Ανοιχτή Πόλη: Απολύτως αναγκαία για τον πολιτισμό της Αθήνας η συνέχιση λειτουργίας του κινηματογράφου «Αλκυονίς»

Ανοιχτή Πόλη: Απολύτως αναγκαία για τον πολιτισμό της Αθήνας η συνέχιση λειτουργίας του κινηματογράφου «Αλκυονίς»

Η ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης αναφέρει:

H Δημοτική Κίνηση της Αθήνας Ανοιχτή Πόλη θεωρεί απολύτως αναγκαία για τον πολιτισμό της Αθήνας την συνέχιση λειτουργίας του κινηματογράφου Αλκυονίς.

Η «Αλκυονίδα»  είναι ένας ιστορικός κινηματογράφος, ιδρύθηκε το 1969 και στην πορεία των 50 χρόνων λειτουργίας του καταξιώθηκε, ως εστία πολιτισμού στο κέντρο της πόλης, περιοχή της Πλατείας Βικτωρίας.

Ο κινηματογράφος Αλκυονίς έχει διαπλάσει πολλές γενιές Ελλήνων στην τέχνη του κινηματογράφου με τις προβολές ελληνικών και ξένων ταινιών μεγάλων δημιουργών , καθώς και με εκδηλώσεις πολιτιστικές υψηλής αισθητικής ποιότητας, κοινωνικής ευαισθησίας και πράξης. Και δεν πρέπει να ξεχαστεί ότι στα χρόνια της δικτατορίας λειτούργησε και ως χώρος αντίστασης με προβολές απαγορευμένων ταινιών από το καθεστώς.

Από το 2014 ο κινηματογράφος επαναλειτουργεί τεχνολογικά ανακαινισμένος, συνεχίζοντας στην ίδια πορεία και στα χρόνια της κρίσης και σε μια περιοχή του κέντρου με πολλά προβλήματα . Επί πλέον δίνει ανάσα ζωής φιλοξενώντας στον χώρο του πρόσωπα και συλλογικότητες για την πραγματοποίηση πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων.

Σήμερα ‘’ η Αλκυονίδα ‘’ αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, που όμως είναι απαράδεκτο να οδηγήσουν στο τέλος της . Τα προβλήματα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με βοήθεια από θεσμικούς φορείς Πολιτισμού, Υπουργείο, Δήμο και συλλογικότητες και πολίτες που ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό στην πόλη μας. Κυρίως το Υπουργείο Πολιτισμού, θα μπορούσε να βοηθήσει, καθορίζοντας την αποκλειστική χρήση του χώρου, ως κινηματογραφικής αίθουσας τέχνης. Η ‘’Αλκυονίδα ‘’πρέπει να σωθεί, το κλείσιμο της είναι κτύπημα άδικο για τους κατοίκους της περιοχής , για όλους τους κατοίκους της Αθήνας και μας αφορά όλους/ες, γιατί είναι πλήγμα στον πολιτισμό της Πόλης μας.