Κανένας σχεδιασμός για το “ΕΜΠΡΟΣ” χωρίς τους ανθρώπους που το κράτησαν ζωντανό

Κανένας σχεδιασμός για το “ΕΜΠΡΟΣ” χωρίς τους ανθρώπους που το κράτησαν ζωντανό

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 28/3, η δημοτική αρχή έφερε ως θέμα τη ψήφιση σύμβασης παραχώρησης του θεάτρου “ΕΜΠΡΟΣ” από την ΕΤΑΔ ΑΕ στον Δήμο της Αθήνας. Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγους μήνες μετά από την αυθαίρετη επιχείρηση εργολαβικού συνεργείου να τσιμεντώσει τα ανοίγματα του ιστορικού διατηρητέου κτιρίου, για την οποία μάλιστα η Ανοιχτή Πόλη είχε καταθέσει μήνυση. Για την επιχείρηση εκείνη κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη – ούτε η ΕΤΑΔ, στην οποία ανήκει το κτίριο, ούτε ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος επέλεξε να σιωπήσει απέναντι στην κακοποίηση ενός ιστορικού μνημείου της πόλης.

Η Ανοιχτή Πόλη είχε τότε προτείνει να μεριμνήσει ο Δήμος για ενδεχόμενες ανάγκες του διατηρητέου κτηρίου και λοιπά λειτουργικά έξοδα, ώστε να συνεχίσει αδιατάρακτα η λειτουργία του χώρου ως αυτοδιαχειριζόμενου ελεύθερου κοινωνικού χώρου πολιτισμού, υπό την ευθύνη των ομάδων που τον κράτησαν ζωντανό όλα αυτά τα χρόνια.
Το ίδιο υποστηρίζουμε και τώρα. Η εισήγηση της δημοτικής αρχής κινείται δυστυχώς σε μία κατεύθυνση ξένη προς τη φυσιογνωμία του χώρου, που δείχνει άγνοια και περιφρόνηση της διαδρομής και της σημασίας του θεάτρου “ΕΜΠΡΟΣ”. Αλλά και χωρίς να έχει προηγηθεί η οποιαδήποτε διαβούλευση (κατά την πάγια πλέον τακτική της δημοτικής αρχής του κ. Μπακογιάννη), ούτε εντός του Δήμου, αλλά – το κρισιμότερο – ούτε με τους ανθρώπους και τις συλλογικότητες που έχουν κρατήσει το χώρο ζωντανό.

Το θέατρο “ΕΜΠΡΟΣ” έχει αποτελέσει για περισσότερο από δέκα χρόνια ένα δυναμικό όσο και σπάνιο εγχείρημα για την πολιτιστική δημιουργία της πόλης. Οι ανακοινώσεις υπεράσπισης από φορείς όπως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, και κυρίως οι χιλιάδες άνθρωποι που έχουν αγκαλιάσει το εγχείρημα όλα αυτά τα χρόνια είναι η καλύτερη απόδειξη αυτής της σημασίας. Η Ανοιχτή Πόλη θεωρεί τις καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες του ελεύθερου αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός, όπως και τον τρόπο λειτουργίας του, πλούτο για την Αθήνα. Και ενώ υπάρχουν γνωστά παραδείγματα από πόλεις της Ευρώπης που αγκάλιασαν και έδωσαν χώρο σε παρόμοια εγχειρήματα, η χθεσινή εισήγηση της δημοτικής αρχής αποτελεί άμεση απειλή για τη συνέχιση της προσφοράς του “ΕΜΠΡΟΣ” στην πολιτιστική ζωή της πόλης.

Καταψηφίσαμε την εισήγηση της δημοτικής αρχής και την καλέσαμε να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση με τη συλλογικότητα του “ΕΜΠΡΟΣ”, με σεβασμό στην ιστορία του χώρου, στην αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης, αλλά και στην ανάγκη για χώρους αυτόνομης δημιουργικής έκφρασης. Η προστασία του κτιρίου του “ΕΜΠΡΟΣ” είναι κάθε άλλο παρά ασύμβατη με την σημερινή του λειτουργία: είναι καθαρά ζήτημα πολιτικής βούλησης και επιλογών.