Ανυπαρξία σχεδιασμού για την προστασία και την ανάδειξη του Ποδονίφτη

Ανυπαρξία σχεδιασμού για την προστασία και την ανάδειξη του Ποδονίφτη

Πλήρης εγκατάλειψη από την πολιτεία και παντελής έλλειψη σχεδιασμού από τις δημοτικές αρχές των δύο όμορων Δήμων Αθηναίων και Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, αλλά και από την περιφερειακή αρχή του κ. Πατούλη για τον Ποδονίφτη. Αυτό διαπίστωσαν τα στελέχη των δυο παρατάξεων Δύναμη Πολιτών (Ν. Φιλαδέλφεια – Ν. Χαλκηδόνα) και Ανοιχτή Πόλη (Αθήνα) που βρέθηκαν την Κυριακή 8/10 μαζί με δεκάδες πολίτες στην εκδήλωση – επίσκεψη στο τελευταίο εναπομείναν φυσικό τμήμα του ποταμού που αποτελεί και το όριο των δυο δήμων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων (Ροή) με αφορμή τη συμπλήρωση 3 χρόνων από την απόφαση του ΣτΕ, με την οποία απορρίφθηκε το έργο τσιμεντοποίησης του Ποδονίφτη. Κι ενώ η απόφαση, μετά από προσφυγή των δύο Δήμων, της «Ροής» και πολιτών, διέσωσε την φυσική κοίτη του ποταμού, εδώ και τρία χρόνια οι δυο δημοτικές αρχές Μπακογιάννη και Βούρου μοιάζουν να έχουν ξεχάσει πού βρίσκεται αυτή η όαση φυσικού πλούτου και δεν έχουν κάνει το παραμικρό για την προστασία και την ανάδειξή του.

Θυμίζουμε ότι πριν από 16 μήνες στελέχη των παρατάξεών μας είχαν βρεθεί και πάλι στον Ποδονίφτη και είχαν καταλήξει στην κοινή διαπίστωση ότι το ανοικτό τμήμα του ποταμού «πρέπει να διασωθεί, να αντιμετωπιστεί η είσοδος λυμάτων στο ποτάμι, να καθαριστεί και να αναδειχθεί με τη διαμόρφωση παρόχθιων περιπατητικών διαδρομών και ήπιων χρήσεων αναψυχής».
Οι παρατάξεις μας δεσμεύονται να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις, αξιοποιώντας τις εμπειρίες και τις προτάσεις φορέων και ειδικών, κάποιες από τις οποίες ακούστηκαν και στη σημερινή εκδήλωση.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν από τη Δύναμη Πολιτών ο επικεφαλής Γιώργος Ανεμογιάννης, ο πρώην δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος και ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Καλαμπόκης, οι κοινοτικοί σύμβουλοι Δήμητρα Αθανασίου, Μιχάλης Λεωνίδας και Έφη Βαρσαμή και από την Ανοιχτή Πόλη η δημοτική σύμβουλος Δέσποινα Αλεβυζάκη και οι κοινοτικοί σύμβουλοι της 5ης Δημοτικής Κοινότητας Αλέκος Κρητικός και Ξένια Κεφαλά.