Η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο

Η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο

Σειρά μεγάλων ζητημάτων που αφορούν στις επικείμενες αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση, αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών έθεσε η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Ανοιχτή Πόλη» στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων την Πέμπτη 2 Απριλίου.

Η επικεφαλής της παράταξης Ελθήνα Αγγελοπούλου ζήτησε τον προγραμματισμό ειδικής συνεδρίασης για τις θεσμικές αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση, ενώ παρουσίασε στοιχεία για την απαράδεκτη εικόνα με τις παράνομες κατασκευές και την εναπόθεση τραπεζοκαθισμάτων, που παρουσιάζουν πολλές περιοχές της Αθήνας ιδιαίτερα η περιοχή Μακρυγιάννη – Πλάκα.

Γιατί δεν ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο για την επιστολή διαμαρτυρίας ρώτησε ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ρήγας Αξελός. Επίσης επανέφερε το ζήτημα της σύμβασης του Δήμου Αθηναίων με την εταιρείας  EFG EUROBANK-ERGASIAS σχετικά με την προμήθεια, τροχήλατων κάδων και επιστήλιων καλαθιών καθώς εγείρονται σοβαρά ερωτήματα.

Ο δημοτικός σύμβουλος Στάθης Δρογώσης κατέθεσε το αίτημα για τη διεξαγωγή και φέτος της καθιερωμένης πανήγυρης των Ναξιωτών στου Ψυρρή τη Μ. Εβδομάδα. Επίσης και για τη συνεργασία του Δήμου με ιδιωτικό φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης. Ενώ η δημοτική σύμβουλος Μάρω Δούκα έφερε το θέμα της διατήρησης των «Λουλουδάδικων» στην πλατεία Αγίας Ειρήνης.

 

Για τις θεσμικές αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση (Ελθήνα Αγγελοπούλου)

Θέλουμε να θέσουμε ένα γενικότερο ζήτημα που αφορά τις εξελίξεις που τρέχουν γύρω από το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και την συμβολή του Δήμου σ’ αυτές είτε με μεμονωμένες παρεμβάσεις, είτε με παρεμβάσεις μέσω της ΚΕΔΕ. Θεωρούμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ως το κατ εξοχήν πολιτικό όργανο του Δήμου θα έπρεπε να ασχοληθεί σοβαρά με τα θέματα αυτά.

Πιο συγκεκριμένα όλοι και όλες έχουμε πληροφορηθεί ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε αλλαγή του ν.3852/10 δηλαδή του Καλλικράτη. Η ΚΕΔΕ πραγματοποιεί ήδη συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες, όπως και ο κος Δήμαρχος και άλλοι μεμονωμένοι δήμαρχοι. Θεωρούμε όμως απαραίτητο να είχε προηγηθεί μια συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο του πρώτου δήμου της χώρας για τι αναγκαίες αλλαγές.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται εντός ολίγων ημερών να εκδοθεί σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης για αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

Συστάσεις για Αναθεώρηση των αρμοδιοτήτων μεταξύ Περιφερειών, Δήμων και Αποκεντρωμένης διοίκησης και επανεξέταση της αναγκαιότητας ύπαρξης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Απόδοση νομοθετικής εξουσίας στις τοπικές αρχές.

Βελτίωση διαδικασιών διαβούλευσης μεταξύ Κράτους, Περιφερειών και Δήμων.

Διασφάλιση πόρων για μεταβιβαζόμενες αρμοδιότητες Ενίσχυση οικονομικής αυτονομίας

Αναγνώριση ειδικού καθεστώτος για τον Δήμο της Αθήνας και τους μητροπολιτικούς εφαρμογή των νομοθετημένων μητροπολιτικών δράσεων κλπ.

Τίθεται δηλαδή και από την Ευρώπη  το ζήτημα των αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και της εφαρμογής εκείνων  σημείων του νομοθετικού πλαισίου που μέχρι τώρα δεν εφαρμόστηκαν.

Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε γι αυτές τις εξελίξεις και αν έχετε παρέμβει με κάποιο τρόπο.

