Στηn 8η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, η Ανοιχτή Πόλη έκανε τις παρακάτω παρεμβάσεις, εκτός ημερήσιας διάταξης:
Διαβάσεις ΟΣΕ
Τις προηγούμενες μέρες ανέκυψε, για μια ακόμη φορά, ζήτημα ασφάλειας σε διάβαση του ΟΣΕ, αυτήν τη φορά στη συμβολή Κωνσταντινουπόλεως με Ανδρομάχης, όταν δεν λειτούργησε μπάρα κατά τη διέλευση τρένου και υπήρξε σοβαρός κίνδυνος σύγκρουσης οχημάτων με την αμαξοστοιχία. Τα ατυχήματα στις διαβάσεις του ΟΣΕ είναι τακτικά και επαναλαμβανόμενα, κάτι που γνωρίζουν από πρώτο χέρι οι κάτοικοι του Κολωνού, των Σεπολίων, του Βοτανικού.
Η Ανοιχτή Πόλη έχει προσπαθήσει να αναδείξει το θέμα, με επιτόπιες επισκέψεις και παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και στηρίζοντας τις σχετικές κινητοποιήσεις των κατοίκων. Η εικόνα όμως παραμένει απαράδεκτη και επικίνδυνη: με ασυντήρητες υποδομές, τυφλά αφύλακτα σημεία, μπάρες που ανεβοκατεβαίνουν με μανιβέλες, δυσχερή πρόσβαση για άτομα με κινητικές δυσκολίες, αλλά και γενικότερα για πεζούς και εποχούμενους που στριμώχνονται σε στενά πεζοδρόμια και νησίδες.
Η Ανοιχτή Πόλη, πέρα από την ανάγκη επέκτασης της υπογειοποίησης του δικτύου, έχει ζητήσει επανειλημμένα τη λήψη πρακτικών μέτρων, όπως παρεμβάσεις που μειώνουν τις πιθανότητες δυστυχήματος, την περίφραξη με υψηλά παραπετάσματα σε όλο το μήκος των γραμμών, την πρόσληψη εκπαιδευμένου προσωπικού φύλαξης.
Η δημοτική αρχή πρέπει να προσεγγίσει το θέμα με σοβαρότητα, να ενεργήσει άμεσα όπου μπορεί και να απαιτήσει από τον ΟΣΕ να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες που να εξασφαλίζουν την ασφάλεια των δημοτών.
Κοντέινερ ανακύκλωσης
Η πρακτική της αυθαίρετης χωροθέτησης κοντέινερ ανακύκλωσης, με τρόπο ώστε να καταλαμβάνουν χώρους πολύτιμους για την καθημερινότητα των κατοίκων, δυσφημεί την υπόθεση του πράσινου μετασχηματισμού της πόλης και πρέπει να σταματήσει. Μετά τις διαμαρτυρίες της σχολικής κοινότητας του 26ου Δημοτικού Σχολείου για τοποθέτηση ογκώδους κοντέινερ στην είσοδο του σχολείου, οι κάτοικοι της Ριζούπολης αντιδρούν δικαιολογημένα στην κατάληψη ωφέλιμου χώρου στο πάρκο “Βασίλης Αυλωνίτης” από άλλη μια τέτοια ογκώδη κατασκευή. Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να μεριμνήσει ώστε η τοποθέτηση των οικίσκων να είναι λειτουργική και να σέβεται τις ανάγκες των γειτονιών σε ελεύθερους χώρους.
Μετονομασία οδού Γλάδστωνος σε οδό Ζακ Κωστόπουλου
Επαναθέσαμε την πρόταση της Ανοιχτής Πόλης, η οποία είχε απορριφθεί από τη διοίκηση Μπακογιάννη, για μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε οδό Ζακ Κωστόπουλου. Όπως είχαμε τονίσει και παλιότερα, η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου αποτέλεσε και αποτελεί τραύμα για την πόλη. Πιστεύουμε ότι η συμβολική αναγνώριση αυτού του τραύματος είναι αναγκαίο βήμα προς μια Αθήνα που μας αξίζει, ανοιχτή, συμπεριληπτική, χωρίς ανοχή στους αποκλεισμούς και τη μισαλλοδοξία.
Άλλα θέματα
Ζητήσαμε να επανεξεταστεί η παραχώρηση του κτιρίου Λέλας Καραγιάννη στην Αρχιεπισκοπή, ώστε ο χώρος να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο. Επαναφέραμε την ανάγκη ρυμοτομικής διευθέτησης στην οδό Βρανά, σε συμφωνία με τις ανάγκες και τα αιτήματα των κατοίκων, και ζητήσαμε να έρθει το θέμα στην ημερήσια διάταξη. Αναφερθήκαμε στην παρατεινόμενη όχληση που προκαλεί το εργοτάξιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην οδό Λιοσίων 301. Μεταφέραμε τις ανησυχίες του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κέντρου Αμπελοκήπων για την οικοδόμηση νέων κτιρίων με πολύ μεγαλύτερα ύψη και Συντελεστές Δόμησης από τα υφιστάμενα, σε ήδη πυκνοδομημένες γειτονιές, λόγω προβληματικής εφαρμογής διατάξεων και τροποποιήσεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού.
7η Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας
Στα πλαίσια της 7ης Ειδικής Συνεδρίασης Λογοδοσίας, η Ανοιχτή Πόλη επικεντρώθηκε σε θέματα πρασίνου και προσβασιμότητας. Για το πρώτο, επισημάναμε την ανάγκη για έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και για επανεξέταση της μεγαλοεργολαβίας στην οποία η προηγούμενη διοίκηση ανέθεσε τη διαχείριση του αστικού πρασίνου, ενώ αναφερθήκαμε και σε ζητήματα που αφορούν κρίσιμους πνεύμονες, όπως το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή και η Ακαδημία Πλάτωνος. Σε σχέση με το δεύτερο, με αφορμή την έλλειψη προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία σε συγκεκριμένες δημοτικές υπηρεσίες, τονίσαμε την επείγουσα ανάγκη για πρακτικά μέτρα σεβασμού αυτών των συνανθρώπων μας και υπεράσπισης της κινητικότητάς τους απέναντι σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση κατάληψης κοινόχρηστων χώρων από αυτοκίνητα και τραπεζοκαθίσματα.
(Φωτό: Θανάσης Καρατζάς)