Η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο της 31ης Αυγούστου: Ζητήματα ασφάλειας, αλληλεγγύης και δημοκρατίας

Η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο της 31ης Αυγούστου: Ζητήματα ασφάλειας, αλληλεγγύης και δημοκρατίας

Να μην ακολουθήσει ο Δήμος Αθηναίων την διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης – Άμεσα μέτρα για ασφαλή σχολεία
Δυστυχώς η θεματολογία του πρώτου Δημοτικού Συμβουλίου της χρονιάς είχε μια αρνητική έκπληξη. Η Δημοτική Αρχή έκρινε ότι δεν ήταν σκόπιμο να υπάρχει θέμα για το άνοιγμα των σχολείων στην ημερήσια διάταξη. Λίγες μόνο μέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων, η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για τη διαμόρφωση των ασφαλέστερων δυνατών συνθηκών για τη σχολική κοινότητα. Η αυτονόητη παροχή δωρεάν μασκών δεν εξαντλεί τις ανάγκες που υπάρχουν. Η Ανοιχτή Πόλη έχει καταθέσει ένα πλαίσιο ενεργειών που θεωρούμε απαραίτητο να γίνουν τις επόμενες μέρες. Αφού η κυβέρνηση έχει επιλέξει να θυσιάσει την υγεία των πολιτών, είναι ευθύνη της Δημοτικής Αρχής να προστατεύσει μαθητές και εκπαιδευτικούς. Συγκεκριμένα προτείναμε:

• Να ληφθούν μέτρα αραίωσης των μαθητών, με ενοικίαση αιθουσών και αξιοποίηση κλειστών κτιρίων.
• Να προσληφθεί επαρκής αριθμός εργαζομένων για τις ανάγκες της καθαριότητας των σχολικών μονάδων. Είναι φανερό ότι οι 264 προσλήψεις που έγιναν δεν επαρκούν για τον καθαρισμό 400 σχολείων δυο φορές τη μέρα. Χρειάζεται τουλάχιστον διπλάσιος αριθμός προσλήψεων, τις οποίες η Δημοτική Αρχή οφείλει να εξασφαλίσει σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση.
• Να γίνουν τεστ covid-19 σε όλους τους εκπαιδευτικούς και να επαναλαμβάνονται κάθε15ήμερο. Να γίνονται δειγματοληπτικά τεστ σε μαθητές/τριες 2 φορές το μήνα.
• Προμήθεια ηλεκτρονικών θερμομέτρων και καθημερινή θερμομέτρηση όσων εισέρχονται στους σχολικούς χώρους.
• Δημιουργία κινητών ιατρικών μονάδων που θα έχουν την ευθύνη του υγειονομικού ελέγχουτων σχολείων ανά Δημοτική Κοινότητα.
• Ειδική μέριμνα χρειάζεται για το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας με εγκατάσταση μόνιμου εξοπλισμένου Ιατρείου, στελεχωμένου με ιατρικό-νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.
• Ειδικό πλαίσιο προστασίας για το προσωπικό και τα παιδιά των παιδικών σταθμών.
• Ανακατανομή των κονδυλίων του προϋπολογισμού και δημιουργία τροφοδότη λογαριασμού για δαπάνες αντιμετώπισης του covid-19. Ενίσχυση του προϋπολογισμού των Σχολικών Επιτροπών.
Η Δημοτική Αρχή οφείλει να δράσει γρήγορα και συντονισμένα, σε συνεννόηση και με τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις.

