Ανακοίνωση για τα κυβερνητικά «μέτρα» για τους άστεγους

Ανακοίνωση για τα κυβερνητικά «μέτρα» για τους άστεγους

 

Ο κ. Σαμαράς ανακαλύπτει τους άστεγους στην Αθήνα. Μέχρι πριν λίγες μέρες, η προσπάθεια της κυβέρνησης ήταν να κάνει τους άστεγους αόρατους και γι αυτό άλλωστε, όταν τολμούσαν να εμφανιστούν στο προσκήνιο, σε αγαστή συνεργασία με την δημοτική αρχή της Αθήνας, τους έστελναν πίσω στις σκοτεινές γωνιές.

Σήμερα σε ένα προεκλογικό κρεσέντο, που καταγγέλλουν ακόμα και οι συγκυβερνώντες σύμμαχοί του, μας μιλάει για μέτρα ανακούφισης των αστέγων. Άραγε εννοεί όσων υπάρχουν ή και αυτών που θα δημιουργηθούν πολύ σύντομα με την ενεργοποίηση των πλειστηριασμών; Εξ άλλου είναι γνωστό ότι η Τρόικα υπέδειξε ότι δεν μπορεί να ασκείται κοινωνική πολιτική μέσω των τραπεζών, και ότι θα πρέπει το κράτος να στεγάσει όσους βρεθούνε στο δρόμο με άλλους τρόπους.

Ο κ. Σαμαράς μας υπόσχεται ότι θα αξιοποιήσει όλα τα ακίνητα του δημοσίου για τον σκοπό αυτό. Αυτή η υπόσχεση παραμένει θολή – παρά το γεγονός ότι προ μηνός είχε υποσχεθεί… 20 εκατομμύρια από το «πρωτογενές πλεόνασμα» για την αντιμετώπιση του διογκούμενου ζητήματος της έλλειψης στέγης.

Προς το παρόν εξαγγέλλει την αναμόρφωση μιας υπάρχουσας σημαντικής δομής,  του Δρακοπούλειου ιδρύματος στην οδό Αλκιβιάδου, που μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε ως  κέντρο αιμοδοσίας και απαξιώθηκε, όπως οι περισσότερες δομές υγείας. Φαίνεται η τέχνη του να βαφτίζεις το κρέας ψάρι ασκείται με επιτυχία τον τελευταίο καιρό, καθώς, πρόσφατα, και ο κ. Καμίνης μας εξήγγειλε με τυμπανοκρουσίες ως «κοινωνική κατοικία» την παροχή προσωρινής διαμονής σε 16 οικογένειες και ως πρόγραμμα του δήμου την δουλειά που κάνουν εδώ και καιρό οι κοινωνικές οργανώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζονται με μοντέρνο περιτύλιγμα πολιτικές και δομές που έχουν αποδειχθεί από τη διεθνή εμπειρία ακατάλληλες, αναποτελεσματικές και κοστοβόρες.

Η Ανοιχτή Πόλη, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην διασφάλιση της στέγης για τους κατοίκους της Αθήνας, έχει επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, πρώτον για την πρόληψη της απώλειας στέγης, ώστε να μην μείνει κανείς έξω από το σπίτι του, δεύτερον για την καλύτερη στεγαστική αποκατάσταση και συνολικότερη φροντίδα όσων είναι ήδη στον δρόμο, και τρίτον για την ανάπτυξη ενός συνολικού πλαισίου κοινωνικής κατοικίας σε συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους για την διασφάλιση της πρόσβασης σε φτηνή, σταθερή και αξιοπρεπή κατοικία για όλους τους κατοίκους της Αθήνας.

Αντί για τη φιλανθρωπία, την εξάρτηση, τις πελατειακές σχέσεις και την «ανακύκλωση» της φτώχειας, η Ανοιχτή Πόλη προωθεί τη θέσμιση δικαιωμάτων, την ενδυνάμωση και τη διεκδίκηση.