Ενημέρωση και παρατηρήσεις για το νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ για την Αθήνα

Ενημέρωση και παρατηρήσεις για το νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ για την Αθήνα

Συνάντηση της δημοτικής παράταξης Ανοιχτή Πόλη και του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ με τον γ.γ. του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Δ. Αναγνωστάκη

Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Δημήτρη Αναγνωστάκη είχαν χθες το μεσημέρι κλιμάκιο της Ανοιχτής Πόλης, με τη συμμετοχή της νέας επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Ελθήνας Αγγελοπούλου, του αντιπρόεδρου του δημοτικού συμβουλίου Ρήγα Αξελού και του δημοτικού συμβούλου Στάθη Δρογώση και αντιπροσωπεία του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή του συντονιστή του Τμήματος Δημοσθένη Παπαδάτου και της νομικού Ειρήνης Βλάχου.

Αφορμή για τη συνάντηση ήταν η ανακοίνωση, την περασμένη εβδομάδα, του νέου Επιχειρησιακού Σχεδιασμού της ΕΛ.ΑΣ για το κέντρο της Αθήνας. Κοινή θέση των δύο αντιπροσωπειών ήταν ότι μια προοδευτική αντεγκληματική πολιτική οφείλει να θέσει τέρμα στην αυταρχική λογική της “μηδενικής ανοχής”, που θέτει στο στόχαστρο της Αστυνομίας κατά προτεραιότητα την παραβατικότητα της φτώχειας. Βασικός στόχος μιας τέτοιας πολιτικής, όπως επισημάνθηκε, οφείλει να είναι η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, ιδίως στις πιο επαχθείς κοινωνικά μορφές της (εμπόριο ναρκωτικών, κυκλώματα σωματεμπορίας, μεγάλες αποθήκες για το λαθρεμπόριο, ρατσιστικό έγκλημα).

Η αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας αντεγκληματικής πολιτικής δεν σημαίνει περισσότερο εμφανή αστυνομία, ούτε πολύ περισσότερο αστυνομοκρατία, ενώ σαφώς δεν αφορά μόνο το κέντρο της Αθήνας, όπως επιδιώκει να πείσει μεγάλη μερίδα των μέσων ενημέρωσης και συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις.

Οι δύο αντιπροσωπείες έθεσαν επίσης το ζήτημα της αστυνομικής επιχείρησης “Θησέας”, εξαιτίας της οποίας μετανάστες συλλαμβάνονται και κρατούνται καταχρηστικά σε αστυνομικά τμήματα υπό άθλιες συνθήκες.

Ο γ.γ. του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι το υπουργείο δεν προτίθεται να εφαρμόσει πολιτική μηδενικής ανοχής και ότι χρειάζεται χρόνος για να εμπεδωθούν οι νέες κατευθύνσεις, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη συντονισμού του κυβερνητικού έργου και συνεργασίας με τις δυνάμεις της κοινωνίας των πολιτών.