Ακραία απορρύθμιση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού για χάρη των μεγάλων συμφερόντων

Ακραία απορρύθμιση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού για χάρη των μεγάλων συμφερόντων

 

Τις τελευταίες ώρες βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, όπου με  διαδικασίες fast track, ψηφίστηκε σε θερινό τμήμα της Βουλής η μεταρρύθμιση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού και η νέα κατηγοριοποίηση χρήσεων γης. Στην πραγματικότητα πρόκειται για απορρύθμιση, με μοναδικό γνώμονα την ad hoc αδιαφανή εξυπηρέτηση μικρών και μεγάλων «επενδυτικών» συμφερόντων.

Ανοίγεται διάπλατα η πόρτα για την αλλαγή του χαρακτήρα της πόλης και του περιαστικού τοπίου, των γειτονιών και των ελεύθερων χώρων, ενώ εντείνεται και η διάχυση της τσιμεντοποίησης κατά μήκος των οδικών αξόνων. Στον αστικό χώρο, περιοχές αμιγούς κατοικίας αποκτούν πληθώρα νέων χρήσεων που δεν σχετίζονται με την κατοικία, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία κοινωνική διαβούλευση ή επιστημονικός σχεδιασμός, ενώ οι μεγάλοι ελεύθεροι χώροι αφήνονται βορά σε κερδοσκοπικά εγχειρήματα.

Ταυτόχρονα, αχρηστεύεται πλήρως, αντί να ενισχυθεί, ακόμα κι ο ελάχιστος ρόλος που έχει σήμερα η αυτοδιοίκηση, καθώς επίσης και η δυνατότητα ελέγχου του σχεδιασμού από το κράτος. Ο ρόλος του δημοσίου ως εγγυητή του χωρικού σχεδιασμού – υποχρέωση που απορρέει από το Σύνταγμα – έγκειται αποκλειστικά σε υπογραφές Υπουργών και Γενικών Γραμματέων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Μια πολιτική επιλογή που αντανακλά την πρόθεση εγκαθίδρυσης ενός πρωτόγνωρης κλίμακας πελατειακού κράτους, το οποίο θα κυριεύσει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, και πρώτος απ’ όλους ο Δήμος Αθηναίων, οφείλει σήμερα να πρωτοστατήσει στον αγώνα υπεράσπισης του δημόσιου συμφέροντος, και να τοποθετηθεί ξεκάθαρα, ενάντια στις πολιτικές που θέλουν τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό να είναι ένα πρόσχημα που θα βολεύει επιλεγμένα μικρά και μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, κόντρα στις ανάγκες των πολιτών.