Εκδήλωση της Ανοιχτής Πόλης με θέμα «ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ; Αναπλάσεις, αντιστάσεις, εναλλακτικές»</br>–  (Όλα τα βίντεο με τις παρεμβάσεις)

Εκδήλωση της Ανοιχτής Πόλης με θέμα «ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ; Αναπλάσεις, αντιστάσεις, εναλλακτικές»
– (Όλα τα βίντεο με τις παρεμβάσεις)

 

Εκδήλωση της Ανοιχτής Πόλης με θέμα τις αναπλάσεις, τις αντιστάσεις και τις εναλλακτικές λύσεις για το κέντρο («ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ; Αναπλάσεις, αντιστάσεις, εναλλακτικές») πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ.

Ανοίγοντας την συζήτηση, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, άσκησε κριτική στις προηγούμενες δημοτικές αρχές, τονίζοντας ότι «τα ζητήματα ποιότητας ζωής δεν απέκτησαν ποτέ τη σημασία που έπρεπε και οι παρεμβάσεις που προωθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης, ήταν επιφανειακές, χωρίς κατανόηση των σύνθετων επιπτώσεων».

Στη συνέχεια, παρουσίασε τις αρχές του δικού του προγράμματος, κάνοντας λόγο για την ανάγκη αναβάθμισης του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, ιδιαίτερα εκεί που ζει, κινείται και εργάζεται ο περισσότερος κόσμος, καθώς και για την ανάγκη μικρών παρεμβάσεων στις γειτονιές, με δίκτυα πρασίνου, δημιουργία μικρών πάρκων, καθώς και με φύτευση πεζοδρομίων και ακάλυπτων χώρων των κτιρίων, αλλά και με πεζοδρομήσεις, ώστε να ενωθούν τοπικές συλλογικές εξυπηρετήσεις (ΚΕΠ, πλατείες, εκκλησίες) και καταστήματα. O Γ. Σακελλαρίδης μίλησε για την ανάγκη πρασίνου και στις σχολικές αυλές, ώστε να χρησιμοποιούνται από την γειτονιά για αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ακόμη, ανέφερε ότι υπάρχουν ποιοτικές μελέτες που μπορούν να στηρίξουν τη δρομολόγηση των αναπλάσεων στον Ελαιώνα, τον Προμπονά, τα Κουντουριώτικα – Προσφυγικά, την Ακαδημία Πλάτωνος και το Γουδή, ενώ παράλληλα τόνισε ότι προέχει η βελτίωση των βασικών υπηρεσιών για τη ζωή της πόλης, όπως η καθαριότητα, ο φωτισμός και ο έλεγχος των διαφόρων αυθαιρεσιών (στάθμευση σε πεζοδρόμια, τραπεζοκαθίσματα, ηχορύπανση, κεραίες κινητής τηλεφωνίας).

Επίσης, ο Γ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι θα συνεργαστεί με συνεταιρισμούς νέων επιστημόνων και τεχνικών για συμβουλευτική στο δήμο και σε επιτροπές γειτονιάς, ενώ ανέφερε ότι θα προωθήσει το έτοιμο σχέδιο του ΕΜΠ για ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων μήκους πολλών χιλιομέτρων, ένα φθηνό έργο που μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα, με πλακοστρώσεις και σήμανση.

Στην εκδήλωση μίλησαν  η πολεοδόμος χωροτάκτης, Μαρία Καλαντζοπούλου, ο αρχιτέκτων πολεοδόμος, καθηγητής ΕΜΠ, Γιάννης Πολύζος,ο πολεοδόμος στο Βερολίνο, Άρης Καλαντίδης (μέσω Skype), καθώς και οι καθηγητές ΕΜΠ, Ντίνα Βαΐου και Σταύρος Σταυρίδης. Την συζήτησε συντόνισε η Αρχιτέκτων Μηχανικός και μέλος γραμματείας Ανοιχτής Πόλης, Τόνια Κατερίνη.

 

Ολόκληρη η ομιλία του Γαβριήλ Σακελλαρίδη εδώ (βίντεο)

 

Ακολουθούν τα βίντεο με τις τοποθετήσεις των ομιλητών:

 

Μαρία Καλαντζοπούλου

 

Γιάννης Πολύζος

 

Άρης Καλαντίδης

 

Ντίνα Βαΐου

 

Σταύρος Σταυρίδης