Καθημερινότητα από την αρχή

Πολλοί/ες θεωρούν ότι η εγκατάλειψη της Αθήνας είναι δείγμα περιορισμένων οικονομικών πόρων, αλλά αυτό δεν ισχύει. Πρόκειται για έναν πλούσιο ∆ήμο με φτωχή διαχείριση. Ο ∆ήμος είναι αντιμέτωπος με δύο μεγάλες προκλήσεις: τη διαχείριση των απορριμμάτων και του κυκλοφοριακού προβλήματος. Χρειαζόμαστε ένα τοπικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων που θα στηρίζεται στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή. Οι δημόσιες υπηρεσίες καθαριότητας χρειάζονται ενίσχυση σε εξοπλισμό και προσωπικό.
Για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης προτείνουμε την ίδρυση δημοτικής συγκοινωνίας που θα διασυνδέσει τις γειτονιές με τις δημόσιες συγκοινωνίες. Να εξασφαλίσουμε χώρο για τους πεζούς και τα ήπια μέσα μεταφοράς (όπως το ποδήλατο) με στόχο ένα τρόπο μετακίνησης, γρήγορο αλλά και φιλικό στο περιβάλλον που δεν θα αποκλείει κανέναν κάτοικο αυτής της πόλης. Χρειαζόμαστε υποδομές για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ ώστε κανένας και καμία να είναι αόρατος και αόρατη.
H Ανοιχτή Πόλη προτείνει για την Αθήνα ένα νέο θαρραλέο και αποτελεσματικό τοπικό σχέδιο.

Η κοινωνική πολιτική είναι η καρδιά του ∆ήμου. Θέλουμε έναν ∆ήμο που θα προσφέρει περισσότερα στους ανθρώπους του. Σήμερα, η πόλη γνωρίζει μια τεράστια μεταβολή με την βραχυχρόνια μίσθωση που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ενοικίων και την «έξωση» των μόνιμων κατοίκων και ειδικά της νέας γενιάς από ολόκληρες γειτονιές. Η κατοικία είναι δικαίωμα! Η κοινωνική πολιτική του ∆ήμου οφείλει να ξεκινά από την εξασφάλιση στέγης για όλους, αξιοποιώντας το σημαντικό κτιριακό απόθεμα του ∆ήμου. Μπορούμε να μεταμορφώσουμε τα εγκαταλειμμένα κτίρια της πόλης, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια, τους φορείς και το επιστημονικό δυναμικό της πόλης. Χρειαζόμαστε έναν ∆ήμο που θα χρησιμοποιεί σύγχρονα εργαλεία ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια και θα στηρίζει όσους έχουν ανάγκη.
Το ζήτημα της τοξικοεξάρτησης στους δρόμους της Αθήνας αποτελεί για εμάς προτεραιότητα. Είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες για την άμεση εφαρμογή λύσεων όπως οι χώροι ελεγχόμενης χρήσης, τα κέντρα ημερήσιας περίθαλψης καθώς και η αναβάθμιση των street works και των προγραμμάτων ένταξης.
Να στηρίξουμε τις λέσχες φιλίας και να εμπλουτίσουμε τη δραστηριότητά τους, καθώς προάγουν τη συμμετοχή της τρίτης ηλικίας στην κοινωνική ζωή της πόλης. Τα κέντρα γειτονιάς να λειτουργήσουν ως φιλόξενοι και ζωντανοί χώροι για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες σε κάθε Κοινότητα.

Κοινωνική πολιτική από την αρχή

∆ημόσιος χώρος από την αρχή

Οι δημόσιοι χώροι δεν είναι μια διακοσμητική λεπτομέρεια της πόλης. Όλοι και όλες γνωρίζουμε ότι η Αθήνα πάσχει από την έλλειψη πρασίνου, την εγκατάλειψη των πάρκων, την καταπάτηση των πεζοδρομίων, των πεζόδρομων και των πλατειών. Μπορούμε όμως να δώσουμε λειτουργικότητα και ζωή στις πλατείες, τα πάρκα, να τα μεταμορφώσουμε σε χώρους πολιτισμού και αναψυχής. Να "πρασινίσουμε" τις ταράτσες των κτηρίων του ∆ήμου και να εγκαταστήσουμε φωτοβολταϊκά για καθαρή ενέργεια. Τα 500 σχολεία της Αθήνας μπορούν, και πρέπει να γίνουν πυρήνες πρασίνου στην πόλη και εστίες καθημερινής πολιτιστικής δραστηριότητας. Να οριστικοποιήσουμε τη δημιουργία μητροπολιτικών πάρκων στον Ελαιώνα και στο Γουδή. Να κερδίσουμε όμως και κάθε πιθανό μικρό χώρο πρασίνου και να δημιουργήσουμε χώρους αθλητισμού για όλους. Στη μάχη για το δημόσιο χώρο, κάθε εκατοστό μετράει.

Το αίσθημα ανασφάλειας γεννιέται όπου κυριαρχεί η εγκατάλειψη. Ο ∆ήμος άφησε τις γειτονιές στο σκοτάδι δαπανώντας μηδέν ευρώ για έργα ηλεκτροφωτισμού το 2018. Ο ηλεκτροφωτισμός, η πολιτική για την κατοικία, τα κίνητρα για εμπορική δραστηριότητα και οι αποκεντρωμένες πολιτιστικές δράσεις και στις 7 Κοινότητες αποτελούν βασικές προτεραιότητες της Ανοιχτής Πόλης. Η ασφάλεια διαποτίζει κάθε λεπτομέρεια της ζωής μας από τα πεζοδρόμια που δεν πρέπει να γλιστράνε έως τις παιδικές χαρές που πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Για εμάς, ασφαλείς γειτονιές είναι οι ζωντανές γειτονιές! Και οι γειτονιές μας είναι σίγουρα πιο ασφαλείς χωρίς την εγκληματική δράση των Νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Ασφάλεια από την αρχή

∆ημοκρατία από την αρχή

Ο ∆ήμος έχει ανάγκη τη φωνή των πολιτών! Να μπορούν μέσω σύγχρονων εργαλείων να διατυπώνουν προτάσεις, παράπονα και υποδείξεις. Να εμπιστευτούμε τα Κοινοτικά συμβούλια δίνοντάς τους ουσιαστικές αρμοδιότητες, να εφαρμόσουμε συμμετοχικό προϋπολογισμό, να θεσπίσουμε τοπικά δημοψηφίσματα. Να αφήσουμε πίσω μας το ξεπερασμένο δημαρχοκεντρικό μοντέλο. Να ενδυναμώσουμε τις πολιτικές ένταξης προσφύγων και μεταναστών, να χαρούμε την πολύχρωμη γειτονιά μας. Να διαλύσουμε τον φόβο και τον ρατσισμό. Ο ∆ήμος της Αθήνας να διεκδικήσει το δικαίωμα στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και να κατασκευάσει δημοτικό αποτεφρωτήριο. Να βρεθεί στο πλευρό κάθε κοινωνικής και πολιτικής διεκδίκησης που συμβάλλει σε μία ζωντανή, δυναμική και δημοκρατική Αθήνα.