Γιατί ο κ. Μπακογιάννης  προστατεύει τον υπεύθυνο μιας ομολογημένης υπεξαίρεσης;

Γιατί ο κ. Μπακογιάννης προστατεύει τον υπεύθυνο μιας ομολογημένης υπεξαίρεσης;

4 Ιανουαρίου 2020 η δημοτική αρχή παραδέχεται ύποπτες κινήσεις ποσών στον τραπεζικό λογαριασμό της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της 1ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων και ο κ. Μπακογιάννης υποβάλλει μήνυση κατ’ αγνώστων, δηλώνοντας άτεγκτος σε θέματα «διαφάνειας και διαχείρισης χρημάτων». Η υπεξαίρεση ενός ποσού περί τα 70 χιλιάδες ευρώ, από το λογαριασμό της Σχολικής Επιτροπής, ήταν μια είδηση που τότε μας αιφνιδίασε δυσάρεστα, παρά το ότι είχαμε ήδη εκφράσει την έντονη ανησυχία μας για τις επιλογές της δημοτικής αρχής στη στελέχωση των Σχολικών Επιτροπών.

Με ανακοίνωση μας δυο μέρες μετά δηλώναμε ότι η φαινομενικά άμεση αντίδραση του κ. Μπακογιάννη με την υποβολή μήνυσης κατ’ αγνώστων, στην πραγματικότητα εγκυμονούσε κινδύνους, αφού, όπως λέγαμε, «η καθυστέρηση που θα προκύψει ενδέχεται να δώσει χρόνο στη συγκάλυψη». Δεν περιμέναμε τότε ότι η δικαίωσή μας θα ήταν τόσο τρανταχτή. Πράγματι, η δικαστική διερεύνηση δεν έχει σήμερα προχωρήσει, ούτε ο κ. Μπακογιάννης έχει κρίνει σκόπιμο να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο για την εξέλιξή της και για τους λόγους της στασιμότητάς της.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο κ. Μπακογιάννης κατέθεσε την Τρίτη 22/6 προς ψήφιση στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αθηναίων τον Οικονομικό Απολογισμό 2020 της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της 1ης Δημοτικής Κοινότητας, στον οποίο η υπεξαίρεση που η ίδια η δημοτική αρχή ομολογούσε στις αρχές του 2020 είχε μαγικά μεταμορφωθεί σε πλεόνασμα! Το λογιστικό γραφείο που συνέταξε τη σχετική έκθεση διαπιστώνει σε αυτήν αδικαιολόγητη μεταφορά ποσού μόλις 2400 ευρώ, αλλά και κατάθεση στον κεντρικό λογαριασμό της Σχολικής Επιτροπής 32500 ευρώ από… «άγνωστο καταθέτη»!

Δεν χρειάζεται να θυμίσουμε ότι στο τραπεζικό σύστημα δεν υφίσταται σήμερα η έννοια του «άγνωστου καταθέτη». Η δημοτική αρχή δεν διστάζει να αφαιρέσει κατά το δοκούν μηδενικά από υπεξαιρεμένα ποσά που η ίδια έχει παραδεχτεί, για να τα μεταφορτώσει σε μυστηριώδεις καταθέσεις που βγάζει από το καπέλο του ο κ. Μπακογιάννης. Το γεγονός ότι η δημοτική αρχή τολμά να παρουσιάσει έναν τόσο ασαφή και διάτρητο απολογισμό, έναν απολογισμό που κανένα Ελεγκτικό Συνέδριο δεν θα μπορούσε να δεχτεί να επικυρώσει, μπορεί δυστυχώς να ερμηνευτεί μόνο σαν μια κακότεχνη απόπειρα κουκουλώματος συγκεκριμένων και επώνυμων ευθυνών. Η δημοτική αρχή οφείλει να αφήσει όμως τα μαγειρέματα και να δώσει τώρα απαντήσεις:

• Ποιο είναι το ακριβές ποσό που τον Ιανουάριο του 2020 έκανε φτερά από το λογαριασμό της Σχολικής Επιτροπής, και με βάση το οποίο υποβλήθηκε η μήνυση κατ’ αγνώστων, και πού μεταφέρθηκε αυτό;
• Γιατί και με ευθύνη ποιών δεν έχει προχωρήσει η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης;
• Αγνοεί ο κ. Μπακογιάννης ότι οι καταθέσεις από «αγνώστους» ανήκουν στο παρελθόν του τραπεζικού συστήματος;
• Γιατί ο κ. Μπακογιάννης προσπαθεί με κάθε μέσο να προστατέψει τον υπεύθυνο μιας υπεξαίρεσης που ζημίωσε τους πόρους των σχολείων της πόλης;
• Με ποιά πολιτικά κριτήρια αποφασίζει να “διαγράψει” αυθαίρετα ένα έλλειμμα που έχει ήδη παραδεχτεί, για να το μασκαρέψει με αλχημείες, με διευκολύνσεις «εξόφλησης δόσεων» και με μυστηριώδεις ευεργέτες σχολικών επιτροπών;

Η ανησυχία που είχαμε εκφράσει ενάμιση χρόνο πριν για ενδεχόμενη συγκάλυψη τείνει σήμερα να μετατραπεί σε βεβαιότητα. Η Ανοιχτή Πόλη θα κάνει ό,τι προβλέπεται για να αποδοθούν οι ευθύνες που υπάρχουν και να προστατευτεί η περιουσία των δημοτών.