Ν. Ηλιόπουλος: Η καταπολέμηση του καρκίνου είναι μια υπόθεση που αφορά την καθημερινότητα της πόλης

Ν. Ηλιόπουλος: Η καταπολέμηση του καρκίνου είναι μια υπόθεση που αφορά την καθημερινότητα της πόλης

Στην εκδήλωση της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, «Πόλεις ελεύθερες καρκίνου», παρεβρέθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, Νάσος Ηλιόπουλος.

Στην παρέμβασή του τόνισε το ζήτημα της ύπαρξης πρασίνου εντός του αστικού ιστού, και πως η Αθήνα αυτή τη στιγμή βρίσκεται πολύ κάτω από τον πήχη που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Στη σελίδα του, ο Νάσος Ηλιόπουλος, αναφέρει σχετικά:

«Με μεγάλη χαρά ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας να παρευρεθώ στην εκδήλωση «Επιλέγοντας την Υγεία».
Αυτά που άκουσα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ήταν εξαιρετικά χρήσιμα και βοηθητικά στο να σκεφτούμε το πώς η καταπολέμηση του καρκίνου είναι μια υπόθεση που διαπερνάει την καθημερινότητα της πόλης.

Το όραμα για “Πόλεις Ελεύθερες Καρκίνου” ορίζει προτεραιότητες και υποχρεώσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση με κύριο πυλώνα την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Στη σύντομη τοποθέτησή μου, υπενθύμισα ότι οι χώροι πρασίνου στην Αθήνα (0,9 τ.μ. ανά κάτοικο) υπολείπονται σημαντικά από τα όρια που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (9 τ.μ. ανά κάτοικο). Από αυτό το στοιχείο ορίζεται και η πρώτη μας προτεραιότητα: η ανάκτηση και επέκταση του δημόσιου χώρου.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο δήμος οφείλει να διευρύνει και να υπερασπίζεται τις δομές δημόσιας υγείας, να συμβάλλει στον περιορισμό των ρύπων και στην ενίσχυση της ανακύκλωσης, να επιζητεί την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου δίχως εξαιρέσεις. Στόχος μας είναι η πρόληψη.

Την ίδια στιγμή όμως, από την οπτική μας δεν μπορεί να λείπει η εξασφάλιση όρων αξιοπρέπειας για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Πρόσφατα, η απόφαση για την αξιοποίηση των προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία κοιτώνων για συγγενείς νοσηλευομένων στα παρακείμενα νοσοκομεία. Είναι μια θετική εξέλιξη που δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Αυτήν την προσπάθεια θα τη δώσουμε όλοι και όλες μαζί»!