«Θα είμαστε στον δεύτερο γύρο και μάλιστα με προοπτική νίκης απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο»

«Θα είμαστε στον δεύτερο γύρο και μάλιστα με προοπτική νίκης απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο»

 

Συνέντευξη στο “politisonline.com”/ Κ. Παπαγεωργίου

 

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Αθήνα;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η κοινωνική κρίση και οι συνέπειές της. Τα σημάδια είναι εμφανή παντού γύρω μας. Στα λουκέτα, τους ανθρώπους που τρώνε από τα σκουπίδια, τους χιλιάδες ανασφάλιστους. Η πραγματική εικόνα της Αθήνας βρίσκεται στις ουρές των γραφείων του ΟΑΕΔ. Κι αυτές οι εικόνες δεν κρύβονται κάτω από το χαλί, ούτε σε ωραιοποιημένες μακέτες έργων. Πρόβλημα είναι εν μέσω κρίσης η υπολειτουργία των δημοτικών ιατρείων και η αποδιάρθρωση των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου. Πρόβλημα είναι επίσης, η ολοκληρωτική εγκατάλειψη του δημόσιου χώρου. Αυτά έρχονται να προστεθούν πάνω στα χρόνια προβλήματα της πόλης.

Τι σας λένε οι άνθρωποι με τους οποίους συναντιέστε στο δρόμο, στις πλατείες, σχετικά με την εικόνα της πόλης;

Οι άνθρωποι πιέζονται και δυσκολεύονται πάρα πολύ στη ζωή τους. Και δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο στη σχέση τους με την πόλη. Ο δημόσιος χώρος είναι περισσότερο αναγκαίος, τώρα που ο κόσμος δεν έχει πολλά χρήματα να ξοδέψει. Οι γονείς χρειάζονται παιδικές χαρές, καθαρές και ασφαλείς. Στους ηλικιωμένους λείπει μια Λέσχη Φιλίας, στην οποία να μπορούν να πάνε εύκολα. Αλλά περισσότερο ανησυχητικό είναι το θέμα της υγείας. Οι άνθρωποι δεν έχουν χρήματα να πάνε σε γιατρούς, ο ΕΟΠΥΥ έχει συρρικνωθεί δραματικά και ο δήμος θα μπορούσε να βοηθήσει. Είτε μέσω των δημοτικών ιατρείων, είτε κινητοποιώντας τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. Συναντάμε ακόμα και ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση ούτε στα στοιχειώδη. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι ο Δήμος πρέπει να σταματήσει να κάνει τον αμέτοχο και αναρμόδιο παρατηρητή της κοινωνικής καταστροφής. Πρέπει να γίνει σύμμαχος την πόλης και των πολιτών απέναντι στην κρίση.

Πώς κρίνετε το έργο του νυν δημάρχου Αθηναίων, κ. Γιώργου Καμίνη;

Ο κ. Καμίνης παρουσιάζει ως νοικοκύρεμα τις απολύσεις 5000 εργαζόμενων, τα προσωπικά και οικογενειακά δράματα ανθρώπων. Στο θέμα της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου, το έργο του κ. Καμίνη υπήρξε αναντίστοιχο με τις πραγματικές ανάγκες της πόλης. Όχι γιατί βοηθάει λιγότερους απ’ όσους ισχυρίζεται, ούτε γιατί πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια στο πεδίο αυτό δεν αξίζει τον κόπο. Αλλά γιατί, διαφωνούμε κάθετα με την λογική που ακολούθησε ο κ. Καμίνης, και η οποία εξαντλεί την αλληλεγγύη στην φιλανθρωπία των ιδιωτών. Ο κ. Καμίνης συμπορεύτηκε πρόθυμα με την πολιτική των Μνημονίων. Με την πολιτική που παράγει την απελπισία. Από το να υπερασπιστεί το συμφέρον της πόλης, προτίμησε να χτίσει καλές σχέσεις με ένα καταρρέον πολιτικό κατεστημένο, για να διεκδικήσει μελλοντικό πολιτικό ρόλο σε ένα σκηνικό που καταρρέει. Σήμερα ο κ. Καμίνης εμφανίζει την ανυπαρξία ταυτότητας και στρατηγικής του Δήμου ως αξιόλογο δημοτικό έργο. Για την ανυπαρξία του έργου του μιλάει το πρόγραμμά του, που είναι αυτούσιο το επιχειρησιακό πρόγραμμα που κατέθεσε το 2010. Δηλαδή ο κ. Καμίνης, υπόσχεται στους Αθηναίους, όλα αυτά που είχε αναλάβει να κάνει κατά την διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας και δεν τα έκανε.