Επίσης, όπως γνωρίζετε η ΚΕΔΕ αυτή την περίοδο πραγματοποιεί περιφερειακά θεματικά συνέδρια. Πρόσφατα στα Γιάννενα για την Παιδεία, και στο Βόλο για την Κοινωνική πολιτική. Θα θέλαμε ενημέρωση αν κάποια από τα μέλη του συμβουλίου συμμετείχαν.

Από τις πληροφορίες μας η συζήτηση πχ για τους παιδικούς σταθμούς περιορίστηκε στο αίτημα για την συνέχιση της χρηματοδότησης του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

Καμία κουβέντα για το πρόγραμμα παιδαγωγικής αναβάθμισης που μένει στάσιμο από το 2009, καμία συζήτηση για το πρόβλημα των αδειοδοτήσεων και τον αθέμιτο ανταγωνισμό εξ αυτού των ιδιωτικών σταθμών, καμία συζήτηση για την αναγκαιότητα συνεχούς εκπαίδευσης του προσωπικού ή για τις αναγκαίες λειτουργικές και οργανωτικές μεταβολές. Προτίθεστε να παρέμβετε σε αυτές τις ουσιαστικές συζητήσεις;

Και με την ευκαιρία αυτής της συζήτησης για την ανάγκη αναβάθμισης του ρόλου του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί μέχρι σήμερα δεν ήρθε για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο η υλοποίηση του άρθρου 63 του ν.3852/10 που προβλέπει την ψήφιση «Χάρτας Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων Δήμου και Πολιτών», που επιτάσσει την έκδοση «Οδηγού του Πολίτη» και υποχρεώνει το Δήμο να ψηφίσει «Κανονισμό Πληροφόρησης»;

Κλείνοντας ζητάμε:

Να τεθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου ως θέμα εντός ημερήσιας διάταξης η συζήτηση για το ζήτημα των αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης και της πολιτικής του Δήμου στην ΚΕΔΕ με στόχο την διαμόρφωση των θέσεων του δημοτικού συμβουλίου

και να δοθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες να συντάξουν σχέδιο Χάρτας δικαιωμάτων το οποίο σε επόμενο ΔΣ να  συζητήσουμε.

 

Για τα καταστήματα σε Μακρυγιάννη – Πλάκα (Ελθήνα Αγγελοπούλου)

Οι κάτοικοι της περιοχής Μακρυγιάννη με κείμενο-διαμαρτυρία και συλλογή υπογραφών προσπαθούν να καταδείξουν το πρόβλημα των προκλητικών αυθαιρεσιών σε ένα σημείο-βιτρίνα της πόλης, στον πεζόδρομο της Αρεοπαγίτου και στο χώρο που γειτνιάζει με το Μουσείο της Ακρόπολης. Μάλιστα υπήρξαν και σχετικά ρεπορτάζ στον Τύπο, όπως στην εφημερίδα «Εποχή» την περασμένη Κυριακή.

Στο κείμενο της διαμαρτυρίας οι κάτοικοι επισημαίνουν ότι «μετά από συγκεκριμένες καταγγελίες κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής, διαπιστώνουμε σωρεία παραβάσεων, παρανομιών και προκλητικών αυθαιρεσιών. Οι πεζόδρομοι Μακρυγιάννη και Διονυσίου Αρεοπαγίτου που βρίσκονται στην είσοδο του Νέου Μουσείου και στα “πόδια της Ακρόπολης των Αθηνών”, οι πιο φημισμένοι της Ευρώπης, αν όχι παγκοσμίως, αποτελούν δυστυχώς χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας πολιτικής που εξυπηρετεί ιδιωτικά και μόνο συμφέροντα, μια πολιτικής που χαρακτηρίζεται από έργα βιτρίνας αλλά απουσία σχεδιασμού, απουσία ελέγχου και αδιαφορία για την οργάνωση και τον εξοπλισμό του χώρου ώστε να τον καθιστούν βιώσιμο για τους κατοίκους και τον επισκέπτη».

Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, καταλαμβάνονται ακόμα και οι είσοδοι των πολυκατοικιών, ενώ επί της οδού Δ. Αρεοπαγίτου τα τραπεζοκαθίσματα έχουν απλωθεί μέχρι και πάνω στο κοίλο των φρεατίων!

