως εξήγησε ο Ν. Ηλιόπουλος, στη συγκεκριμένη περιοχή «εδώ και καιρό υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με αντιπλημμυρικό έργο που πρέπει να γίνει. Ο δήμος Νέας Ιωνίας το ξεκίνησε με χρήματα της Περιφέρειας, ενώ ο Δήμος Αθηναίων δεν το έχει αρχίσει καν. Και αυτό που είναι πιο στενάχωρο, είναι ότι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε μια πόλη είναι να χάσει την καρδιά των ανθρώπων της. Δηλαδή να ζεις στην πόλη σου και να μην την πιστεύεις πια».

Ερωτηθείς αν κατά τη διάρκεια των περιοδειών του στην πόλη επισκέφθηκε σημεία της Αθήνας που δεν γνώριζε ο Ν. Ηλιόπουλος ανέφερε το υπαίθριο παζάρι στον Βοτανικό. «Είναι ένα κομμάτι πολιτισμού, όπου βλέπεις ξεχωριστά αντικείμενα. Δυστυχώς όμως γύρω από τα 2-3 νόμιμα παζάρια από σωματεία που έχουν ΑΦΜ, υπάρχουν και ασχήμιες. Και η περιοχή του Βοτανικού είναι άλλη μια περιοχή παρατημένη τελείως από τον Δήμο».
Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη» αναφέρθηκε και στο θέμα της ασφάλειας στην πόλη λέγοντας ότι αποτελεί δικαίωμα για τους πολίτες. «Δε γίνεται ένας άνθρωπος να είναι φοβισμένος στο σπίτι του. Το πρώτο που θα πρέπει να κάνει ο δήμος είναι να σπάσει το αίσθημα εγκατάλειψης. Όταν υπάρχουν περιοχές που είναι εγκαταλελειμμένες και σκοτεινές, το αίσθημα ανασφάλειας διευρύνεται. Ασφαλείς γειτονιές, είναι οι ζωντανές γειτονιές. Ένας ζωντανός εμπορικός δρόμος, δημιουργεί αυτομάτως ένα πλαίσιο ασφάλειας. Ο Δήμος είχε από την Περιφέρεια 16,5 εκατομμύρια για να στηρίξει μικρές επιχειρήσεις και να αναβαθμίσει εμπορικά πιεσμένες περιοχές. Πόσα από αυτά τα λεφτά χρησιμοποίησε ο Δήμος; Μηδέν.»

Στη συζήτηση για την καθαριότητα στην πόλη, ο Νάσος Ηλιόπουλος ήταν σαφής ότι η Αθήνα δε θα μπορέσει να γίνει μια καθαρή πόλη αν δεν μάθει να ανακυκλώνει. «Η Αθήνα θα έπρεπε να στέλνει για ταφή το 25% των απορριμμάτων της και στέλνει το 92%. Θα έπρεπε να ανακυκλώνει 50% και ανακυκλώνει μόνο το 5%».
Παράλληλα, ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι ο δήμος πρέπει να σέβεται τα χρήματα που εισπράττει από τους κατοίκους.«Για το 2018 στην καθαριότητα είχαμε προϋπολογισμό 140 εκατομμύρια ευρώ και χρησιμοποιήσαμε 50 εκατομμύρια ευρώ. Η Αθήνα είναι ο ορισμός του πλούσιου δήμου με φτωχή διαχείριση. Αυτά τα 90 εκατομμύρια που δε χρησιμοποιήθηκαν είναι οι κάδοι που λείπουν, τα πλυστικά που δεν υπάρχουν, τα μέσα ατομικής προστασίας που δεν έχουν οι εργαζόμενοι. Τα σκουπίδια δε μαζεύονται με μεταφυσικό τρόπο. Κάποιοι άνθρωποι δουλεύουν για αυτό. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή ο Δήμος Αθηναίων βρίσκεται στον εισαγγελέα από την Επιθεώρηση εργασίας για τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται οι υπάλληλοι».