Στις δημοσκοπήσεις, φαίνεται ένα ξεκάθαρο προβάδισμα του κ. Καμίνη. Τι σημαίνει αυτό για σας;

Η ώρα της κάλπης είναι πολύ κοντά και τότε θα υπάρξουν οι απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα. Οι πολίτες έχουν τον τελευταίο λόγο. Εμείς είμαστε δυνατά μέσα στην μάχη και δυναμώνουμε μέρα με τη μέρα. Θα είμαστε στον δεύτερο γύρο και μάλιστα με προοπτική νίκης απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο. Η Αθήνα δεν θα δώσει στον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο την χαρά να πανηγυρίσουν για την εκλογή ενός από τους δύο κυβερνητικούς υποψήφιους. Ούτε θα επιλέξει άλλη μια τετραετία παθητικού συμβιβασμού με την κοινωνική καταστροφή. Θα στείλει ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα και θα ψηφίσει για μια δημοτική αρχή που θα υπερασπίζεται με συνέπεια την ζωή και την αξιοπρέπεια της πόλης και τους ανθρώπους της.

Ποια είναι η γνώμη σας για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα;

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν σήμερα τη μοναδική ελπίδα διεξόδου για τον λαό και τον τόπο. Οι ευθύνες του είναι μεγάλες και τις διαχειρίζεται με σοβαρότητα και με επάρκεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει εντολή από το λαό να οδηγήσει την χώρα έξω από την κρίση, την ύφεση και τη λιτότητα, μέσα από ένα σχέδιο οικονομικής, παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης. Ως άνθρωπος, γνωρίζει ότι θα χρειαστεί πολλή και σκληρή δουλειά, είναι όμως εργατικός, αποφασιστικός και ξέρει να τα βγάζει πέρα στα δύσκολα.

Πότε και πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Η πολιτική ένταξη είναι στάση ζωής απέναντι σε κοινωνικές και ιδεολογικές αναζητήσεις. Η γενιά μου συναντήθηκε με ένα παγκόσμιο κίνημα που αμφισβητεί την κυριαρχία του κεφαλαίου και εκφράζεται παντού. Στην πολιτική, στην οικονομία, στην οικολογία, στον πολιτισμό και την κατανάλωση, στη μάχη εναντίον των κοινωνικών ανισοτήτων. Όταν έχεις τέτοιους προβληματισμούς, αισθάνεσαι την ανάγκη να συναντηθείς με άλλους. Όχι μόνο για να κουβεντιάσεις, αλλά και για να δράσεις απέναντι στα μεγάλα και τα μικρά κοινωνικά προβλήματα. Έχουμε δικαίωμα να ονειρευόμαστε έναν καλύτερο κόσμο.

Γιατί επιλέξατε να είστε υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ήταν μεγάλη τιμή για μένα η εμπιστοσύνη του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπό μου, για την υποψηφιότητα στον Δήμο Αθηναίων. Είναι επίσης τιμητικό να είμαι επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», μιας παράταξης που δεν εμφανίστηκε προεκλογικά από το πουθενά, αλλά έχει συνεχή και αξιόλογη δράση εδώ και οχτώ χρόνια. Και μακράν το καλύτερο ψηφοδέλτιο των εκλογών, με λαμπρούς ανθρώπους της αυτοδιοίκησης, της επιστήμης, της διανόησης, του πολιτισμού, των κοινωνικών κινημάτων. Τέλος, δέχτηκα γιατί αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου ως στρατιώτη στην προσπάθεια να αλλάξουμε τα πράγματα σε όλα τα επίπεδα. Να φέρουμε νέα αντίληψη στην πόλη, στην πολιτική, στην έννοια των δικαιωμάτων και της συμμετοχής. Ωστόσο, δε ζητάμε κομματική ψήφο. Ζητάμε συμμαχία με την πλειοψηφία της κοινωνίας, για να κάνουμε την Αθήνα πόλη της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της συμμετοχής.