Οι αυθαίρετες κατασκευές, μεταλλικές, ξύλινες και άλλες προκλητικού χαρακτήρα που στήνονται για την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα και αποκτούν μόνιμο χαρακτήρα -ομπρέλες, παραπετάσματα, πλαστικά- προκαλούν φθορές σε μάρμαρα και πλάκες του πεζόδρομου.

Όσον αφορά δε την αισθητική, η ποικιλομορφία σε χρώματα και υλικά (σίδερο, ξύλο, πλαστικό, μουσαμάδες) σε συνδυασμό με τη συγκέντρωση εξαρτημάτων -κλειστά καθίσματα, τέντες, θερμάστρες, πάγκοι εργασίας κ.λπ.- που λόγω έλλειψης αποθηκευτικών χώρων στα περισσότερα καταστήματα στοιβάζονται πάνω στον πεζόδρομο σε κοινή θέα κατακερματίζου το τοπίο και προσβάλλουν κατάφωρα την αισθητική κατοίκων και επισκεπτών, καθώς και την ιστορία του τόπου.

Εκτός από τα καταστήματα υγειονομικού χαρακτήρα στο «παιχνίδι των αυθαιρεσιών» οδηγούνται και άλλοι επιχειρηματίες που παράνομα στήνουν πάγκους με εμπορεύματα -είδη λαϊκής τέχνης- στις εισόδους των καταστημάτων τους μετατρέποντας τον πεζόδρομο σε λαϊκή εμποροπανήγυρη.

Οι κάτοικοι με την κινητοποίησή τους απαιτούν άμεση παρέμβαση της δημοτικής αρχής, έλεγχο και εφαρμογή των νόμων και αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, δεδομένου ότι η αδειοδότηση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και ο έλεγχος είναι, σύμφωνα με το νόμο, στην αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τονίζουν μάλιστα ότι «δεκάδες μέχρι σήμερα καταγγελίες συναντούν την αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής που απαξιοί ακόμα και να απαντήσει, ενισχύοντας την αντίληψη ότι οι παρανομίες και η ατιμωρησία συνοδεύονται σε πολλές περιπτώσεις από σχέσεις διαπλοκής, ρουσφετιών, χρηματισμού κ.λπ.».

Οι κάτοικοι της περιοχής ήρθαν σε επικοινωνία με την Ανοιχτή Πόλη και τις συμβούλους της 1ης Δημοτικής Κοινότητας, Μαρία Δικαίου και Τασία Λαζαρίδου, και το θέμα έχει τεθεί και πρόκειται να συζητηθεί στο συμβούλιο 1ης Δημοτικής Κοινότητας.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο πεζόδρομο της Αδριανού, μεταξύ του Αγ. Φιλίππου και της πλατείας Θησείου. Απαράδεκτες αυθαίρετες κατασκευές μεταξύ του σημαντικότατου αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Αγοράς και του περιφραγμένου χώρου, όπου η ανασκαφή της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής με μνημεία όπως η Ποικίλη Στοά και το ιερό της Ουρανίας Αφροδίτης. Η ίδια κατάσταση, αυθαίρετες κατασκευές από υλικά πρόχειρα, συχνά πλαστικά. Οι κατασκευές αυτές, μάλιστα, παρεμποδίζουν όχι μόνο τη θέαση, αλλά ακόμα και την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο.

Και οι περιπτώσεις αυτές δεν είναι οι μόνες, καθώς η Πλάκα δεινοπαθεί από τις κακόγουστες, παράνομες κατασκευές πλείστων όσων επιχειρηματιών.

Πληροφορούμαστε, ότι στην αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία υπάρχει σωρεία έγγραφων καταγγελιών από την υπηρεσία προς το δήμο και το αρμόδιο Τμήμα Εσόδων, οι οποίες φυλάσσονται σε ντοσιέ και συρτάρια χωρίς να έχουν ούτε κατ’ ελάχιστον ληφθεί υπ’ όψιν.

