Παρεμβάσεις της Ανοιχτής Πόλης στο Δημοτικό Συμβούλιο της 26/4

Παρεμβάσεις της Ανοιχτής Πόλης στο Δημοτικό Συμβούλιο της 26/4

• Το προσχέδιο νόμου για το ΚΕΘΕΑ καταργεί το αυτοδιοίκητο και όλα τα συλλογικά όργανα του ΚΕΘΕΑ, συγχωνεύει θεραπευτικές δομές ανόμοιες και ασύμβατες μεταξύ τους, εξαφανίζει την έννοια της θεραπευτικής κοινότητας και αλλοιώνει τη θεραπευτική προσέγγιση του οργανισμού, καταργεί τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και παραμερίζει όλες τις διαδικασίες και τα όργανα ελέγχου της διοίκησης.
Η Ανοιχτή Πόλη κατέθεσε ψήφισμα, το οποίο στηρίχτηκε από σύσσωμη τη δημοκρατική αντιπολίτευση, με το οποίο καλέσαμε την πολιτεία να σεβαστεί τη θεραπευτική φυσιογνωμία και αποστολή του ΚΕΘΕΑ και ζητήσαμε την απόσυρση του προσχέδιου νόμου που θίγει βαρύτατα την επιστημονική και οργανωτική λειτουργία του ιστορικού φορέα.
Για μια ακόμα φορά, ο κ. Μπακογιάννης επέλεξε να λειτουργήσει ως πιστός ακόλουθος των κυβερνητικών σχεδιασμών και κατέφυγε στις ψήφους των υπολειμμάτων της Χρυσής Αυγής για να εμποδίσει το σώμα να τοποθετηθεί σε ένα ζήτημα που είναι τόσο κρίσιμο για τις ζωές πολλών συνανθρώπων μας.

• Με πρωτοβουλία της Ανοιχτής Πόλης, τα Κοινοτικά Συμβούλια του Δήμου Αθηναίων συνεδρίασαν την προηγούμενη εβδομάδα, με παρουσία των Σχολικών Επιτροπών και εκπροσώπων γονέων και εκπαιδευτικών, με στόχο την αναζήτηση των ενδεδειγμένων λύσεων για την ορθή εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής. Παρά τη γενικότερη υποβάθμιση των κοινοτικών διαδικασιών από τη δημοτική αρχή και τον περιορισμένο χρόνο της συζήτησης, κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για κατάλληλους χώρους σε κάθε δημοτική κοινότητα, προτάσεις που η Ανοιχτή Πόλη θα συγκεντρώσει και θα καταθέσει γραπτά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πάντα με στόχο την εφαρμογή του προγράμματος, με τρόπο όμως που δεν θα υποβαθμίζει την εκπαιδευτική διαδικασία και που θα σέβεται τις ανάγκες της σχολικής κοινότητας.

• Σε συνέχεια της προγραμματικής συμφωνίας του Δήμου Αθηναίων με το ΥΠΠΟΑ, για την ανάπλαση του αρχαιολογικού άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος και την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθήνας, η Ανοιχτή Πόλη έθεσε το θέμα προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας και των όποιων παρεμβάσεων. Ειδικότερα, τονίζουμε την ανάγκη η όποια ανάδειξη του αρχαιολογικού άλσους να λαμβάνει υπόψη τον χαρακτήρα του, ως χώρου δημόσιου, κοινόχρηστου και ενταγμένου στην καθημερινότητα της γειτονιάς και του κέντρου της πόλης. Επιπλέον, υποστηρίζουμε ότι ο εμπλουτισμός με μουσειακές υποδομές δε θα πρέπει να αποβαίνει σε βάρος του αρχαιολογικού άλσους, η δε συνολικότερη διαμόρφωσή του θα πρέπει να λάβει υπόψη τα νέα δεδομένα όπως την απόφαση για απαλλοτρίωση του παρακείμενου οικοπέδου της REDS. Θεωρούμε δεδομένο ότι οι διαδικασίες διαβούλευσης και αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για τη συνολική διαμόρφωση τόσο σημαντικών χώρων της πόλης, είναι θέμα ουσίας, και πρέπει να ακολουθούνται απαρέγκλιτα.

• Επαναφέραμε το ζήτημα των καταγγελιών που έρχονται από πολλές γειτονιές της πόλης για καταστροφικές παρεμβάσεις στο Πράσινο (κλαδέματα και κοπές δέντρων). Οι καταγγελίες δικαιώνουν την ανησυχία μας, που είχαμε εκφράσει από νωρίς, για την επιλογή της δημοτικής αρχής να αναθέσει αυτές τις αρμοδιότητες σε εργολάβους. Οι απαντήσεις που έχουμε πάρει μέχρι τώρα από τις αρμόδιες υπηρεσίες φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει θέμα λογοδοσίας και επαρκούς ελέγχου των εργασιών από τους γεωπόνους του Δήμου.

• Ζητήσαμε ενημέρωση για τις ενέργειες που προτίθεται ή όχι να αναλάβει η δημοτική αρχή ώστε να αποκατασταθεί η αισθητική αρτιότητα του ταφικού μνημείου Α. Φ. Παπαδάκη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών και για την απομάκρυνση από αυτό της προτομής του καταδικασμένου δωσίλογου Δεμέστιχα που προσβάλλει την ιστορική μνήμη και το δημοκρατικό φρόνημα των Αθηναίων.

• Οι εργαζόμενοι της 3Κ/2018 κλείνουν έναν χρόνο από τη συμπλήρωση της διετούς δοκιμαστικής υπηρεσίας, αλλά βασικά εργασιακά δικαιώματά τους διατηρούνται ακόμα ανενεργά. Ζητήσαμε την εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων και την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των εργαζομένων, που είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της μονιμοποίησής τους και τη θεμελίωση των εργασιακών δικαιωμάτων τους.

• Ζητήσαμε την επαναπρόσληψη των 69 εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, των οποίων οι 4μηνες συμβάσεις έληξαν στις 20/4/21. Πρόκειται για εργαζόμενους απαραίτητους για την υγειονομική θωράκιση της σχολικής κοινότητας, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της πανδημίας και της επικείμενης επιστροφής στις αίθουσες.