Η Αθήνα δεν σας ανήκει

Η Αθήνα δεν σας ανήκει

O Κώστας Μπακογιάννης ανακοίνωσε επιτέλους την, άλλωστε γνωστή σε όλους, υποψηφιότητά του για το δήμο της Αθήνας. Χωρίς να αρνείται τη σχέση του με τη Νέα Δημοκρατία, δεν έχει χρισθεί επισήμως υποψήφιος του κόμματος για το δήμο της Αθήνας. Ωστόσο, ήδη η ΝΔ έχει δηλώσει ότι «ο Κώστας Μπακογιάννης έχει υπάρξει ένας πολύ καλός δήμαρχος Καρπενησίου κι ένας πολύ αποτελεσματικός περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. Eίμαστε σίγουροι ότι θα είναι και ένας πολύ επιτυχημένος δήμαρχος Αθηναίων, που θα κάνει καλύτερη τη ζωή των κατοίκων της πρωτεύουσας. Άλλωστε, οι περισσότερες ιδέες και προτάσεις του ευθυγραμμίζονται πλήρως με το σχέδιο της ΝΔ για την αυτοδιοίκηση».
Από τη δήλωση αυτή και μόνο, δύο διαστάσεις αναφύονται. Πρώτον, η εμπιστοσύνη που είναι αυτονόητο ότι έχει το κόμμα στο εκλεκτό τέκνο της, ότι θα είναι ένας πολύ επιτυχημένος δήμαρχος. Δεύτερον, θεωρείται δεδομένη η πλήρης ευθυγράμμισή του, των ιδεών και των προτάσεών του, με το σχέδιο του κόμματος.
Την ίδια στιγμή, η επικοινωνιακή οργάνωση είναι άρτια, όπως άλλωστε είναι φυσικό για τη βαριά βιομηχανία παραγωγής πολιτικών στελεχών της ΝΔ. Έχει ήδη στηθεί ο απαραίτητος μηχανισμός με τίτλο «Η πόλη σου ανήκει», όπου ο πολίτης μπορεί να καταθέτει προτάσεις. Με τη διαδικασία αυτή, ο Κώστας Μπακογιάννης και οι συνεργάτες του υποτίθεται ότι θα διαμορφώσουν το πρόγραμμα του συνδυασμού. Βεβαίως, τίθεται το ερώτημα τι να διαμορφώσουν οι πολίτες, αφού για τον κύριο Μπακογιάννη «οι ιδέες και προτάσεις του ευθυγραμμίζονται πλήρως με το σχέδιο της ΝΔ για την αυτοδιοίκηση»;
Πρόκειται για «διάσωση» του αρχικού «Γιατί η Αθήνα μάς ανήκει», όπως ήταν το πρώτο σύνθημα που βγήκε αυθόρμητα στον αέρα και, όπως ήταν φυσικό, ξάφνιασε με την ειλικρίνειά του! Ταυτοχρόνως, ανέδειξε όλα τα σύνδρομα που καταταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία λόγω της οικογενειοκρατίας. Και μας έβαλε σε σκέψεις, μήπως έχει δίκιο; Μήπως δεν χρειάζεται καν να ψηφίσουμε; Αφού τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και από πάντα δεδομένα. Γιατί; Μα γιατί η Αθήνα τους ανήκει! Και οι ιδέες και οι προτάσεις που καλούνται να καταθέσουν οι πολίτες, και αυτές τους ανήκουν, και είναι ίδιες με αυτές της ΝΔ.
Όχι κύριε Μπακογιάννη, η Αθήνα δεν σας ανήκει, σας ανήκει η ακόρεστη ανάγκη για εξουσία και αυτό εκφράζετε όταν βλέπετε την Αθήνα σαν μια ιδιοκτησία. Τα συνθήματά σας, όσο κι αν ευαγγελίζεστε την ανανέωση, φαντάζουν δυσοίωνα και απειλητικά, και δεν μπορούν να κρύψουν ένα δήμαρχο – αφεντικό. Ούτε οι πολίτες της Αθήνας είναι χειραγωγήσιμα, λοβοτομημένα φαντάσματα που θα παπαγαλίσουν τις ιδέες της ΝΔ. Η πόλη δεν ανήκει σε κανέναν, ούτε και στους ψηφοφόρους σας, όπως αφήνετε να εννοηθεί.
Η αυτοδιοίκηση είναι η αμεσότερη διαδικασία στη δημοκρατία και αυτή είναι μια διάσταση που σας είναι άγνωστη. Η κοινωνία είναι πιο σύνθετη από τους ψηφοφόρους. Η αναμέτρηση είναι μπροστά μας και θα έχετε ισχυρό αντίπαλο την Ανοιχτή Πόλη. Η μακροβιότερη δημοτική παράταξη στην Αθήνα είναι, όπως πάντα, εδώ με όλη την δύναμή της, τους Αθηναίους και τις Αθηναίες, αυτούς και αυτές που τόσες δεκαετίες αγωνίζονται για την πόλη μας και έχουν να αφηγηθούν χιλιάδες ιστορίες για την καθημερινή φροντίδα και την αγάπη τους προς αυτήν. Η πόλη είναι τα κινήματα, οι δράσεις και οι αγώνες. Είναι τα προβλήματα, οι λύσεις, η αλληλεγγύη και οι κοινωνικοί σχεδιασμοί. Εκεί βρίσκεται η Ανοιχτή Πόλη με την ιστορία της μέχρι τώρα και με τη δυνατή και νικηφόρα συμμετοχή της στις επερχόμενες εκλογές.

Ανοιχτή Πόλη