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία καταγγέλλει τη συνεχή, από το 2012, καταστρατήγηση της χωροθέτησης των τραπεζοκαθισμάτων σε γειτνίαση με αρχαιολογικούς χώρους (όπως μελετήθηκε από το 2004 από τον Γ. Καλαντίδη, πρόεδρο του Γραφείου Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων).

Οι αυθαιρεσίες και οι συνακόλουθες ενστάσεις δεν είναι ένα σημερινό φαινόμενο. Παρακαλούμε αυτή τη φορά μην επικαλεστείτε  τη δυσχέρεια συντονισμού με άλλες υπηρεσίες, χρειάζεται και πολιτική βούληση για να επιβληθούν κυρώσεις. Η δημοτική αρχή αφήνει χρόνια τώρα την αυθαιρεσία να κυριαρχεί και να γιγαντώνεται, επικαλούμενη κωλύματα, όπως την αδυναμία της αστυνομίας και τη δυσκολία να παρευρεθεί εισαγγελέας κατά τους ελέγχους και την εφαρμογή του νόμου με την απομάκρυνση των κατασκευών.

Η Δημοτική Αρχή που δηλώνει οπαδός της ευταξίας γιατί ανέχεται τη συγκεκριμένη εικόνα; Παρακαλούμε να  προχωρήσετε στις απαραίτητες ενέργειες, όπως είστε υποχρεωμένοι;

Έχουμε λάβει τις καταγγελίες κατοίκων της οδού Μαυρομιχάλη για την σοβαρή όχληση που δέχεται η γειτονιά από το κατάστημα «σκαραβαίος» και το απέναντι κατάστημα με τον ίδιο ιδιοκτήτη. Η υπηρεσία βεβαιώνει ότι δεν υπάρχει παραβατικότητα ούτε ως προς την υπέρβαση χρονικού ορίου της άδειας μουσικής, ούτε ως προς τα τραπεζοκαθίσματα. Παρ’ όλα αυτά μια αυτοψία θα σας πείσει για το αντίθετο αν δεν έχετε περάσει και δεν γνωρίζετε. Το κυριότερο βέβαια θέμα που προκύπτει είναι ότι η δεύτερη άδεια για το καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, χορηγήθηκε το 2011 και ενώ η υπηρεσία γνώριζε ότι επρόκειτο να χτιστεί σχολείο  απέναντι. Έτσι εδώ και δυο χρόνια λειτουργεί απέναντι το 46ο Γενικό Λύκειο Αθηνών. Τι προτίθεστε να κάνετε σε αυτή την περίπτωση;

Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής της προηγούμενης Τρίτης 31/3, πήραμε απόφαση για την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας για δεύτερη φορά του Κ.Υ.Α. στην οδό Θέσπιδος για το οποίο δυο φορές ο κ. Αξελός έχει βάλει το θέμα σε προηγούμενα συμβούλια. Η απόφαση είναι το κατάστημα να παραμείνει κλειστό για 20 μέρες. Πως πρόκειται να ελεγχθεί αυτό;

 

Για τη σύμβαση μεταξύ Δήμου αθηναίων και της εταιρείας EFG EUROBANK-ERGASIAS σχετικά με την προμήθεια, τροχήλατων κάδων και επιστήλιων καλαθιών (Ρήγας Αξελός)

Επανερχόμαστε σε ένα θέμα που έχει τεθεί για πρώτη φορά στις 25-01-2012 με επιστολή της «Ανοιχτής Πόλης» στο Αν/ρχο καθαριότητας κ. Α. Βαρελά και αφορά την σύμβαση μεταξύ Δήμου αθηναίων και της εταιρείας EFG EUROBANK-ERGASIAS σχετικά με την προμήθεια, τροχήλατων κάδων και επιστήλιων καλαθιών.

Και πιο συγκεκριμένα:

Στην από 08/02-2012 απάντηση του Αν/ρχου  Α. Βαρελά διαπιστώνουμε προβλήματα σχετικά με την υλοποίηση των όρων της σύμβασης από την προμηθεύτρια εταιρεία.

