Η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο 22-7-14

Η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο 22-7-14

 

Θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης 

1. Η Πολεοδομία δεν ανακαλεί την άδεια τια την εγκατάσταση της κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην Άνω Κυψέλη

Οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της Δ/νσης Σχεδίου Πόλεως και Δόμησης ασκούν παρελκυστική τακτική στην υλοποίηση της υπ. αριθμ. 31/2013 απόφασης για ανάκληση της άδειας κεραίας κινητής τηλεφωνίας της Cosmote, επί της οδού Ωρομέδοντος 27, Κυψέλη, την οποία έλαβε ομόφωνα η 6η Δημοτική Κοινότητα και ενέκρινε, επίσης ομόφωνα, το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αθηναίων με την υπ’ αριθμ. 1012 απόφασή του. Σύμφωνα με την απόφαση Κοινοτικού και Δημοτικού Συμβουλίου, η άδεια ανακαλείται γιατί κατατέθηκαν αναληθή και ανακριβή στοιχεία στην Πολεοδομία, μη σύμφωνα με τον κανονισμό της πολυκατοικίας και, εν αγνοία των συνιδιοκτητών πλην ενός, στην κοινόκτητη ταράτσα που αυτός έκανε χρήση, εγκατέστησε την κεραία η Cosmote. Τους παραπάνω λόγους ανάκλησης αδείας επικαλείται αντίστοιχη απόφαση της Πολεοδομίας Θεσσαλονίκης, η οποία ελήφθη υπ’ όψιν στις αποφάσεις των συμβουλίων.

Τρεις εβδομάδες μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η Πολεοδομία δέησε ν’ ανακαλέσει την άδεια, πλην όμως όχι για τους ουσιώδεις και σημαντικούς λόγους που αναφέρθηκαν, αλλά για λόγους «αυθαίρετων κατασκευών». Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Πολεοδομία δεν ανακαλεί επί της ουσίας την άδεια για ν’ ανοίξει ο δρόμος για την αποξήλωση της κεραίας, καθώς «πολεοδομικές παραβάσεις σε ακίνητα επί των οποίων ήδη υφίσταται κατασκευή κεραίας δεν θίγουν τη νομιμότητα της άδειας κατασκευής κεραίας εφόσον οι παραβάσεις δεν αφορούν την κεραία και υπό την προϋπόθεση ότι το κτίριο δεν στερείται πολεοδομικής άδειας».

Τις καταγγελίες των κατοίκων και των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας γνώριζε η Πολεοδομία δύο μήνες πριν την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αλλά παρά τις διαρκείς πιέσεις τους, όπως και της Ανοιχτής Πόλης, δεν ενεργούσε τα δέοντα. Χρειάστηκε να κινητοποιηθούν τα αρμόδια αιρετά όργανα, αλλά και πάλι η Πολεοδομία, με ευθύνη της προϊσταμένης και του υπογράφοντος την άδεια, συνεχίζει να αγνοεί τις αποφάσεις των αιρετών οργάνων, κάνοντας φανερό ότι δεν σκοπεύει να τηρήσει τη νομιμότητα, αλλά να στηρίξει την παραμονή της κεραίας. Δεν είναι τυχαίο ότι το έγγραφο περί αυθαίρετου τοίχου, που ανακάλυψαν οι αρμόδιοι της Πολεοδομίας στην πολυκατοικία με την κεραία, δεν απευθύνεται στους ιδιοκτήτες αλλά στην Cosmote! Με άλλα λόγια, και την κεραία διασώζουν και τους συνιδιοκτήτες εγκαλούν ως αυθαιρετούχους. Παρ’ όλ’ αυτά, μετά την ανάκληση της έγκρισης τοποθέτησης της κεραίας, ακόμα και με το έωλο –όπως εξηγήθηκε– σκεπτικό, η Πολεοδομία δεν έχει προβεί σε έκθεση αυτοψίας και διακοπή λειτουργίας της ρευματοδότησης της κεραίας, όπως όφειλε να πράξει.

