Η Ανοιχτή Πόλη για την υποψηφιότητα Καμίνη

Η Ανοιχτή Πόλη για την υποψηφιότητα Καμίνη

Η υποψηφιότητα του κ. Δημάρχου για την προεδρία σε ένα κομματικό σχηματισμό δεν είναι επιλήψιμη. Η απόφασή του σαν γεγονός με ειδική αλλά και ευρύτερη πολιτική σημασία μάς υποχρεώνει να παραθέσουμε τις παρακάτω σκέψεις.

Κατ’ αρχήν, θα θέλαμε να του ευχηθούμε καλή επιτυχία και καλή συνέχεια, εάν αυτό το κόμμα κληθεί κάποτε να κυβερνήσει.

Η δήλωση, όμως, του κ. Δημάρχου ότι, ακόμα και αν εκλεγεί, θα παραμείνει επικεφαλής της δημοτικής παράταξης και επομένως και της δημοτικής αρχής, θεωρούμε ότι είναι μια άστοχη και βεβιασμένη απόφαση. Δεν θέλουμε να προτρέξουμε, αλλά, δυστυχώς, είναι αναπότρεπτο ο Δήμος της Αθήνας, αν όχι να χρησιμοποιηθεί εσκεμμένα, σίγουρα να λειτουργήσει αυτομάτως ως εκλογικός μηχανισμός στην κούρσα για την ηγεσία μιας συγκεκριμένης πολιτικής παράταξης.

 

Ήδη σοβαρές επιπτώσεις

 

Η υποψηφιότητα του κ. Δημάρχου δημιουργεί, ήδη, λειτουργικά προβλήματα στο Δήμο. Η εξασφάλιση του απαιτούμενου χρόνου για την προσωπική του καμπάνια, συρρικνώνει λειτουργίες διαφόρων οργάνων: ήδη για το μήνα Σεπτέμβρη έχει προγραμματιστεί μία μόνο συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αν η επιδίωξη του κ. Καμίνη στην κεντρική πολιτική σκηνή ευοδωθεί, και αν δεν αλλάξει γνώμη σχετικά με τον Δήμο, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τη συσσώρευση εκκρεμοτήτων και προβλημάτων σε βάθος χρόνου, ενδεχομένως και μέχρι τις επόμενες πολιτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές.

Όταν η υποψηφιότητα αυτή έχει επίδραση στη λειτουργία του Δήμου, αυτό είναι μεμπτό. Δηλαδή, το ότι τον Σεπτέμβριο θα γίνει μόνο ένα Δημοτικό Συμβούλιο, είναι μια σοβαρή επίπτωση. Μετά το καλοκαίρι, η πόλη επανέρχεται στις εντατικές λειτουργίες της, με τα σχολεία να ανοίγουν, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τις λέσχες φιλίας να επαναλειτουργούν, καθώς και τα έργα που πιθανόν είναι σε εξέλιξη στην πόλη. Δεν νοείται να υπάρχει μόνο ένα Δημοτικό Συμβούλιο προγραμματισμένο την συγκεκριμένη περίοδο, όταν η πόλη κάνει επανεκκίνηση, ο δήμος να απέχει και να μην κάνει έναν στοιχειώδη προγραμματισμό.

Ο Δήμος της Αθήνας χρησιμοποιήθηκε κατά καιρούς σαν εφαλτήριο φιλόδοξων προσωπικών σχεδίων, κυρίως για το πέρασμα στην κεντρική πολιτική σκηνή. Φυσικά, είναι δικαίωμα του καθενός και η φιλοδοξία θεμιτή. Όμως, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τη σημαντική αξία του έργου που μας έχουν αναθέσει οι πολίτες, τις ευθύνες που αναλαμβάνουμε και την εντολή που πρέπει να σεβαστούμε, εξαντλώντας όλες τις προσωπικές και συλλογικές δυνατότητες, φτάνοντας ως το τέλος μιας ολοκληρωμένης θητείας. Εκτός και αν δεν μας ενδιαφέρει η κρίση αυτών που μας εξέλεξαν.

Αναπληρωτής αντιδήμαρχος

Στο Δημοτικό Συμβούλιο(διαβάστε εδώ τα πρακτικά από την 19η συνεδρίαση 31-8-2017) ο κ. Δήμαρχος ενημέρωσε για την υποψηφιότητά του, αλλά δεν απέφυγε να δώσει στην ομιλία του προεκλογικό τόνο, κάνοντας κριτική στα κόμματα και τις κυβερνητικές πρακτικές και παρουσιάζοντας εκτενή απολογισμό της θητείας του. Έδωσε, έτσι, ο ίδιος την αφορμή για σφοδρή κριτική σε σχέση με τις αποστάσεις που είναι σε θέση να κρατήσει ανάμεσα στους δύο ρόλους, τον παλιό και, αναγκαστικά, τον νέο. Η πρόταση που κατέθεσε η Ανοιχτή Πόλη ήταν να οριστεί ένας αντιδήμαρχος ως αναπληρωτής του Δημάρχου για την απρόσκοπτη εκπλήρωση των καθηκόντων για τα οποία η παρουσία του Δημάρχου είναι απαραίτητη. Και βέβαια, σε καμιά περίπτωση να μην χρησιμοποιηθούν οι υπηρεσίες και οι οργανισμοί του Δήμου (9,84, ΟΠΑΝΔΑ, Τεχνόπολη, Βρεφοκομείο, κ.λπ) για την ευδοκίμηση της υποψηφιότητάς του. Ελπίζουμε να εισακουστούμε, ώστε ο Δήμος της πόλης μας να μπορεί να ανταπεξέλθει στα ζητήματα αυτής της κρίσιμης περιόδου, αλλά και ο κ. Καμίνης να μπορέσει να διεξαγάγει απερίσπαστος το δύσκολο, προσωπικό προεκλογικό του αγώνα και να πραγματοποιήσει απρόσκοπτα τη μετάβαση από το μικρό μας στίβο στην κεντρική φαντασμαγορική σκηνή.

Δημοσιεύτηκε στην Εποχή, στις 04/09/2017