Ακολουθεί δεύτερη επιστολή προς τον  Δ/ντή Καθαριότητας, ο οποίος μας απαντά με το Α.Π. 070281/20-02-2014 έγγραφό του ότι,  δεν τηρούνται οι όροι των υπ’ αρίθμ.194108/03-09-20008 & 78288/22-04-2009 συμβάσεων, όσο αφορά: α) τη μη εκπλήρωση από τον Οκτώβριο του 2012 της υποχρέωση της εταιρείας για τριμηνιαίες καταστάσεις επιθεώρησης των κάδων και κατάσταση τυχών εργασιών συντήρησης που εκτέλεσε.

Επίσης μας αναφέρεται  ότι συστάθηκε επιτροπή καταμέτρησης η οποία διαπίστωσε ότι έλλειπαν 3.212 κάδοι από το σύνολο των 6.000 και 2.859 επιστήλια καλάθια από το σύνολο των 4.000.

Με βάση τα παραπάνω η υπηρεσία ζήτησε να ακυρωθούν τα τιμολόγια και να εκδοθούν νέα που να ανταποκρίνονται στις υπηρεσίες που πραγματικά παρασχέθηκαν και ζητήθηκε από την Οικονομική υπηρεσία του δήμου να μην γίνουν πληρωμές προς την εταιρεία μέχρι νεοτέρας.

Στην από 07-01-2015 απάντηση του ο Δ/ντη καθαριότητας μας αναφέρει ότι εκπρόσωποι της Εταιρείας, θεωρούν ότι  πρέπει να αποπληρωθεί το Κεφάλαιο που προβλέπονταν στη σύμβαση  ενώ η υπηρεσία εμμένει ως προς αγορά (ικανοποίηση των απαιτήσεων που προκύπτουν από ευρεθείσες ποσότητες κάδων και καλαθιών) όπως ορίζεται από τις σχετικές συμβάσεις και παραμένει το πάγωμα των πληρωμών.

Σε απάντηση της Δ/νσης Οικονομικών τις 25-02-2015 στις συνημμένες καταστάσεις προκύπτει ότι έχουν πραγματοποιηθεί οι πληρωμές  προς την εταιρεία στις 14-08-2014 ποσό 78.597,00€

και στις 19-09-2014 ποσό 39.298,50€.

Ερωτούμε: Α) γιατί έγιναν οι παραπάνω πληρωμές, Β) έχει ενημερωθεί η νομική υπηρεσία για το θέμα και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ως σήμερα και  Γ) σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ο Δήμος για να διασφαλίσει τα συμφέροντά του.

 

Για την Επιστολή Διαμαρτυρίας από τον Πρέσβη της Βενεζουέλας

στους Δήμαρχους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης (Ρήγας Αξελός)

Μας κοινοποιήθηκε επισήμως  επιστολή του πρέσβη της Βενεζουέλας με την οποία εκφράζει την διαφωνία του με το περιεχόμενο της πρόσφατης κοινής δήλωσης του κου Δημάρχου και του δημάρχου Θεσσαλονίκης  για την φυλάκιση του δημάρχου του Καράκας και στην οποία αντικρούεται ο ισχυρισμός σας ότι διώκονται για τα πολιτικά τους φρονήματα.

Ερωτάται ο κος Δήμαρχος:

Αν προτίθεται να ανακοινώσει στο Σώμα το περιεχόμενο της επιστολής που του απήυθυνε ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας στην Ελλάδα

Αν μετά την επιστολή με την οποία διαψεύδονται οι ισχυρισμοί περί πολιτικών διώξεων επιμένει στις σχετικές δηλώσεις

Αν πριν την έκδοση της κοινής δήλωσης με τον κο Μπουτάρη επικοινώνησαν με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας προκειμένου να διαπιστώσουν την εγκυρότητα των καταγγελιών και να διερευνήσουν τις επιπτώσεις μιας τέτοιας δήλωσης για τα γενικότερα συμφέροντα της χώρας

Αν πριν την έκδοση της κοινής δήλωσης επικοινώνησαν με τις επίσημες προξενικές αρχές της Ελλάδας στη Βενεζουέλα η την πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Ελλάδα για να διαπιστώσουν την ακρίβεια των καταγγελλομένων η να ακούσουν απλά και την άλλη άποψη