Επειδή η κεραία βλάπτει θανάσιμα την υγεία των κατοίκων, δεν σκοπεύουμε να επιτρέψουμε στους αρμόδιους της Πολεοδομίας να παίζουν με τις ανθρώπινες ζωές, αγνοώντας τις αποφάσεις δύο αιρετών δημοτικών οργάνων. Γι’ αυτό ζητάμε να υλοποιηθούν τώρα οι αποφάσεις αυτές.

 

2. Να ολοκληρωθεί η ανασκαφή στο χώρο του Σεράφειου Κολυμβητηρίου, να διασωθούν και ν’ αναδειχθούν οι αμπελώνες της Αρχαίας Αθήνας

Κατά την κατασκευή του Σεράφειου Κολυμβητηρίου, οι εκσκαφές για τη θεμελίωση έφεραν στο φως εξαιρετικά και σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα. Καθώς έχει κατασκευαστεί μόνο το πολιτιστικό κτίριο, όλος ο υπόλοιπος χώρος του ευμεγέθους οικοδομικού τετραγώνου είναι γεμάτος από τους αμπελώνες της αρχαιότητας: ο καλλιεργητικός χώρος, τα κενά, οι δρόμοι, όλα εμφανίζονται σαν να βρισκόμαστε μπροστά στην αρχαία πόλη. Την απρόσμενη αυτή εικόνα, που διασώθηκε από τα βάθη των αιώνων, συμπληρώνουν τα πηγάδια και το αρδευτικό σύστημα. 

Με βάση την αναγνωριστική σχεδιαστική αποτύπωση και αξιολόγηση, ανευρέθησαν, όπως επιβεβαιώνεται σε υπηρεσιακά έγγραφα, ένα μεγάλο αρχαίο χυτήριο σε σχήμα 8 (το οποίο δυστυχώς επιχωματώθηκε), αρχαίο πηγάδι και αγροτικός χώρος με ενεργό δράση από τον 4ο π.Χ. έως τον 4ο μ.Χ. αι. Η ανασκαφείσα έκταση αγροτικών δραστηριοτήτων περιλαμβάνει αρχαίους καλλιεργητικούς αύλακες και υδρομαστευτικό σύστημα.

Τα ευρήματα αυτά, που γειτνιάζουν με το Θησείο και τον Κεραμικό, είναι σπάνια και πολύ σημαντικά για την κατανόηση του αρχαίου κόσμου εντός των ορίων της σημερινής πόλης των Αθηνών. Ο δήμος Αθηναίων οφείλει να έχει ενεργό ενδιαφέρον για την ανασύσταση της αρχαίας πόλης μέσα από τις ανασκαφικές έρευνες και την ανάδειξη των υλικών ιχνών/σημείων αναφοράς της αρχαιότητας. Στις 15/5/2014, το ΚΑΣ γνωμοδότησε και ο Υπουργός εξέδωσε σχετική απόφαση (3/6/2014) υπέρ της αποδόμησης των αρχαίων καλλιεργητικών αυλάκων – με την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί σχεδιαστική και φωτογραφική τεκμηρίωση – χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί, αξιολογηθεί και τεκμηριωθεί το ανασκαφικό έργο και τα σχετικά ευρήματα.

Μετά το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για τα αρχαιολογικά ευρήματα και την κινητοποίηση που ξεκίνησε (Ανοιχτή Πόλη, Σύλλογος Αρχαιολόγων, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, κ.λπ.), αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα συνεχιστούν οι ανασκαφές (δεν έχει γίνει καθόλου ανασκαφή στο τμήμα του Ο.Τ. όπου θα τοποθετηθεί το κολυμβητήριο και η πισίνα), αν και ο υπεύθυνος του έργου αρχαιολόγος έχει άρον – άρον μετατεθεί. Ζητάμε την άμεση παρέμβαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να ολοκληρωθεί το ανασκαφικό έργο σε όλη την έκταση και στα διαφορετικά επίπεδα και οπωσδήποτε για να διαμορφωθεί και να παραδοθεί στο κοινό ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, ο οποίος συμπληρώνει τη γνώση για τη μορφή της πόλης και τη ζωή στην αρχαία Αθήνα. 

