«Έχουμε ηθικό πλεονέκτημα»

«Έχουμε ηθικό πλεονέκτημα»

 

 

συνέντευξη στην εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς»/ Γ.Παπαϊωάννου

 

 

1. Για ποιους λόγους και σε ποιο βαθμό η μάχη για τον δήμο της Αθήνας συνιστά κεντρική πολιτική υπόθεση;

Η προσπάθεια να εξαφανίσουν τα πολιτικά χαρακτηριστικά της εκλογικής μάχης στο Δήμο της Αθήνας, έχει γίνει το ανέκδοτο αυτής της προεκλογικής περιόδου. Και πρωτοστατούν τα πρόσωπα που κατεβαίνουν ως υποψήφιοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, γιατί υποψήφιοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι, αλλά θέλουν να το κρύψουν. Δεν τους συμφέρει να θυμάται ο κόσμος την ώρα που ψηφίζει, την κατάσταση στην οποία τον έχουν φέρει. Δεν θέλουν να θυμάται ο κόσμος ότι οι υποψήφιοι που ήταν βουλευτές της ΝΔ, ψήφιζαν αδιαμαρτύρητα τα μνημόνια και τα μεσοπρόθεσμα, και ο κ. Καμίνης, που τώρα είναι η μεγάλη ελπίδα του κ. Βενιζέλου, έκανε έκκληση για την ψήφιση του δεύτερου Μνημονίου. Κανείς τους δεν είπε κουβέντα για τις απολύσεις προσωπικού, τις τεράστιες περικοπές στους πόρους, τον οικονομικό και θεσμικό στραγγαλισμό της αυτοδιοίκησης, την ανθρωπιστική κρίση στην πόλη. Κατά τα άλλα, εμφανίζονται ως «αυτοδιοικητικοί».

2. Ο ΣΥΡΙΖΑ, για το ευρύ κοινό, εξαρτά τα περισσότερα θέματα της ελληνικής κοινωνίας στο δίπολο μνημόνιο/αντιμνημόνιο. Πώς θα περιγράφατε το όραμα και το πρόταγμά του για το δήμο και δη τον μητροπολιτικό;

Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει τις Περιφέρειες και τους Δήμους ως βασικούς πυλώνες της αποκεντρωμένης διοίκησης, της ανασύστασης του κοινωνικού κράτους, της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Και αυτή τη μεγάλη προσπάθεια δεν μπορούμε να την αφήσουμε στα χέρια εκείνων, που σκέφτονται το αυτοδιοικητικό έργο μόνο συνδεδεμένο με σπόνσορες, εργολάβους και πελατειακά δίκτυα.

Είναι η μεγάλη στιγμή να γίνουν πράξη όλα όσα έχουμε πει τις προηγούμενες περιόδους για την αυτοδιοίκηση. Από τους συμμετοχικούς προϋπολογισμούς και τη δημόσια λογοδοσία, μέχρι το εναλλακτικό μοντέλο δομής, λειτουργίας και ανάπτυξης, που αντί να φροντίζει για τα κέρδη των λίγων, θα έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες των πολλών.

3. Στο πρόγραμμα της Ανοιχτής Πόλης για το ανθρώπινο πρόσωπο της Αθήνας, ασφαλώς και όλοι οι στόχοι έχουν προτεραιότητα. Σε ποια χρονική σειρά θα βάζατε την υλοποίησή τους;

Το πρόγραμμα της Ανοιχτής Πόλης διαρθρώνεται σε πέντε κομβικούς άξονες, που απαντάνε στα προβλήματα της πόλης με κεντρικό στόχο, να αλλάξουμε την Αθήνα. Να την κάνουμε πόλη σύγχρονη, φιλική, με συγκεκριμένη και όσο το δυνατόν ενιαία ταυτότητα. Ο πρώτος στόχος είναι να σταθεί η κοινωνία όρθια, και γι’ αυτό έχουμε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην δράση και τις πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την Κοινωνική Αλληλεγγύη. Υπάρχει επίσης άμεση ανάγκη να ρίξει ο Δήμος όλο του το βάρος στην προσπάθεια να στηριχτούν οι μικρές επιχειρήσεις και τα καταστήματα στις γειτονιές, καθώς και να δοθεί βοήθεια σε συνεταιριστικές συνέργειες και καινοτόμες επιχειρηματικές προσπάθειες, που αφορούν ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους. Δεν σταματάμε όμως εκεί. Το πρόγραμμα της Ανοιχτής Πόλης εστιάζει σε θέματα που αφορούν τις αστικές αναπλάσεις, την ποιότητα ζωής, τον πολιτισμό, και που είναι ώριμη η υλοποίησή τους. Τέλος καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την υιοθέτηση συμμετοχικών διαδικασιών και την εμπλοκή όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών στον σχεδιασμό και την λήψη των αποφάσεων, μέσα από οργανωμένες διαδικασίες.

