Η Ανοιχτή Πόλη σταθερά στο πλευρό του Γηροκομείου Αθηνών – Κάλεσμα για προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης

Η Ανοιχτή Πόλη σταθερά στο πλευρό του Γηροκομείου Αθηνών – Κάλεσμα για προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης

Η πρόσφατη έκκληση της προσωρινής διοίκησης του Γηροκομείου για αντικείμενα πρώτης ανάγκης κάθε είδους αναδεικνύει τη θλιβερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ίδρυμα, ενώ υπογραμμίζει τόσο τις ευθύνες που βαραίνουν την προσωρινή διοίκηση του ιδρύματος, όσο και την ανεπίτρεπτη αδράνεια του εποπτεύοντος Δήμου Αθηναίων. Μπροστά στις ιδιαίτερες δυσκολίες που θέτει η παρούσα υγειονομική κρίση, η Ανοιχτή Πόλη ανταποκρίνεται στην έκκληση της προσωρινής διοίκησης του Γηροκομείου και σε συνεργασία με την “Αλληλεγγύη Για Όλους” καλεί όσους πολίτες θέλουν να συμβάλουν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα: 210 3230362-3 (καθημερινά 11:00-2:00) ή στο mail [email protected], μέχρι και την Παρασκευή 3 Απριλίου, αφού συμβουλευτούν τη λίστα με τα αναγκαία είδη που χρειάζεται το ίδρυμα.
Ταυτόχρονα καλούμε τον Δήμο Αθηναίων να αναλάβει ως εποπτεύουσα αρχή την ουσιαστική στήριξη και λειτουργία του ιδρύματος. Η Ανοιχτή Πόλη δεν έχει κουραστεί να επαναλαμβάνει εδώ και μήνες ότι η κατάσταση του Γηροκομείου Αθηνών έχει ξεπεράσει τα ανεκτά όρια απαξίωσης ενός ιστορικού ιδρύματος κοινωνικής προσφοράς.
Γι’ αυτούς άλλωστε τους λόγους, η Ανοιχτή Πόλη επιμένει ότι ο Δήμος Αθηναίων πρέπει άμεσα να αναλάβει τις ευθύνες του ως εποπτεύουσα αρχή, μέσα από τον ορισμό μεταβατικής διοίκησης, με επικεφαλής το Δήμαρχο Αθηναίων και συμμετοχή αντιπροσωπείας δημοτικών συμβούλων, η οποία θα προχωρήσει το ταχύτερο στις αναγκαίες διαδικασίες. Την ίδια στιγμή, είναι επείγουσα η ανάγκη για την ευρύτερη νομοθετική ρύθμιση του καθεστώτος εποπτείας των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, καθώς και για την εξασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας της αντίστοιχης δημοτικής επιτροπής.
Το τέλος της υγειονομικής κρίσης θα πρέπει να βρει το Γηροκομείο Αθηνών όρθιο. Μέχρι τότε η δημοτική αρχή θα πρέπει να έχει αναλάβει τις ευθύνες της και να έχει καταστρώσει έναν αξιόπιστο και ρεαλιστικό οδικό χάρτη επαναφοράς του ιδρύματος στην ομαλότητα. Η Ανοιχτή Πόλη θα συνδράμει αυτήν την προσπάθεια με τις προτάσεις της, αλλά και με την ενεργή συμμετοχή των ανθρώπων της σε κάθε πρωτοβουλία σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως έχει κάνει άλλωστε μέχρι τώρα σε όλα τα επίπεδα, τόσο με διοικητικές παρεμβάσεις όσο και με κινητοποιήσεις διεκδίκησης για τη διάσωση του ιδρύματος.
Ακολουθεί λίστα με είδη πρώτης ανάγκης για τα οποία έχει απευθύνει έκκληση η προσωρινή διοίκηση του Γηροκομείου:
• Αντισηπτικά, μάσκες, πετρέλαιο, τρόφιμα (φρυγανιές, ζάχαρη, βιτάμ, καφέ, χυλοπίτες, κριθαράκι, πέννες, ξύδι, ντοματοπολτούς, αλάτι, μπισκότα).
• Πάνες, μωρομάντιλα, χειροπετσέτες, κρεμοσάπουνα, υπνοσέντονα, πάνες βρακάκια.
• Καθαριστικά: Χλωρίνη, wettex, σφουγγάρια μπάνιου, σφουγγαρίστρες.