Στην 26η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η Ανοιχτή Πόληέκανε τις παρακάτω παρεμβάσεις, εκτός ημερήσιας διάταξης
Αλέξανδρος Νικολαΐδης
Εκφράσαμε τη βαθιά μας θλίψη για την απώλεια του Ολυμπιονίκη, συντρόφου και θαυμάσιου συνανθρώπου μας Αλέξανδρου Νικολαΐδη, που ακόμα και στις τελευταίες στιγμές του έδωσε μάθημα αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς. Η επιθυμία του να αξιοποιηθούν τα ολυμπιακά του μετάλλια για την ενίσχυση δομών για τα παιδιά αξίζει το σεβασμό μας και οφείλει να παραδειγματίσει τις κοινωνικές δράσεις και πρωτοβουλίες του Δήμου μας.
Κοινωνική πολιτική και προστασία των ευάλωτων
Το αποτρόπαιο περιστατικό στον Κολωνό, και η δεδομένα μη έγκαιρη παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών, φωτίζει ανάμεσα σε άλλα την αδυναμία του Δήμου Αθηναίων να παρέχει ένα ικανό δίχτυ κοινωνικής προστασίας και υποστήριξης των ευάλωτων ομάδων.
Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων είναι υποστελεχωμένες, όπως ομολογεί σε πρόσφατο δημοσίευμα και η αρμόδια Αντιδήμαρχος, με κρίσιμες ανάγκες να καλύπτονται από επισφαλείς συμβάσεις εργαζομένων που τρέχουν κάθε τόσο στα δικαστήρια για να παραμείνουν στις θέσεις τους – και οι οποίοι κράτησαν τις υπηρεσίες όρθιες στην περίοδο της πανδημίας. Στους δημοτικούς προϋπολογισμούς, παρά την αύξηση των αναγκών και με την Ελλάδα να ανήκει στις χώρες όπου η φτώχεια αυξάνεται, οι κοινωνικές δαπάνες του Δήμου Αθηναίων, αντί να αυξάνονται βαίνουν μειούμενες, ενώ η λειτουργία των υπηρεσιών στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δωρεές και προσφορές. Το αποτέλεσμα είναι ότι δομές υπολειτουργούν, ενώ πληθαίνουν οι αναφορές για προβλήματα στη λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών. Με τους δυνητικά ωφελούμενους να αυξάνονται διαρκώς, και με ανεπαρκή στήριξη σε προσωπικό και πόρους, είναι απολύτως αναμενόμενο για τις υπηρεσίες να αδυνατούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση, απελευθερώνοντας έτσι χώρο για την ανάπτυξη φαινομένων κοινωνικής περιθωριοποίησης.
Η δυσώδης υπόθεση του Κολωνού καλεί για ανασχεδιασμό των προτεραιοτήτων και των πολιτικών του Δήμου Αθηναίων στην κοινωνική πολιτική. Μας καλεί επίσης όλους να υιοθετήσουμε έναν δημόσιο λόγο που να ενθαρρύνει την αλληλεγγύη με τα θύματα, αντί να προωθεί τη συγκάλυψη. Ελπίζουμε η δημοτική αρχή να ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση.
Άσυλο Ανιάτων – Κοινωφελή Ιδρύματα
Ζητήσαμε, για μια ακόμα φορά, να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα του Ασύλου Ανιάτων. Όπως προκύπτει από το πρόσφατο πόρισμα του ορκωτού ελεγκτή λογιστή, καθώς και από τις καταγγελίες της απολυμένης από τη διοίκηση νομικής συμβούλου του Ασύλου, φαίνεται βέβαιο ότι αντιμετωπίζουμε ακόμα μια περίπτωση αδιαφανούς και ιδιοτελούς κακοδιαχείρισης πόρων που πριν από όλα πλήττει την αξιοπιστία του Ιδρύματος και τη δυνατότητά του να ανταποκρίνεται αξιοπρεπώς στο ρόλο του. Ο Δήμος Αθηναίων, ως εποπτεύουσα αρχή, δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια.
Σε εκκρεμότητα παραμένει και η ενημέρωση των δημοτικών παρατάξεων για το σχέδιο εξυγίανσης του Γηροκομείου Αθηνών που κατατέθηκε στο αρμόδιο Υπουργείο αιφνιδιαστικά, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση και χωρίς να δρομολογεί διαδικασίες για την εκλογή αιρετής διοίκησης στο Ίδρυμα.
