Πρόκληση η απαίτηση Βωβού για αποζημίωση στο Βοτανικό

Πρόκληση η απαίτηση Βωβού για αποζημίωση στο Βοτανικό

 

Αν όχι πρόκληση, τότε πως αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ενέργεια της εταιρίας «ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ – ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ», που, σύμφωνα δημοσιεύματα, στρέφεται κατά του Ελληνικού Δημοσίου, διεκδικώντας αποζημιώσεις 475 εκατομμυρίων ευρώ σχετικά με το Εμπορικό Κέντρο που επιχείρησε να αναγείρει στον Ελαιώνα;

Είναι δυνατόν «να ζητάνε και τα ρέστα» αυτοί που επεδίωξαν να χτίσουν ένα φαραωνικό μεγαθήριο 70 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων σε χώρο χαρακτηρισμένο ως «κοινόχρηστο πράσινο»; Άραγε δεν γνώριζαν εξ αρχής ότι, εκεί που θα έκτιζαν το Mall τους, ο επιτρεπόμενος συντελεστής ήταν μόλις 0,1 (λόγω κοινόχρηστου πρασίνου) και όχι 1,6 (δεκαεξαπλάσιος του επιτρεπόμενου), όπως τους έδωσε μια χαριστική νομοθετική ρύθμιση;

Η αλήθεια είναι ότι η εταιρία «ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ – ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ» δεν πήρε μέρος σε έναν ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό ή δημοπρασία, αλλά συνέπραξε –με πλήρη συνείδηση του τι έκανε, αλλά και του επιχειρηματικού ρίσκου που αναλάμβανε– σε μία καταφανώς αντισυνταγματική ρύθμιση. Την οποία έωλη ρύθμιση ψήφισαν συνειδητά στη Βουλή από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά την οποία δεν απεδέχθη –και ακύρωσε– το Συμβούλιο της Επικρατείας. 

Δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που η «ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ – ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ» προχώρησε σε μια επένδυση εκατομμυρίων, η οποία εν γνώση της είχε γκρίζες ζώνες και προϋπέθετε παρανομίες. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση η τσιμεντοποίηση του κτήματος Θων, που εκ των υστέρων κρίθηκε αντισυνταγματική. Η διαφορά στον Ελαιώνα είναι ότι οι πολίτες πρόλαβαν το έγκλημα. Ας το πάρουν απόφαση. Η δικαιοσύνη είναι που έκρινε τα σχέδια τους παράνομα και αντισυνταγματικά. Και έτσι δικαιώθηκε ο αγώνας των ενεργών πολιτών, τον οποίο αμέριστα στήριξε η «Ανοιχτή Πόλη». 

Το πιο προκλητικό, όμως, είναι η απαίτηση της εταιρίας «ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ – ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ» να διεκδικεί να πληρωθεί κι από πάνω τεράστιες αποζημιώσεις από τον ίδιο τον ελληνικό λαό. Στην ουσία επιδιώκεται να απαγορευθεί στους πολίτες αυτής της χώρας να διεκδικούν το δικαίωμα τους στη ζωή. Γιατί αλλιώς θα κινδυνεύουν να πληρώσουν αποζημίωση στους παρανομούντες!

Για όλους τους παραπάνω λόγους, θεωρούμε ότι η απαίτηση αποζημίωσης της εταιρίας «ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ – ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ» είναι πέρα για πέρα απαράδεκτη και πρέπει να απορριφθεί.

Καλούμε το Δήμο Αθηναίων να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον και να παρέμβει στη νομική διαδικασία με όλα τα νόμιμα μέσα.