«Είναι η στιγμή που όλα μπορούν ν’ αλλάξουν»

«Είναι η στιγμή που όλα μπορούν ν’ αλλάξουν»

 

Ποιοι θα είναι οι παράγοντες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής στην Αθήνα;

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου δείχνει ότι υπάρχει ένα πολύ ισχυρό ρεύμα πολιτών που ζητάει αλλαγή στην Αθήνα. Τη δεύτερη Κυριακή, το ρεύμα αυτό έχει όλες τις δυνατότητες να διεκδικήσει την πλειοψηφία και τη νίκη. Εμείς καλούμε τους Αθηναίους και τις Αθηναίες, και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, να δώσουν ψήφο υψηλών προσδοκιών για την πόλη και τη ζωή τους: να επιλέξουν με κριτήριο την πόλη που θέλουν, και όχι την πόλη που ήδη ξέρουμε. Μπορούμε να αφήσουμε πίσω την πόλη της εγκατάλειψης, της μιζέριας και του φόβου. Να κλείσουμε έναν κύκλο δεκαετιών, όπου «επιτυχημένοι» δήμαρχοι, οι οποίοι εξελέγησαν μιλώντας για το ποδήλατο, τους πεζούς, την ανακύκλωση, το δικαίωμα στους ελεύθερους χώρους και την ποιότητα ζωής, επί της ουσίας παρέδωσαν την πόλη ανοχύρωτη στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Να προσπεράσουμε μια δημαρχία ανύπαρκτη σε έργο, σιωπηρή απέναντι στην κοινωνική αδικία, και υποταγμένη  στις πιο αδίστακτες κυβερνήσεις που είδε ποτέ ο τόπος.

Εμείς καλούμε τους πολίτες να έρθουν μαζί μας για να κάνουμε την Αθήνα πόλη της αλληλεγγύης, πόλη φιλική, με πραγματική ποιότητα ζωής για όλους, πόλη του πολιτισμού και της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Πόλη που αγωνίζεται ενάντια στην κρίση. Κυρίως να κάνουμε την Αθήνα πόλη της συμμετοχής και της δημοκρατίας.

Είναι η στιγμή που όλα μπορούν ν’ αλλάξουν. Αρκεί μόνο ένα βήμα για να το καταφέρουμε, και το βράδυ της 25ης Μαΐου να έχει νικήσει η Αθήνα.

Η Νέα Δημοκρατία, κατά την προεκλογική περίοδο επέμενε στον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των εκλογών, το βράδυ της Κυριακής όμως εξέφρασε τη στήριξή της στον κ. Καμίνη και τον κ. Σγουρό…

Επιβεβαιώνονται όσα υποστηρίξαμε και πριν τον πρώτο γύρο, ότι δηλαδή, όσοι διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των εκλογών, είναι οι ίδιοι που γνωρίζουν και ποντάρουν στον πολιτικό τους χαρακτήρα. Είναι οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, που επιδιώκουν να διασωθούν πολιτικά. Η ΝΔ έμεινε εκτός δεύτερου γύρου στο Δήμο Αθηναίων και σήμερα στηρίζει τον κ. Καμίνη επικαλούμενη την κυβερνητική σταθερότητα.

Ο κ. Καμίνης δέχεται αυτή την στήριξη, αλλά εξακολουθεί να δηλώνει ακομμάτιστος. Δέχεται τη στήριξη από την κυβέρνηση, που σύμφωνα με τα δικά του λεγόμενα βούλιαξε τη χώρα και κατέστρεψε την αυτοδιοίκηση, που κατάργησε τη Δημοτική Αστυνομία και επέβαλλε μαζικές απολύσεις εργαζόμενων στους Δήμους, που στέρησε χρήματα για να αναγκαίες παρεμβάσεις, έργα και κοινωνική πολιτική.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο κ. Καμίνης υπήρξε εξ αρχής κυβερνητική επιλογή. Ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς πόνταραν σε ένα θετικό αποτέλεσμα του κ. Καμίνη, για να πανηγυρίσουν μετά την πολιτική τους διάσωση. Μόνο που τα πράγματα ήρθαν αλλιώς, και αναγκαστικά οι μάσκες έπεσαν νωρίτερα.

