Διάλογος για τον πολιτισμό: Επίσκεψη της Ανοιχτής Πόλης στη Δημοτική Πινακοθήκη

Διάλογος για τον πολιτισμό: Επίσκεψη της Ανοιχτής Πόλης στη Δημοτική Πινακοθήκη

Η Ανοιχτή Πόλη ξεκινά έναν ευρύ διάλογο για τον πολιτισμό στην Αθήνα, με στόχους την ανάδειξη των πολιτιστικών πόρων της πόλης, την προώθηση του πολιτισμού σε κάθε γειτονιά, αλλά και την υποστήριξη της κοινότητας των δημιουργών. Χτες Τρίτη (21/1), μαζί με τον Νάσο Ηλιόπουλο και δημοτικούς συμβούλους της Ανοιχτής Πόλης, επισκεφτήκαμε τη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων.
Η δημοτική πινακοθήκη έχει αναδειχθεί σε μια από τις πιο δραστήριες και ευπρόσωπες πολιτιστικές δομές της πόλης μας, περιλαμβάνοντας 3000 έργα Ελλήνων δημιουργών στις συλλογές της, με μεγάλο αριθμό εκθέσεων στο ενεργητικό της και με πλούσια κοινωνική προσφορά, όπως την καθημερινή υποδοχή σχολείων που την επισκέπτονται. Αυτή η θετική εικόνα δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τον ζήλο που επιδεικνύουν οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί, ιδιαίτερα καθώς η εκτέλεση του έργου τους αντιμετωπίζει αρκετά εμπόδια.
Από την έφορο κ. Κάλλη Πετροχείλου και τους εργαζόμενους ενημερωθήκαμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δομή τόσο σε επίπεδο στελέχωσης, όσο και σε επίπεδο γενικότερης υλικοτεχνικής και διοικητικής υποστήριξης από το Δήμο Αθηναίων. Ανάγκες σε προσωπικό συγκεκριμένων ειδικοτήτων δεν καλύπτονται, με αποτέλεσμα να συντηρείται ένα καθεστώς εξάρτησης από εξωτερικές υπηρεσίες που στερεί τη δημοτική πινακοθήκη από μια αυτονομία που θα αναβάθμιζε το έργο της. Παράλληλα, απαραίτητες διαδικασίες όπως η αγορά νέων έργων παραμένουν γραφειοκρατικά δυσχερείς. Συμφωνήσαμε γενικότερα ότι ο Δήμος Αθηναίων δείχνει να υποτιμά τις δυνατότητες που έχουν οι δομές του να προσφέρουν υψηλές πολιτιστικές υπηρεσίες στους δημότες του. Αυτές οι δυνατότητες θέλουμε ως Ανοιχτή Πόλη να αξιοποιηθούν και να πολλαπλασιαστούν. Οι πολιτιστικές δομές του Δήμου χρειάζονται στήριξη και ο Δήμος Αθηναίων θα πρέπει να ακούσει με προσοχή τις ανάγκες αυτών που τις στελεχώνουν.
Ευχαριστούμε τον καλλιτεχνικό σύμβουλο της Πινακοθήκης κ. Ντένη Ζαχαρόπουλο για τη γοητευτική ξενάγηση στους χώρους της. Η Ανοιχτή Πόλη θα συνεχίσει το διάλογο. Η ουσιαστική στήριξη του πολιτισμού στην πόλη προϋποθέτει ακριβώς έναν ανοιχτό και ευρύ διάλογο, μακριά από αυθαίρετες παρεμβάσεις και «fast track» διαβουλεύσεις.