Επίσης  ερωτάται ο κος Δήμαρχος αν μπορεί να μας γνωστοποιήσει ποιες ήταν οι έγκυρες πηγές στις οποίες στηρίχτηκε για να εκδώσει την σχετική δήλωση

Τέλος ερωτάται ο κος Δήμαρχος αλλά και ο κος Μπουτάρης τι θα απαντούσαν  αν  δήμαρχοι άλλων πόλεων χιλιάδες μίλια μακριά από την Ελλάδα για δικά τους συμφέροντα έβγαζαν  αντίστοιχη ανακοίνωση για τον κο Παπαγεωργόπουλο;

 

Για τη συνεργασία του Δήμου της Αθήνας με το ιδιωτικό φροντιστήριο ΑΡΝΟΣ (Στάθης Δρογώσης)

Πληροφορηθήκαμε, ότι ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε σε συνεργασία με ιδιωτικό φροντιστήριο για την παροχή διαδικτυακής υποστήριξης μαθητών με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια.

1) Πώς έγινε η συνεργασία; Με απευθείας ανάθεση; Έγινε διαγωνισμός; Πόσο κοστίζει το πρόγραμμα στον δήμο;

2) Δεν επιτρέπεται να διαφημίζονται ιδιωτικά φροντιστήρια σε δημόσια σχολεία. Στις 30 -03-2015 ο πρόεδρος της ΔΕΠ Δημήτριος Ευθυμίου έστειλε mail στους διευθυντές για να τους ενημερώσει για τη συνεργασία και για να ενημερώσουν με τη σειρά τους μαθητές. Καταθέτουμε και το μήνυμα στα πρακτικά.

3) Στη σελίδα του φροντιστηρίου «Αρνός» διαφημίζεται η δράση αυτή. Μάλιστα υπάρχει και φόρμα συμπλήρωσης στοιχείων από τους δημότες για να μπουν στο πρόγραμμα. Αναρωτιόμαστε αν αυτό είναι θεμιτό να διαφημίζονται ιδιωτικά φροντιστήρια σε δημόσια σχολεία. Δεν θεωρούμε δόκιμο να συλλέγει προσωπικά στοιχεία για δράση του δήμου μια ιδιωτική επιχείρηση.

4)   Θέλουμε να ρωτήσουμε πόσοι μαθητές έχουν συμμετάσχει μέχρις στιγμής στο πρόγραμμα.

5)   Θέλουμε να ρωτήσουμε αν το πρόγραμμα αυτό είναι μια υπεργολαβία του ΚΕΚ του δήμου.

 

Για το Παζάρι Ναξιωτών στου Ψυρρή (Στάθης Δρογώσης)

Θα θέλαμε να ενημερωθούμε για την έκδοση των σχετικών αδειών, ώστε να πραγματοποιηθεί και φέτος από τον πολιτιστικό σύλλογο των Φιλοτιτών Αθήνας και το σύλλογο κτηνοτρόφων ορεινής Νάξου η πώληση αμνοεριφίων κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας στην περιοχή του Ψυρρή της Αθήνας. Αποτελεί μια παράδοση 60 χρόνων, συμμετέχει σε αυτή μεγάλος αριθμός επισκεπτών και Αθηναίων. Και εσείς είχατε εκδώσει τις σχετικές άδειες και τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτή η παράδοση τίθεται στα πλαίσια ενός συνολικότερου εθίμου, αυτού των ζωοπανήγυρων και εμποροπανήγυρων που συνοδεύουν της θρησκευτικές και επετειακές εορτές της ελληνικής παράδοσης. Για αυτό τον λόγο συναντάμε σε όλη την Ελλάδα τέτοιου είδους αγορές που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις των λαϊκών αγορών.  Εκεί πωλούνται κάθε είδους προϊόντα χωρίς να απαιτείται ειδική άδεια για κάθε είδος ξεχωριστά.

Οι ζωοπανήγυρεις και εμποροπανήγυρεις που διενεργούνται εξ αφορμής θρησκευτικών και επετειακών εορτών είναι μια ισχυρή και σημαντική παράδοση του ελληνικού λαού. Κοινωνικές, παραγωγικές, αλλά και εθιμοτυπικές ανάγκες εκφράζονται σε αυτό το ελληνικό δρώμενο.