 

Φωτογραφίες από την ανασκαφή στο χώρο του Σεράφειου Κολυμβητηρίου

Ανασκαφή σεράφειου κολυμβητηρίου, Ανοιχτή Πόλη

 

Ανασκαφή σεράφειου κολυμβητηρίου, Ανοιχτή Πόλη

 

Ανασκαφή Σεράφειου κολυμβητηρίου, Ανοιχτή Πόλη

 

Θέματα εντός ημερήσιας διάταξης

3. Ριζική διαφωνία στο θέμα που συνοπτικά περιγράφεται ως «Καινοτομίες στην κοινωνική πολιτική και μεταρρυθμίσεις στις κοινωνικές υπηρεσίες»

Το θέμα αυτό δεν έχει συζητηθεί μέχρι τώρα στο ΚΥΑΔΑ που αποτελεί, με βάση τη μέχρι σήμερα θετική εμπειρία της λειτουργίας του και τις διαφανείς διαδικασίες τις οποίες ακολουθεί στη λήψη αποφάσεων, τον εγκυρότερο φορέα σχεδιασμού της κοινωνικής πολιτικής του δήμου για τις ευπαθείς/ευάλωτες κοινωνικές ομάδες της πόλης. Από το άρθρο 3 του «συνυποσχετικού μνημονίου συνεργασίας», που αφορά στο αντικείμενο των δράσεων, προκύπτει ότι ζητείται λευκή επιταγή για πρόταση που θα συνταχθεί στο μέλλον με εντελώς ασαφές περιεχόμενο.

Το «συνυποσχετικό» αναφέρεται σε «δράσεις καθετοποίησης και συντονισμού (??) οι οποίες θα παρέχονται τοπικά και στην περιοχή γύρω από το κτίριο του Φρουραρχείου (??)». Προσδιορίζει πού θα γίνονται οι δράσεις αλλά όχι τι θα είναι αυτές και πώς νοείται η καινοτομία στην κοινωνική πολιτική. Οι ως τώρα κινήσεις δείχνουν ότι «καινοτομία» είναι η υπεργολαβία των κοινωνικών υπηρεσιών προς ΜΚΟ και Ιδρύματα και η μετατροπή τους σε προγράμματα (τα οποία σταματούν μόλις τελειώσει η εξωτερική χρηματοδότηση).

Το Solidarity Net Foundation είναι παρακλάδι του Ιδρύματος Σόρος, στο οποίο έχει διατεθεί ο όροφος του Φρουραρχείου για να αναπτύξει τις δράσεις του. Για την ώρα επισκευάζεται ο όροφος με διάφορες παρατυπίες (προβλήματα στη στατικότητα του κτιρίου, χωρίς κανονική άδεια, ήδη ένα ατύχημα, κ.λπ.).

Η περιγραφή της πρότασης, όπως κατατίθεται στο δημοτικό συμβούλιο, είναι ελλιπέστατη. Με βάση το προηγούμενο κακό παρελθόν αυτής της συνεργασίας και τη συνέχισή της σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας, είμαστε ριζικά αντίθετοι στη σχετική εισήγηση προς το δημοτικό συμβούλιο.

