Δήλωση της Ανοιχτής Πόλης για την υπόθεση της ΔΕΡΑ (Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοφωνίας Αθηνών)

Δήλωση της Ανοιχτής Πόλης για την υπόθεση της ΔΕΡΑ (Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοφωνίας Αθηνών)

Στη δημοσιότητα ήρθε τις προηγούμενες ημέρες η εισαγγελική πρόταση παραπομπής σε δίκη δεκαπέντε πρώην στελεχών του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9,84» κι ενός επιχειρηματία, για κακή οικονομική διαχείριση την περίοδο 2003-2010, ποσών που αγγίζουν τα 37 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με το πόρισμα των οικονομικών ελεγκτών, «κάποιοι διέθεταν αδικαιολόγητα τα χρήματα των δημοτών για σκοπούς άσχετους με αυτούς της επιχείρησης».

Η Ανοιχτή Πόλη δηλώνει ότι επιβάλλεται η διερεύνηση της υπόθεσης και η απονομή ευθυνών για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως η διαχείριση δημόσιου χρήματος.

Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και το μέλος της Ανοιχτής Πόλης, και βουλευτής σήμερα Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης, για τον οποίο ο εισαγγελέας ζητεί διαχωρισμό της δικογραφίας και αποστολή αντιγράφου στη Βουλή, για να αποφασιστεί ή όχι η άρση της βουλευτικής του ασυλίας. Η υπόθεση που τον αφορά, σχετίζεται με την ανάληψη από τον 9,84 του εορταστικού στολισμού και των εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων τα Χριστούγεννα του 2008, καθώς και του εκσυγχρονισμό του αμφιθεάτρου του 9,84, θέματα τα οποία, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, δεν περιλαμβάνονται στις τυπικές αρμοδιότητες του σταθμού.

Θα θέλαμε να κάνουμε σαφές, ότι  η εμπλοκή του ονόματός του έχει σχέση αποκλειστικά και μόνο με τη συμμετοχή του στο Δ.Σ. του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9,84», ως εκπροσώπου της παράταξής μας.  Ως γνωστόν, τα μέλη των διαπαραταξιακών συμβουλίων που δεν ανήκουν στην πλειοψηφία, ούτε προτείνουν θέματα, ούτε έχουν αποφασιστικό ρόλο στις ψηφοφορίες, έχουν συμβουλευτικό ρόλο.  Επομένως δεν θα μπορούσε να αποκομίσει σκοπίμως κανένα άμεσο ή έμμεσο όφελος, σε χρήμα ή σε είδος.

Επιπλέον, η Ανοιχτή Πόλη επισημαίνει ότι τα ΜΜΕ επιλέγουν να επικεντρωθούν στην εμπλοκή του πλέον περιφερειακού προσώπου, αντί να αναζητήσει, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, τις πραγματικές ευθύνες στην εμπλοκή της δημοτικής παράταξης που διοικούσε εκείνο το διάστημα.