Οι όροι «ζωοπανήγυρεις» και «εμποροπανήγυρεις» που αναφέρονται στο άρθρο 26 και 28 του νόμου 4264/2014 καθιστούν σαφή την δυνατότητα πώλησης αμνοεριφίων στις εν λόγω συνάξεις.

Στην περίπτωση των Νάξιων παραγωγών η εκπλήρωση των απαραίτητων υγειονομικών διατάξεων είναι δεδομένη και αποδεικνύεται από τα παραστατικά που συνοδεύουν τα σφάγια.

Η επιστολή με αριθμό πρωτοκόλλου 32142 που εστάλη στην Δ/νση Δημοτικών Προσόδων του Δήμου Αθηναίων από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή αναφέρει επακριβώς ότι «…δύναται να διαθέτουν [οι παραγωγοί] στις εν λόγω αγορές και αμνοερίφια..» σε συνδυασμό με την εορτή του Πάσχα. Η διατύπωση αυτή είναι σαφής και δεν αφήνει περιθώρια άρνησης του σχετικού αιτήματος των Φιλοτιτών και των Νάξιων κτηνοτρόφων.

 

Για τα Λουλουδάδικα  στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης (Μάρω Δούκα)

Επανερχόμαστε στο θέμα της τακτοποίησης των δύο καταστημάτων «λουλουδάδικων» στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης, τα οποία μισθώνει ο Δήμος. Δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για τη νομιμοποίησή τους. Από τη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας έως σήμερα , παρά τη συνέχιση της δημοπράτησης και εκμίσθωσης των ανθοπωλείων από τον δήμο Αθηναίων, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν προχωρήσει σε καμία ενέργεια για την προφύλαξη και διασφάλιση της συνέχειας της ιστορικής χρήσης των ανθοπωλείων . Τη στιγμή αυτή , λόγω μίας τυπικής παράλειψης της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου Αθηναίων , κινδυνεύει μία από τις παραδοσιακές χρήσης της πόλης να καταστραφεί και να χαθεί ένα στοιχείο από τη ιστορικότητα  και μνήμη  της πόλης .

Με την με αριθμό 5341/2012  απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας  ακυρώθηκε η ανωτέρω με αριθμό 2856/27-11-2006 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου της Αθήνας  λόγω της τυπικής παράλειψης από τις υπηρεσίες του Δήμου της λήψης σχετικής άδειας από το Υπουργείο Πολιτισμού , προ της έκδοσης της πράξης ανακατασκευής . Με το με αριθμό πρωτ. 217233/4-10-2013 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Ποιότητας Ζωής , Διεύθυνση Κοινοχρήστων Χώρων , τμήμα μελετών του Δήμου Αθηναίων , προς τη διεύθυνση δημοτικών προσόδων , τμήμα κοινοχρήστων χώρων και τη διεύθυνση σχεδίου πόλεως και δόμησης , τμήμα ελέγχου κατασκευών ζητείται η λήψη των απαιτούμενων ενεργειών, λόγω αδυναμίας νομιμοποίησης  των περιπτέρων  από την ισχύουσα νομοθεσία.