Αξιοπρέπεια για τις γειτονιές και για τους πρόσφυγες
Η Δημοτική Αρχή εξακολουθεί να μην συμμορφώνεται με την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ζητούσε τη διεκδίκηση στήριξης από την πολιτεία, για τη στέγαση των αναγνωρισμένων προσφύγων που απομακρύνθηκαν από τις δομές φιλοξενίας χωρίς να έχει ληφθεί η οποιασδήποτε μέριμνα για τη στέγαση και τις βασικές ενταξιακές ανάγκες τους. Η κατάσταση που διαμορφώθηκε για μια ακόμα φορά στην πλατεία Βικτωρίας είναι καταδικαστική για την ποιότητα ζωής στη γειτονιά, ενώ περιφρονεί τα στοιχειώδη δικαιώματα των άστεγων προσφύγων. Η λύση προφανώς δεν είναι αυτή που φαίνεται να επιλέχθηκε: το στοίβαγμα αυτών των ανθρώπων στον Ελαιώνα, σε συνθήκες απαράδεκτου συνωστισμού, και μάλιστα σε περίοδο πανδημίας. Η Δημοτική Αρχή οφείλει να δώσει αξιοπρεπή λύση στο ζήτημα, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο: πρέπει να νοικιαστούν οι απαιτούμενοι χώροι και να επανασχεδιαστεί το πρόγραμμα ESTIA. Ο Δήμος Αθηναίων θα πρέπει περαιτέρω να αναλάβει πρωτοβουλία στην ΚΕΔΕ για τη δημιουργία ενός δικτύου δήμων που θα συνεισφέρουν στην εξασφάλιση της φιλοξενίας των προσφύγων.

Ανάγκη για ένα ευρύ πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης
Το επόμενο διάστημα, και σαν συνέπεια της υγειονομικής κρίσης και των κυβερνητικών επιλογών, η Αθήνα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα συμπτώματα ενός νέου κύματος φτωχοποίησης. Πολλοί δημότες θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα στην κάλυψη των βασικών αναγκών τους, όπως αυτών της σίτισης, της στέγασης και της ενεργειακής επάρκειας. Η Ανοιχτή Πόλη ζήτησε να ενταχθεί στον προγραμματισμό του Δημοτικού Συμβουλίου ειδική συζήτηση για τον ανασχεδιασμό του Προϋπολογισμού του Δήμου Αθηναίων, με προσανατολισμό τη διαμόρφωση ενός γενναίου προγράμματος κοινωνικής αλληλεγγύης που θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, διεκδικώντας παράλληλα τη στήριξη της Κυβέρνησης.

Διαβούλευση με τους κατοίκους για τη Λέλα Καραγιάννη – Να σεβαστούμε την ιστορική μνήμη της πόλης
Η Δημοτική Αρχή εισηγήθηκε την παραχώρηση του δημοτικού ακινήτου της Λέλας Καραγιάννη στον εκκλησιαστικό φιλανθρωπικό οργανισμό “Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ”, για τη δημιουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών. Πρόκειται για μια κίνηση που περιφρονεί άλλες προτάσεις που έχουν επανειλημμένα διατυπώσει οι κάτοικοι της περιοχής, σχετικά με τη χρήση του ιστορικού διατηρητέου ακινήτου, και οι οποίες θα περίμενε κανείς να κατατεθούν σε μια ανοιχτή διαδικασία διαβούλευσης, με το συντονισμό του Κοινοτικού Συμβουλίου. Φαίνεται όμως ότι η αναβάθμιση των Κοινοτικών Συμβουλίων απασχολεί τη Δημοτική Αρχή μόνο σε επίπεδο προεκλογικής ρητορικής. Την ίδια στιγμή που η Δημοτική Αρχή σπεύδει, με μια αδιαφανή διαδικασία που αγνοεί την Κοινότητα και χωρίς την έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, να παραχωρήσει χώρο κατήχησης σε μια οργάνωση της Εκκλησίας, η ίδια η Εκκλησία έχει αφήσει στην εγκατάλειψη ακίνητο που της ανήκει στην πλατεία Αγίου Γεωργίου της Κυψέλης, με συνέπεια αυτό να παραμένει αναξιοποίητο και να συνιστά παράγοντα υποβάθμισης της γειτονιάς. Για την Ανοιχτή Πόλη, το κτίριο της Λέλας Καραγιάννη δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για τις δημόσιες σχέσεις της Δημαρχίας με την Αρχιεπισκοπή. Η χρήση ιδιαίτερα τέτοιων εμβληματικών χώρων δεν μπορεί να αποφασίζεται ερήμην των δημοτών.