Ένα από τα πλεονεκτήματά σας, είναι ότι θα σας ψηφίσουν αρκετοί νέοι. Πώς θα φέρουμε τους νέους κοντά στην πολιτική;

Πρέπει να αφαιρέσουμε από την πολιτική όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που είναι απωθητικά για τους νέους. Τον παραγοντισμό, την ιδιοτέλεια, την υποκρισία, το δήθεν. Να συνδέσουμε εκ νέου την πολιτική με αξίες, όραμα και δράση. Και βεβαίως να επαναφέρουμε στον πολιτικό λόγο την κριτική σκέψη. Ακόμα περισσότερο, η πολιτική για τους νέους ανθρώπους δεν είναι μόνο λόγια. Είναι κοινωνικοποίηση, είναι συλλογικότητα, είναι γνώση, είναι πράξεις που φέρνουν συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Η κρίση, αλλά και η προσπάθεια της κοινωνίας να κρατήσει όρθια την αξιοπρέπεια της, γεννά νέες συνειδήσεις.

Πώς θα ξεφύγουμε από τον «παλαιοκομματικό» τρόπο σκέψης;

Όση αποστροφή μου δημιουργεί ο παλαιοκομματικός τρόπος σκέψης, άλλο τόσο με προβληματίζουν τα μεταμοντέρνα πολιτικά εγχειρήματα, που υπόσχονται να φέρουν το καινούριο χωρίς επί της ουσίας να λένε τίποτα. Το παραδοσιακό πολιτικό κατεστημένο βρίσκεται, ούτως η άλλως, σε βαθιά κρίση. Χρησιμοποίησε τους ανθρώπους, εκμεταλλεύτηκε την ανάγκη τους, τους ξεγέλασε και μετά τους κατέστρεψε, αφού τους κατηγόρησε ως συνένοχους για την κρίση. Το παλιό δικομματικό σύστημα που κυβέρνησε για δεκαετίες τον τόπο, έχει κλείσει τον κύκλο του. Τώρα δημιουργούνται οι όροι για κάτι καινούριο στην πολιτική. Η καλύτερη εγγύηση ότι θα πάει μπροστά, είναι η συμμετοχή και η εμπλοκή των ίδιων των πολιτών. Να μην αφήσουν χώρο στους «επαγγελματίες». Με την ίδια ακριβώς λογική προσεγγίζουμε και την υπόθεση του Δήμου. Ο Δήμος χρειάζεται νέα ταυτότητα, με νέο ρόλο, και κυρίως, τη μεγαλύτερη δυνατή  εμπλοκή των πολιτών στο σχεδιασμό, τη λήψη των αποφάσεων και τον έλεγχο.

Τα βράδια βγαίνετε στο κέντρο;

Ζω στο κέντρο της Αθήνας αρκετά χρόνια, από επιλογή. Μ’ αρέσουν όλες οι γωνιές της, από τα Εξάρχεια μέχρι την Κολοκοτρώνη και την Αγία Ειρήνη, από το Μοναστηράκι μέχρι του Ψυρρή και τον Κεραμεικό. Οι άνθρωποι που ζούμε στο κέντρο, γνωρίζουμε τις δυνατότητες αυτής της πόλης και την ευχαρίστηση που μπορεί να προσφέρει στους κάτοικους, αλλά και τους επισκέπτες. Όμως χρειάζεται τη σωστή παρέμβαση για να κατοικηθεί ξανά, να γίνει πιο ζωντανό, πιο ασφαλές και πιο φιλικό σε όλη του την έκταση.