Στις 12 Οκτώβρη συμπληρώνονται 70 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Ναζί Γερμανούς κατακτητές. Αυτή η μέρα συμβολίζει τη θέληση του λαού μας για ελευθερία, ειρήνη, ευημερία και δημοκρατία. Συμβολίζει, επίσης, τη νίκη των ανθρώπινων αξιών απέναντι στο σκοτάδι και τη φρίκη του ναζισμού. Μία νίκη που κόστισε τη ζωή και το αίμα εκατομμυρίων ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο.
Αυτή η μέρα αποτελεί, ταυτόχρονα, ημέρα μνήμης και τιμής για τους αγώνες και τις θυσίες των αγωνιστών της εθνικής αντίστασης και των αντιστασιακών οργανώσεων, με πρώτο το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.
Την ώρα, που η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων ανησυχεί όλη την Ευρώπη, ένα είναι σίγουρο, ότι η απάντηση δεν δίνεται με λόγια και διακηρύξεις, αλλά από το κίνημα.
Δεν είναι άμοιροι ευθυνών, όσοι επένδυσαν στη θεωρία των δύο άκρων, όσοι εξίσωσαν τα κοινωνικά κινήματα αντίστασης με τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Και είναι τουλάχιστον υποκριτικό σήμερα να προσπαθούν να αποποιηθούν αυτή την ευθύνη. Βλέπουμε όμως και κάποιους αμετανόητους, που το πάθημα δεν τους έγινε μάθημα, να διολισθαίνουν διαρκώς σε ακροδεξιά ρητορεία κλείνοντας πονηρά το μάτι σε ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής.
Το δικό μας μέτωπο απέναντι στο φασισμό και το ναζισμό είναι αμετακίνητο και αρραγές. Ο δικός μας αγώνας ενάντια στο φασισμό δεν εξαντλείται σε θεσμικές ενέργειες. Δίνεται καθημερινά στις γειτονιές με την ανάκληση της ιστορικής μνήμης.
Η ιστορία της Αθήνας είναι βαριά.
Γιʼ αυτό το λόγο, ως Ανοιχτή Πόλη καταθέσαμε στο δημοτικό συμβούλιο την πρόταση για τη διοργάνωση ιστορικής περιήγησης στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, και νιώθουμε ικανοποίηση για την υιοθέτηση της πρότασης από τη δημοτική αρχή. Καλούμε όλο τον κόσμο να συμμετάσχει μαζικά στην ιστορική περιήγηση της Κυριακής, για να κρατηθεί ζωντανή η ιστορική μνήμη και να δυναμώσει η αντιφασιστική συνείδηση του αθηναϊκού λαού.
Ο φασισμός νικήθηκε γιατί βρήκε απέναντί του αποφασιστικότητα, έμπνευση και αλληλεγγύη. Και με αυτά τα όπλα θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη στις γειτονιές της Αθήνας, γιατί η σβάστικα κατέβηκε από την Ακρόπολη τον Οκτώβρη του 1944 και δεν θα επιστρέψει 70 χρόνια μετά. Μας αξίζει ένας κόσμος καλύτερος, ένας κόσμος ελευθερίας και κοινωνικής αλληλεγγύης.