Για την περίφραξη της Πλατείας Πρωτομαγιάς

Για την περίφραξη της Πλατείας Πρωτομαγιάς

Τις τελευταίες εβδομάδες οι κάτοικοι γύρω από το Πεδίον του Άρεως έχουν έρθει αντιμέτωποι με συνεργεία που προχωρούν σε περίφραξη της πλατείας Πρωτομαγιάς, με μπετονένιες βάσεις και λαμαρίνες. Πρόκειται για έναν σημαντικό και ζωντανό κοινόχρηστο χώρο που εξυπηρετεί τις γύρω γειτονιές, χώρο συνάντησης των κατοίκων και παιχνιδιού για τα παιδιά.

Η περίφραξη γίνεται μετά από αίτημα της Αττικό Μετρό Α.Ε. για “κατάληψη κοινόχρηστου χώρου” και θετική απάντηση του Υπουργού Υποδομών το 2021 (ΦΕΚ 306/Δ/1.6.2021), ενώ η χρονική της διάρκεια φαίνεται ότι εκτείνεται μέχρι την ολοκλήρωση του έργου. Δεν αφορά δε τον απαραίτητο εργοταξιακό χώρο του παρακείμενου σταθμού, αλλά φέρεται να αποτελεί επέκταση, στην οποία θα χωροθετηθούν υποστηρικτικές λειτουργίες του κατασκευαστή (αποθήκες, γραφεία κοκ). Αντίστοιχη κατάληψη προβλέπεται επίσης στο σύνολο σχεδόν του χώρου μπροστά από το Πνευματικό Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.

Ο αποκλεισμός για πολλά χρόνια των κατοίκων από ζωτικούς χώρους, όπως η πλατεία Πρωτομαγιάς, έρχεται να προστεθεί στα γνωστά προβλήματα συρρίκνωσης του δημόσιου χώρου στις πυκνοδομημένες γειτονιές του κέντρου. Ακόμα και στην περίπτωση κατασκευής δημόσιων υποδομών, η ποιότητα ζωής και η πρόσβαση σε ελεύθερους χώρους πρέπει να παραμένει υψηλή προτεραιότητα. Πρέπει να εξετάζονται όλες οι εναλλακτικές και να μην θεωρείται η κατάληψή τους ως μια ανώδυνη παράπλευρη απώλεια. Δυστυχώς, το θέμα δεν ήρθε ποτέ στα όργανα του ιδιοκτήτη των χώρων Δήμου Αθηναίων, ενώ φαίνεται ότι και η περιφέρεια που εμπλέκεται διαχειριστικά είχε άγνοια, καθώς προγραμμάτιζε στον ίδιο χώρο εκδηλώσεις.

Οι κάτοικοι της περιοχής οργανώνονται και διεκδικούν την πλατεία τους. Η Ανοιχτή Πόλη θα σταθεί πλάι στη διαμαρτυρία και στις ανάγκες τους. Ήδη καταθέσαμε ερώτημα προς τη δημοτική αρχή, για το αν είχε γνώση και λόγο στη συγκεκριμένη εξέλιξη, καθώς και αίτημα να μας παρασχεθούν σχετικά έγγραφα και υλικό, ώστε να αξιολογηθεί τόσο η χρήση του χώρου από την εταιρεία, όσο και το αν εξετάστηκαν εναλλακτικές, ώστε να διατηρηθεί ο χώρος ελεύθερος και κοινόχρηστος.