Δήλωσες ότι ήσουν σίγουρος ότι η Ανοιχτή Πόλη θα περνούσε στο δεύτερο γύρο. Όμως οι δημοσκοπήσεις στο σύνολό τους σε έφερναν στην τρίτη θέση. Τόσο έξω πέφτουν αυτές οι έρευνες; 

Από την αρχή είχαμε πει ότι αντιμετωπίζουμε τις δημοσκοπήσεις ως ένα από τα εργαλεία της πολιτικής ανάλυσης. Οι έρευνες μπορεί να πέφτουν έξω, και αυτή τη φορά έπεσαν πάρα πολύ. Η δική μας βεβαιότητα ότι θα είμαστε στο δεύτερο γύρο, δεν πήγαζε από αυταρέσκεια ή από την υποχρέωση να το λέμε προεκλογικά, αλλά από τα ξεκάθαρα μηνύματα που παίρναμε στην καθημερινή και αδιαμεσολάβητη επαφή με τους πολίτες.

Αυτή η συνεχής επαφή με τον κόσμο ήταν που μας βοήθησε να ξεπεράσουμε το αρχικό πρόβλημα της αναγνωρισιμότητας. Μέσε σε τρεις μήνες πήγαμε παντού στην Αθήνα, συναντηθήκαμε και συνομιλήσαμε με πάρα πολλούς ανθρώπους, σφίξαμε τα χέρια, ανταλλάξαμε προβληματισμούς και προτάσεις, καταθέσαμε το ολοκληρωμένο σχέδιο της Ανοιχτής Πόλης για την Αθήνα. Αυτή ήταν που μας έφερε στο δεύτερο γύρο.

Πώς σχολιάζεις το ποσοστό της Χρυσής Αυγής, κυρίως στην Αθήνα, αλλά και φαινόμενα όπως του κ. Μώραλη στον Πειραιά και του κ. Μπέου στο Βόλο;

Το ποσοστό των νεοναζί στην Αθήνα δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού στους δημοκρατικούς πολίτες. Η Αθήνα είναι μια πόλη με μεγάλη δημοκρατική παράδοση και πρέπει να περιθωριοποιήσει μια και καλή τον φασισμό και το μίσος. Αλλά κι όσοι έστρωσαν το χαλί γι’ αυτή την εξέλιξη, παίζοντας με την ακροδεξιά λαϊκίστικη ατζέντα για μερικές ψήφους, φέρουν βαρύτατη ευθύνη. Σήμερα, με την κρίση του πολιτικού κατεστημένου, εμφανίζονται νοσηρά φαινόμενα στην αυτοδιοίκηση. Επιχειρηματίες με όχι και τόσο καθαρές διαδρομές και με υπόγεια ή και φανερή στήριξη από τα κυβερνητικά κόμματα και την ακροδεξιά, μπαίνουν στην αυτοδιοίκηση για να λύσουν πολιτικούς λογαριασμούς και να αλώσουν τα φιλέτα της κάθε περιοχής. Ο τρόπος με τον οποίο επιχειρούν να εδραιωθούν, δημιουργεί άμεσο πρόβλημα δημοκρατίας. Και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από τους ανθρώπους, που πρώτα είναι πολίτες και ύστερα οπαδοί.

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου συνολικά ήταν θετικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο ότι στο τέλος ίσως να μην κερδηθεί κανένας μεγάλος δήμος και καμία περιφέρεια;

Τα αποτελέσματα για τον ΣΥΡΙΖΑ θα κριθούν στις 25 Μαΐου, με την ψήφο των πολιτών για τις ευρωεκλογές. Στην Αθήνα, τόσο στην περιφέρεια, όσο και στον Δήμο, το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου ήταν παραπάνω από θετικό, και υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να ολοκληρωθεί στον δεύτερο γύρο με μια μεγάλη νίκη. Εμείς όμως δεν διεκδικούμε νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ. Απευθυνόμαστε σε όλους τους ανθρώπους και διεκδικούμε νίκη για την Αθήνα.