Είναι σαφές ότι η εποπτεία του Δήμου στα ιδρύματα πρέπει επιτέλους να γίνει ουσιαστική και αποτελεσματική. Ο Δήμος θα πρέπει επίσης να έρθει σε συνεννόηση με την κεντρική διοίκηση για τις απαραίτητες βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο των κοινωφελών ιδρυμάτων.
Κατήχηση από την πίσω πόρτα
Οι πρόσφατες αποφάσεις Σχολικών Επιτροπών για παραχώρηση σχολικών χώρων σε ενορίες, στα πλαίσια προγράμματος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών με τίτλο “Νεανικές Ενοριακές Συντροφιές” δημιουργεί πολλά και σοβαρά ερωτηματικά.
Η παραχώρηση σχολικών χώρων, σε ώρες χωρίς εκπαιδευτικές υποχρεώσεις, για δράσεις κοινωφελούς χαρακτήρα, είναι μια θετική δυνατότητα που ανοίγει το σχολείο στην τοπική κοινωνία, με πολλά δυνητικά οφέλη. Ωστόσο, είναι ρητή η πρόβλεψη του θεσμικού πλαισίου, ότι αποκλείονται από αυτήν τη δυνατότητα δραστηριότητες, μεταξύ άλλων, με προσηλυτιστικό χαρακτήρα. Σύμφωνα όμως με ενημερωτικό υλικό που παρέχει η ίδια η Αρχιεπισκοπή, το εν λόγω πρόγραμμα, πίσω από τη “δημιουργική απασχόληση” που παραπλανητικά επικαλείται, έχει σαφή χαρακτηριστικά κατήχησης (“Το κατηχητικό ξεκίνησε!”, επιχαίρει σε σχετικό βίντεο Ιερός Ναός στον Κολωνό), και καλεί τα παιδιά σε “στιγμές χαράς κοντά στο Χριστό”.
Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να τοποθετηθεί. Ο φιλελεύθερος αυτοπροσδιορισμός της δεν συμβαδίζει με την εισαγωγή της κατήχησης στα σχολεία από την πίσω πόρτα.
Να τοποθετηθεί η δημοτική αρχή απέναντι στην καταστολή
Στην προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Μπακογιάννης μας είχε καλέσει να καταδικάσουμε τη βία, προσπαθώντας να υποστηρίξει ότι βία ασκείται από τους δημότες που ασκούν το νόμιμο δικαίωμα της διαμαρτυρίας απέναντι στις ενέργειες της δημοτικής αρχής του στο λόφο του Στρέφη και στα Εξάρχεια. Λίγο μετά, αστυνομικοί που εκτελούσαν περιπολίες στο λόφο του Στρέφη, τρομοκρατώντας με περισσή προκλητικότητα όσους περίοικους έκαναν χρήση του χώρου για την αναψυχή τους, ξυλοκόπησαν και ακολούθως συνέλαβαν άντρα που βρισκόταν με τα παιδιά του στο ανοιχτό γήπεδο του μπάσκετ. Η δημοτική αρχή, όπως και σε μια σειρά από άλλα ανάλογα περιστατικά κακοποίησης δικηγόρων, δημοσιογράφων και άλλων πολιτών από αστυνομικές δυνάμεις, επέλεξε να σιωπήσει απέναντι στην αυθαίρετη προσβολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων ανθρώπων που απλά κάνουν χρήση των ελεύθερων χώρων της γειτονιάς τους. Τη σιωπή επέλεξε και στο πρόσφατο συμβάν στο Α.Τ. Ομόνοιας, που πιστοποιεί την ανεξέλεγκτη συμπεριφορά πολλών ανδρών της Αστυνομίας, τόσο μέσα στα τμήματά τους όσο και στους δρόμους της πόλης.
Η δημοτική αρχή κλείνει τα μάτια απέναντι στην αστυνομική βία που ζούνε σε καθημερινή βάση οι κάτοικοι του κέντρου και μας ζητά να καταδικάσουμε κινητοποιήσεις με τις οποίες διεκδικούν το δικαίωμα στη γειτονιά τους. Στην πραγματικότητα, η στάση του Δημάρχου διευκολύνει ακόμα περισσότερο την αυθαίρετη λειτουργία της αστυνομίας. Το κάλεσμά του για καταδίκη της βίας είναι επιλεκτικό, στενά επικοινωνιακής χρήσης και ως τέτοιο αναξιόπιστο.