Όταν για το ίδιο θέμα η συζήτηση έφτασε στις ιδιωτικοποιήσεις που θέλει να κάνει ο κ. Μπακογιάννης, ο Νάσος Ηλιόπουλος απάντησε: «Θα απαντήσω πρακτικά, χωρίς ιδεοληψίες, αναφέροντάς σας ένα παράδειγμα. Όταν ήμουν στην Επιθεώρηση Εργασίας απομακρύναμε από το νοσοκομείο του Ευαγγελισμού τον εργολάβο στον τομέα της καθαριότητας. Έτσι, εξοικονομήσαμε ένα εκατομμύριο το χρόνο και οι εργαζόμενοι αμείβονται καλύτερα.Το να συζητάμε σήμερα αν θα βάλουμε εργολάβους στην καθαριότητα είναι και ακριβή ιδέα και αναποτελεσματική. Σε όλη την Ευρώπη όπου χρησιμοποιήθηκαν ανάλογες λύσεις, τώρα επιστρέφουν στο δημόσιο γιατί είδαν ότι δε δουλεύει. Δεν το πάω στο αριστερά-δεξιά ή ιδιώτες-δημόσιο. Απλώς δεν δουλεύει».
Αναφερόμενος στη βραχυχρόνια μίσθωση ο Ν. Ηλιόπουλος σημειώνοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ο δήμος δεν έχει γνώμη επί του θέματος μέχρι στιγμής. Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι πρώτα απ’ όλα πρέπει να αποκλειστούν τα νομικά πρόσωπα. Αν μια εταιρεία θέλει να κάνει τουριστική επιχείρηση, αυτό να γίνει με βάση τις χρήσεις γης και τις συμβάσεις εργασίας. Όχι με αθέμιτο ανταγωνισμό, γιατί ο τουριστικός κλάδος είναι κρίσιμος για την οικονομία. Για τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να μπει ένα αριθμητικό όριο. Αυτά είναι πράγματα που μπορούν να γίνουν, έχουν γίνει εξάλλου σε όλη την Ευρώπη».

Μιλώντας για τους ανθρώπους που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο της Ανοιχτής Πόλης ο Ν. Ηλιόπουλος δήλωσε πολύ χαρούμενος τόσο για το δημοτικό όσο και για το κοινοτικό ψηφοδέλτιο, σημειώνοντας ότι δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις κοινότητες δίνοντας τους ουσιαστικές αρμοδιότητες. «Έχουμε ένα ψηφοδέλτιο με επιστήμονες, με ανθρώπους από όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες στην Αθήνα το οποίο πιστεύω ότι θα μπορέσει να κάνει τη διαφορά. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η αναλογία είναι 50% άντρες, 50% γυναίκες. Γιατί, βλέπετε, εμείς δε θεωρούμε πως η θέση της γυναίκας είναι στο σπίτι να κάνει τις δουλειές». Και πρόσθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος «ήταν αδιανόητη η δήλωση του Κ. Μητσοτάκη “εγώ δεν κάνω δουλειές στο σπίτι αυτά είναι της νοικοκυράς”. Είναι μέρος της ίδιας λογικής σύμφωνα με την οποία η πολιτική είναι δουλειά των ανδρών».

Τέλος, είπε ότι τα τελευταία χρόνια η Αθήνα είχε δημοτικές αρχές που ήταν πολύ κοντά στην πλατεία Συντάγματος και στο κεντρικό πολιτικό σύστημα και πολύ μακριά από τις γειτονιές. «Αυτό που θέλω να αλλάξω εγώ είναι επιτέλους να αποκτήσει η Αθήνα μια δημοτική αρχή για τις γειτονιές της. Μια δημοτική αρχή που ακόμα και όταν διαφωνείς μαζί της και της κάνεις κριτική, θα ξέρεις ότι είναι η δική σου δημοτική αρχή. Που νοιάζεται για τα προβλήματα και τις ανάγκες των ανθρώπων αυτής της πόλης και δεν την βλέπει απλά ως μια τουριστική βιτρίνα».