 

4. Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του δήμου Αθηναίων και του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών

Ανεξάρτητα από το περιεχόμενο του μνημονίου, θεωρούμε απολύτως αναγκαία για τη σύμπραξη του δήμου Αθηναίων σε δράσεις που αφορούν το εμπόριο στην πόλη τη συνεννόηση με τη ΓΣΕΒΕΕ και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας. Μέχρι σήμερα, η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου συντάσσεται με τη μικρή μειοψηφία των καταστημάτων πολυτελείας και πολυκαταστημάτων, αγνοώντας τα αιτήματα των δεκάδων χιλιάδων μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων της Αθήνας και των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές. Θυμίζουμε τη στάση του δήμου στο θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή. Επομένως δεν θα συναινέσουμε σε καμία απόφαση η οποία αφορά προτάσεις εκτός ΓΣΕΒΕΕ και ΟΙΥΕ.

 

5. Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων δήμου Αθηναίων στα Μέγαρα

Σχετικά με τον Κανονισμό Λειτουργίας του Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων, εγκρίνουμε τον Κανονισμό Λειτουργίας, εφόσον έχουν ενσωματωθεί – όπως συμφωνήθηκε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής – οι προσθήκες/μικροαλλαγές που κατατέθηκαν από την πρόεδρο της Επιτροπής Αδέσποτων Ζώων Ελένη Πορτάλιου και το μέλος της Γιώργο Μάρραιη (επισυνάπτεται το σχετικό κείμενο).

Όσον αφορά την επέκταση της σύμβασης με την ΕΚΑΤΗ, ώστε να καλυφθούν απολύτως απαραίτητες ανάγκες για τη λειτουργία του Καταφυγίου, συμφωνούμε με την εκταμίευση ποσού 16.500€ + 3.795 € ΦΠΑ, σύνολο 20.295€, το οποίο θα καλύψει το σύνολο των πρόσθετων δαπανών για το διάστημα από 13/7/2014 μέχρι τη λήξη της σύμβασης (12/12/2014).

 

6. Μελλοντική χρήση ακινήτου δήμου Αθηναίων επί της οδού Βρεσθένους 41

Η Ανοιχτή Πόλη συντάσσεται με την ανακοίνωση-καταγγελία των 12 κατοίκων στα 5 διαμερίσματα επί της οδού Βρεσθένης 41, στους οποίους κάνει έξωση ο δήμος Αθηναίων. Οι κάτοικοι, όλοι τους άνθρωποι που έχουν πληγεί από την κρίση – μεταξύ αυτών δύο παιδιά 5 και 2,5 ετών και μια ηλικιωμένη 92 ετών – παραθέτουν όλα τα στοιχεία που αφορούν στη νόμιμη διαμονή τους επί πολλά έτη. Μέχρι σήμερα ο δήμος αδιαφορούσε απολύτως για τα αιτήματά τους και ξαφνικά αποφασίζει να εισβάλλει στο κτίριο, ανοίγοντας με αντικλείδια  κάποια διαμερίσματα και κόβοντας το ρεύμα σε άλλα.

Είμαστε ριζικά αντίθετοι στην έξωση των 15 κατοίκων των διαμερισμάτων της οδού Βρεσθένης και στην «αξιοποίησή» του – για ποιους άραγε; Η μόνη χρήσιμη κοινωνικά λειτουργία του κτιρίου είναι η στέγαση των σημερινών ενοίκων και η επίλυση των προβλημάτων του κτιρίου από τον δήμο.

 

7. Διάνοιξη δρόμου που περιβάλλει το 59ο Γενικό Λύκειο επί της οδού Αριοβαρζάνου  (Ο.Τ. 131 και 131α) της 5ης Δημοτικής Κοινότητας

Ένα τμήμα του δρόμου, που ολοκληρώνει το περίγραμμα του Ο.Τ. επί του οποίου βρίσκεται το 59ο Γενικό Λύκειο, μένει ν’ απαλλοτριωθεί, ώστε να ολοκληρωθεί παλαιότερη ορθή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τον σχεδιασμό της περιοχής. Το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να επιμείνει στην προηγούμενη θέση του και να προχωρήσει σε ένσταση εναντίον της απόφασης της άρσης απαλλοτρίωσης από το ΣΥΠΟΘΑ.