Υπενθυμίζουμε, ότι από το 1980 ο  Δήμος Αθηναίων,  στα πλαίσια της αναμόρφωσης της μελέτης και των σχεδίων της υπηρεσίας οικισμού  του Υπουργείου Δημοσίων έργων  για τη διαμόρφωση των οδών και των πλατειών του εμπορικού κέντρου της Αθήνας  προβλέπει ως προς τη διαμόρφωση της πλατείας Αγίας Ειρήνης « Το άνοιγμα του χώρου της πλατείας με την κατάλληλη διάταξη των ανθοπωλείων που υπάρχουν σήμερα προς το βορειοανατολικό τμήμα αυτής , ώστε να δημιουργηθεί ένας μεγάλος ανοιχτός χώρος της πλατείας  προς την οδό Αιόλου  και να αναδειχθεί  το διατηρητέο μνημείο της εκκλησίας της Αγίας Ειρήνης» . Ο Δήμος Αθηναίων πιστεύει ότι η διατήρηση των ανθοπωλείων είναι ένα στοιχείο που από κοινωνική και αισθητική άποψη προσφέρει στη λειτουργία του χώρου και όχι μόνο τα διατηρεί αλλά από «θέσεις» ανθοπωλείων αποφασίζει να μετατραπούν σε κανονικά καταστήματα με ελαφρύ σκελετό. Διαβάζουμε  στο διήγημα του Εμμανουήλ Ροίδη «η Εορτή του πατρός μου», το οποίο δημοσιεύθηκε το έτος 1895 :  «Το απόγευμα υπήγαμεν εις την Αγ. Ειρήνην να προμηθευθώμεν την γάστραν και εκάμαμεν τα δύο ανθοπωλεία άνω κάτω. Η μητέρα μου εμυρίζετο το εν μετά το άλλο όλα τα φυτά, με κάποιαν δυσπιστίαν, ως να ήσαν ψάρια, και όσα δεν εύρισκε βρώμικα τα εύρισκεν ακριβά. Ετυχε και να πατήση επάνω εις ένα νεκρικόν στέφανον, όπου ευρίσκετο κατά γης. Ο ανθοπώλης ήτο άνθρωπος με ολίγην υπομονήν και ακόμη ολιγωτέραν ανατροφήν. Την ωνόμασε «Μάγισσαν» και εμένα «έκτρωμα».

Όλα αυτά καταδεικνύουν, ότι πρέπει να προστατεύσουμε, να διαφυλάξουμε το χώρο ως ιστορικό στοιχείο της πόλης μας σε μια όμορφη περιοχή, που αγαπούν οι Αθηναίοι και οι επισκέπτες.

 

Ερωτήσεις

Για τη σίτιση στα σχολεία

Tην Τρίτη 31 Μαρτίου 2015 η συνάντηση-σύσκεψη της Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, του Διδασκαλικού Συλλόγου «Αριστοτέλης», των Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων του Γαλατσίου, της Ν. Φιλαδέλφειας και της 5ης και 6ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας για την αντιμετώπιση του προβλήματος σίτισης στα σχολεία.

Από το καλοκαίρι ήταν γνωστό, ότι θα υπάρξουν προβλήματα και θα τελείωνε το πρόγραμμα. Ποιοι ήταν οι χειρισμοί σας για την αντιμετώπισή του; Σε ποιους φορείς απευθυνθήκατε;

 

Για την κατάσταση στην «Κονίστρα»

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή με μεγάλη επιτυχία παρέμβαση κατοίκων στον χώρο της παιδικής χαράς “Κονίστρα” οδός Κυμαίων και Δημοφώντος στο Θησείο. Στόχος να υπογραμμιστεί η ανάγκη ο χώρος να συντηρηθεί και παραμείνει ανοιχτός στα παιδιά της γειτονιάς με ευθύνη του Δήμου Αθηναίων.
Μετά από πολύμηνη προσπάθεια, με πρωτοβουλία του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 72ου δημοτικού σχολείου και σε συνεργασία με άλλες συλλογικότητες της γειτονιάς γίνεται πράξη το άνοιγμα του χώρου. Οι κάτοικοι και οι συλλογικότητες της περιοχής υπογραμμίζουν, ότι θα υπάρξει και συνέχεια .

Ποιες είναι οι προθέσεις της Δημοτικής Αρχής ώστε ένας από τους ομορφότερους οργανωμένους χώρους πρασίνου του κέντρου της Αθήνας πραγματικά και αμετάκλητα να αποδοθεί στους δημότες;

 

Για το Αποτεφρωτήριο

Έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από τη συγκρότηση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής με αντικείμενο τη Καύση. «Ήδη μελετώνται κάποιες τοποθεσίες για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου στην Αττική», δήλωσε ο κ. Καμίνης  έπειτα από την πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση.

Παρόλα αυτά είναι ευθύνη σας κ. Αποστολόπουλε να ενεργοποιήσετε τη Διαπαραταξιακή Επιτροπή και έχετε καθυστερήσει. Πότε προγραμματίζετε τη συνεδρίαση;