Όχι στον βίαιο αποκλεισμό των κατοίκων από τους ελεύθερους χώρους της πόλης

Όχι στον βίαιο αποκλεισμό των κατοίκων από τους ελεύθερους χώρους της πόλης

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 4/10, αναφερόμενος στις αντιδράσεις όλο και περισσότερων κατοίκων απέναντι στις παρεμβάσεις του στους ελεύθερους χώρους της πόλης, ο κ. Μπακογιάννης μας κάλεσε να καταδικάσουμε τη βία, προβάλλοντας έτσι ένα ανεστραμμένο αφήγημα, κατά το οποίο βία ασκείται από τους δημότες που ασκούν το νόμιμο δικαίωμα της διαμαρτυρίας απέναντι στις ενέργειες της δημοτικής αρχής του.

Το αφήγημα του Δημάρχου, έτσι κι αλλιώς σαθρό, σύντομα προσέκρουσε στην πραγματικότητα. Λίγα λεπτά μετά, το ίδιο βράδυ, κρανοφόροι που εκτελούσαν περιπολίες στο λόφο του Στρέφη, τρομοκρατώντας όσους περίοικους έκαναν χρήση του χώρου για την άθληση ή την αναψυχή τους, ξυλοκόπησαν και ακολούθως συνέλαβαν άντρα που βρισκόταν με τα παιδιά του στο ανοιχτό γήπεδο του μπάσκετ. Τα διαθέσιμα βίντεο είναι αποκαλυπτικά για την προκλητικότητα και την αυθαιρεσία των ενεργειών των αστυνομικών οργάνων. Είναι η ίδια αυθαιρεσία, με την οποία τόσο ο λόφος του Στρέφη όσο και η πλατεία Εξαρχείων έχουν εδώ και εβδομάδες αποκλειστεί με διμοιρίες από τους κατοίκους, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τον ελεύθερο χώρο τους και απαγορεύοντας το δικαίωμά τους στη διαμαρτυρία, πέρα από κάθε λογική και πέρα από κάθε νομιμότητα.

Μεθαύριο Παρασκευή, η Ανοιχτή Πόλη θα είναι στην αίθουσα του Εφετείου, όπου συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό. Θα είμαστε εκεί επειδή ακριβώς διεκδικούμε μια πόλη δημοκρατίας και αλληλεγγύης, κλειστή στο φασιστικό κήρυγμα του μίσους. Για τους ίδιους λόγους, καλούμε τόσο τη δημοτική αρχή όσο και την κυβέρνηση, να εγκαταλείψουν την αδιέξοδη στρατηγική της αστυνομικής αυθαιρεσίας που καλλιεργεί εστίες έντασης στις γειτονιές. Όσο και αν του είναι δύσκολο, ο κ. Μπακογιάννης οφείλει στη δημοκρατία να κατέβει στο δρόμο και να ακούσει όσες και όσους διαφωνούν μαζί του και με την προοπτική μιας πόλης που περιθωριοποιεί τους ίδιους τους κατοίκους της.

Η Ανοιχτή Πόλη κατέθεσε το ακόλουθο ερώτημα στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μετά και το επεισόδιο ξυλοδαρμού πολίτη από αστυνομικές δυνάμεις που εμπόδιζαν την ελεύθερη μετακίνηση των δημοτών στο λόφο του Στρέφη:

“Θέμα: Απαγόρευση πρόσβασης πολιτών στο λόφο του Στρέφη
Ο λόφος του Στρέφη αποτελεί έναν από τους σπάνιους ελεύθερους χώρους και πυρήνες πρασίνου μας πυκνοδομημένης γειτονιάς. Χρησιμοποιείται από περιοίκους, επισκέπτες, από τα παιδιά της περιοχής, μιας και δίπλα ακριβώς στο λόφο βρίσκεται το 36ο Δημοτικό Σχολείο.
Τις τελευταίες μέρες και με την δικαιολογία της πραγματοποίησης κατασκευαστικών εργασιών στο λόφο, έχουν εγκατασταθεί αστυνομικές δυνάμεις και πινακίδες εργοταξίου που απαγορεύουν την πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος του λόφου για τους “μη-έχοντες εργασία”. Απαγορεύεται δηλαδή η πρόσβαση των δημοτών σε έναν ζωτικό δημόσιο χώρο της περιοχής.
Δεδομένου ότι για τις εν λόγω εργασίες έχει εκδοθεί η με αριθ. Πρωτ. 137316/04.11.2021 γνωμοδότηση της Γεν. Δ/νσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής η οποία θέτει σαφώς ως όρο:
“4. Να μην παρεμποδίζονται με οποιονδήποτε τρόπο οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες με ταυτόχρονη λήψη όλων των μέτρων ασφαλείας για αποφυγή ατυχημάτων των επισκεπτών.”
Παρακαλούμε:
-Να μας ενημερώσετε και να μας παρέχετε κάθε σχετικό έγγραφο που αφορά την παραπάνω οριοθέτηση του εργοταξίου, η οποία καταστρατηγεί την γνωμοδότηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
-Να μας ενημερώσετε σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε άμεσα, ώστε να αρθεί η καταχρηστική παρεμπόδιση των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων εκεί.”