4. Πώς απαντάτε στις μειωμένες προσδοκίες των πολιτών από την τοπική αυτοδιοίκηση;

Οι χαμηλές προσδοκίες είναι αποτέλεσμα της κρίσης του θεσμού. Η πόλη πήγαινε από το κακό στο χειρότερο, αλλά ο Δήμαρχος ήταν πάντα επιτυχημένος, έτοιμος να συνεχίσει σε καλύτερες θέσεις την καριέρα του. Στις σημερινές συνθήκες η άποψη αυτή εντείνεται με τη θεωρία ότι οι πόροι έχουν μειωθεί σημαντικά, και οι πολίτες θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι με το ελάχιστο. Εμείς θεωρούμε ότι στις σημερινές συνθήκες η Αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να εντείνει την δραστηριότητά της, να είναι πραγματικό αντίβαρο, και ασπίδα της κοινωνίας απέναντι στην κρίση, να παίρνει συνεχώς πρωτοβουλίες και να παράγει έργο προς αυτή την κατεύθυνση. Όχι να είναι αδρανής, παραχωρώντας την δουλειά και τον ρόλο της σε ιδιωτικούς φορείς.

Ο αγώνας που δίνουμε, είναι ένας αγώνας για την χαμένη τιμή της Αυτοδιοίκησης. Εμείς καλούμε τους πολίτες να έχουν μεγάλες απαιτήσεις από το Δήμο, και με αυτή την λογική να φτάσουν στην κάλπη. Με αυτή τη λογική να συνεχίσουν και μετά, συμμετέχοντας ενεργά στην διαμόρφωση της πολιτικής του Δήμου.

5. Ο κύριος Καμίνης εμφανίστηκε αρχικά συμπαθής, αλλά στη συνέχεια αφέθηκε πλήρως στη γραμμή πλεύσης του μνημονιακού ολοκαυτώματος. Ποιες είναι οι δικές σας ασφαλιστικές δικλείδες απέναντι στον εύλογο κίνδυνο αλλοτρίωσης από την εξουσία;

Ο κ. Καμίνης εξελέγη, έχοντας δημιουργήσει σε πολύ κόσμο την προσδοκία ότι θα είναι φορέας μιας νέας αντίληψης για το Δήμο Αθηναίων, αλλά και για την Αυτοδιοίκηση γενικότερα. Πολύ γρήγορα απογοήτευσε. Πολιτική του επιλογή ήταν να δεθεί στο μνημονιακό άρμα, να εξυπηρετήσει πρόθυμα κάθε κυβερνητική επιδίωξη, μερικές φορές μάλιστα να προηγηθεί κιόλας. Αλλά υποσχέθηκε για να βγει, και άλλα υλοποίησε ως σχεδιασμό, πράγμα μάλιστα που ανάγκασε πολλούς δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους του αλλά και πολλούς συνεργάτες του, να απομακρυνθούν.

Η δική μας ασφαλιστική δικλείδα απέναντι στον κίνδυνο αλλοτρίωσης, είναι οι αξίες, οι αρχές μας και η κοινωνική μας γείωση. Έχουμε ηθικό πλεονέκτημα. Δεν χρωστάμε σε κανέναν, δεν έχουμε γραμμάτια να ξεπληρώσουμε, δεν προερχόμαστε από το παλιό και σάπιο πολιτικό κατεστημένο. Στόχος μας είναι να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας μαζί, και σε συνεργασία με τους πολίτες και την κοινωνία, και να είμαστε κάθε στιγμή ανοιχτοί στον διάλογο και τον έλεγχο. Άλλωστε δεν επιδιώκουμε να είμαστε απλά η επόμενη Δημοτική Αρχή, που θα διοικήσει τον Δήμο. Θέλουμε να αλλάξουμε την πόλη και μέσα από αυτό να αλλάξουμε την ίδια μας τη ζωή.