Ήττα η απόρριψη της συνταγματικής προστασίας των ζώων από τη Βουλή

Ήττα η απόρριψη της συνταγματικής προστασίας των ζώων από τη Βουλή

Η δημοτική κίνηση “Ανοιχτή Πόλη” μοιράζεται τη μεγάλη απογοήτευση που επικρατεί στους φιλόζωους πολίτες της χώρας, μετά την καταψήφιση του άρθρου 24Α περί Προστασίας των Ζώων, που έτσι δεν πέρασε στην επόμενη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης. Χάθηκε η ευκαιρία για την  συνταγματική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μη ανθρώπινων ζώων. Η αποτυχία να εγκριθεί η πρόταση για την προστασία των ζώων στο Σύνταγμα είναι μια ήττα για όσες και όσους στρατεύτηκαν σε αυτήν την υπόθεση αλλά και για όσες και όσους νοιάζονται, λιγότερο ή περισσότερο. Τα μη ανθρώπινα ζώα –ζώα συντροφιάς, αδέσποτα, παραγωγικά κ.λπ.– ζημιώθηκαν προφανώς.
Εμείς, από την πλευρά της αυτοδιοίκησης, δεσμευόμαστε να δημιουργήσουμε έμπρακτα νέες ευκαιρίες.
Η υπεράσπιση των αδυνάτων είναι προτεραιότητα στον αξιακό μας κώδικα. Η μέριμνα της τοπικής αυτοδιοίκησης για την καθημερινότητα των πολιτών οφείλει να αναδείξει την αλληλέγγυα στάση ζωής, που υπερβαίνει το ατομικό συμφέρον. Μέσα στην κοινωνία θα φτιάξουμε τους κανόνες για την προστασία των ζώων.
Κυρίως, δεσμευόμαστε να ανασυντάξουμε την υπηρεσία του Δήμου της Αθήνας, ώστε να είναι λειτουργική και αποδοτική για τη φροντίδα της πανίδας της πόλης μας.  
 
Γιατί τα Δικαιώματα αυτών που δεν είναι σε θέση να διεκδικήσουν είναι κατ’ εξοχήν πολιτική υπόθεση.