Τα κτίρια αφηγούνται την ιστορία της πόλης – Εκδήλωση για τον Ασαντούρ Μπαχαριάν

Τα κτίρια αφηγούνται την ιστορία της πόλης – Εκδήλωση για τον Ασαντούρ Μπαχαριάν

Το 1969, ο ζωγράφος και αγωνιστής Ασαντούρ Μπαχαριάν ιδρύει το Καλλιτεχνικό Πνευματικό Κέντρο «Ώρα» στο νεοκλασικό κτίριο, Ξενοφώντος 7, στο Σύνταγμα. Ένα κέντρο όαση στα χρόνια της χουντικής Σαχάρας. Η Ανοιχτή Πόλη τιμά το έργο του στις 24 Απριλίου στις 8.30 στην Ξενοφώντος 7 στο Σύνταγμα. Η πόλη συνομιλεί με τον πολιτισμό.

Στο κέντρο της Αθήνας, στο νεοκλασικό κτίριο της οδού Ξενοφώντος 7 στο Σύνταγμα, εγκαινιάστηκε το 1969 από τον ζωγράφο και αγωνιστή Ασαντούρ Μπαχαριάν το Καλλιτεχνικό Πνευματικό Κέντρο «Ώρα».

Στα σκοτεινά χρόνια της δικτατορίας, η «Ώρα» υπήρξε καταφύγιο, αλλά και βήμα έκφρασης για δημιουργούς από το χώρο των εικαστικών, του λόγου και της μουσικής που είχαν αποκλειστεί από το δημόσιο χώρο. Κατά τη μεταπολίτευση παρέμεινε ένας ζωντανός οργανισμός καλλιτεχνικής δημιουργίας, ώσμωσης ιδεών και ελεύθερης έκφρασης μέχρι το 1992 οπότε ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να μετατρέψει το νεοκλασικό της Ξενοφώντος σε γραφεία δημοτικών κινήσεων, σβήνοντας την πολύχρονη ιστορία.
Μετά τις δημοτικές εκλογές του 2014, η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» ως αξιωματική αντιπολίτευση πλέον, μετέφερε την έδρα της στον πρώτο όροφο του ιστορικού αυτού κτιρίου. Με δεδομένη τη σταθερή μας θέση υπέρ του ζωντανέματος των δημόσιων χώρων, της διαρκούς συνομιλίας με την κοινωνία και της ανάδειξης των τοποσήμων της πόλης, εγκαινιάζουμε μια σειρά δράσεων στο χώρο των γραφείων μας με μια έκθεση που αποτελεί ταυτοχρόνως φόρο τιμής στον οραματιστή Ασαντούρ Μπαχαριάν και στο σημαντικό έργο του. Ζητήσαμε από δημιουργούς και κληρονόμους τους να μας δανείσουν έργα που εκτέθηκαν στην «Ώρα», αλλά και να μοιραστούν μαζί μας εμπειρίες από την εποχή και τη σχέση τους με τον Μπαχαριάν. Επιθυμία μας είναι η έκθεση να αποτελέσει ένα έναυσμα για να γνωρίσουμε την ιστορία, να αναστοχαστούμε το παρελθόν και να προσδιορίσουμε νέες συντεταγμένες για το παρόν και το μέλλον μιας «Ανοιχτής Πόλης» στη δημιουργία.

Info: Γραφεία Ανοιχτής Πόλης – πρώην «Πνευματικό Κέντρο Ώρα», Ξενοφώντος 7, Σύνταγμα.

Εγκαίνια: 24 Απριλίου, ώρα 8.30 μ.μ.

Διάρκεια έκθεσης: 24 Απριλίου-8 Μαΐου

Ωράριο: Δευτέρα – Τετάρτη – Σάββατο 10:00  – 13:00

Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή 10:00 – 13:00 & 18:00 -21:00

Συμμετέχουν με έργα τους οι καλλιτέχνες: Γιάννης Βαλαβανίδης, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Χρύσα Βουδούρογλου, Περικλής Γουλάκος, Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, Ηρώ Κανακάκη, Κυριάκος Κατζουράκης, Βάσω Κατράκη, Νίκη Καραγάτση,Αλέξης Κυριτσόπουλος, Αλέκος Λεβίδης, Μιχάλης Μανουσάκης, Κυριάκος  Μορταράκος, Ασσαντούρ Μπαχαριάν, Χρήστος Μποκόρος, Χρόνης Μπότσογλου, Πίνο Παντολφίνι, Τριαντάφυλλος Πατρασκίδης, Πάρις Πρέκας, Δημήτρης Σεβαστάκης, Δήμητρα Σιατερλή, Φίλιππος Τάρλοου, Βίκυ Τσαλαματά, Έρση Χατζηαργυρού, Γιώργος Χατζημιχάλης, Νίκος Χουλιαράς.   

*Ο ΑΣΑΝΤΟΥΡ ΜΠΑΧΑΡΙΑΝ γεννήθηκε το 1924 και πέθανε το 1990. Μεγάλωσε σε μια προσφυγική συνοικία της μεσοπολεμικής Αθήνας. Η Κατοχή τον βρήκε σπουδαστή στη Σχολή Καλών Τεχνών. Είκοσι ετών στερείται την ελευθερία του και τριάντα έξι την ξαναβρίσκει. Τα δεκαπέντε χρόνια που μεσολάβησαν μέσα στο ζοφερό σκηνικό των φυλακών και της εξορίας επιμένει να ζωγραφίζει. Το 1958 παρουσιάστηκαν, για πρώτη φορά, έργα του στο Σαλόν Νέων Καλλιτεχνών της γκαλερί «Ζυγός».