Ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης για το άνοιγμα των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας.

Ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης για το άνοιγμα των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας.

Απομένουν λίγες μέρες για την έναρξη της σχολικής χρονιάς και η κυβέρνηση των ’’αρίστων’’ δεν φαίνεται να νοιάζεται για την υγεία των μαθητών/τριών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους. Μετά την άρνηση της υπουργού Νίκης Κεραμέως να εφοδιάσει με μάσκες τα σχολεία, ήρθε η απόφαση του Δήμου Χαλανδρίου να μοιράσει δωρεάν μάσκες στο μαθητικό πληθυσμό και ανάγκασε την κυβέρνηση να ανακοινώσει τη διανομή 3 μασκών σε κάθε μαθητή/τρια.

Στην χτεσινή (24/8) συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να διαθέσει δωρεάν μάσκες στους μαθητές/τριες και στους εκπαιδευτικούς και να προχωρήσει σε τεστ-Covid-19 για όλους τους εργαζόμενους/νες, πράγμα που συνιστά θετική εξέλιξη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ωστόσο, λόγω της έξαρσης της πανδημίας, τα μέτρα αυτά δεν επαρκούν. Η Ανοιχτή Πόλη πρότεινε σειρά μέτρων που μπορεί να πάρει ο Δήμος Αθηναίων για να προστατέψει καλύτερα τη δημόσια υγεία. Συγκεκριμένα προτείναμε:

1. Να ληφθούν μέτρα αραίωσης των μαθητών στη τάξη με προτεραιότητα στις τρεις πρώτες τάξεις του Δημοτικού και στα Νηπιαγωγεία, με ενοικίαση αιθουσών, αξιοποίηση κλειστών κτιρίων, διαμόρφωση θρανίων με προστατευτικά.
2. Να γίνουν τεστ covid-19 σε όλους τους εκπαιδευτικούς και να επαναλαμβάνονται κάθε 15ήμερο.
3. Να γίνονται δειγματοληπτικά τεστ σε μαθητές/τριες 2 φορές το μήνα.
4. Να υπάρξουν ειδικά μέτρα για το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας όπου στεγάζονται χιλιάδες μαθητές/τριες και πολλές σχολικές μονάδες, με εγκατάσταση μόνιμου εξοπλισμένου Ιατρείου,στελεχωμένο με ιατρικό-νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.
5. Δημιουργία κινητών ιατρικών μονάδων που θα έχουν την ευθύνη του υγειονομικού ελέγχου των σχολείων ανά Δημοτική κοινότητα.
6. Την εφαρμογή ενός προγράμματος ενημέρωσης του σχολικού πληθυσμού και των γονέων σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας.
7. Τη διαμόρφωση ενός προγράμματος καθαριότητας και απολυμάνσεων σε όλες τις σχολικές μονάδες κάθε εβδομάδα.

Επιπλέον χρειάζεται:
1. Προμήθεια ηλεκτρονικών θερμομέτρων για όλα τα σχολεία και η εφαρμογή υποχρεωτικής καθημερινής θερμομέτρησης όλων όσων εισέρχονται στα σχολικά συγκροτήματα.
2. Ο καθορισμός ενός ειδικού πλαισίου προστασίας για το προσωπικό και τα παιδιά των παιδικών σταθμών.
3. Ανακατανομή των κονδυλίων του προϋπολογισμού και δημιουργία τροφοδότη λογαριασμού για δαπάνες αντιμετώπισης του covid-19, ενίσχυση του προϋπολογισμού των Σχολικών Επιτροπών.
4. Υποχρεωτικά τεστ με περιοδική επανάληψη για όλους τους εργαζόμενους/νες του Δήμου Αθηναίων που έρχονται σε επαφή με το κοινό ( κοινωνικές υπηρεσίες, ΚΥΑΔΑ, Παιδικοί Σταθμοί, γυμναστήρια,κολυμβητήρια, καθαριότητα, ιατρεία κλπ).