Να σεβαστούμε τις ζωές των προσφύγων και των παιδιών τους: Κατάθεση διαβήματος προς τη διοίκηση της δομής φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα

Να σεβαστούμε τις ζωές των προσφύγων και των παιδιών τους: Κατάθεση διαβήματος προς τη διοίκηση της δομής φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα

Σε ένα περιβάλλον απουσίας επαρκών δομών για την στέγαση και ένταξη των προσφύγων, αλλά και γενικότερης στεγαστικής κρίσης στην Αθήνα, κυβέρνηση και δημοτική αρχή εκκενώνουν τη δομή φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα, την ίδια δομή που λίγους μήνες νωρίτερα υποτίθεται σχεδίαζαν να μετατρέψουν σε ενταξιακή. Το κενό πρόνοιας για το σεβασμό των στοιχειωδών αναγκών και δικαιωμάτων των προσφύγων, γίνεται ιδιαίτερα οδυνηρό στην περίπτωση των παιδιών τους, τα οποία αναγκάζονται ήδη να εγκαταλείψουν τα σχολεία όπου φοιτούν, στη μέση της σχολικής χρονιάς, διακόπτοντας μια ευαίσθητη διαδικασία ένταξης και χωρίς να έχει γίνει μετεγγραφή τους σε άλλα σχολεία.

Την ώρα που Έλληνες και πρόσφυγες αντιμετωπίζουν τη συνδυασμένη απειλή της γενικευμένης ακρίβειας και της έλλειψης οικονομικά προσιτής στέγης, κυβέρνηση και δημοτική αρχή θα έπρεπε να έχουν έναν σχεδιασμό προσανατολισμένο στις κοινωνικές πολιτικές και στην εξασφάλιση κατοικίας για όλους. Οι λαμπερές αναπλάσεις με συνοδεία γηπέδων σίγουρα ενισχύουν το επικοινωνιακό προφίλ του δημάρχου, στη σκιά τους όμως οι ζωές εκατοντάδων προσφύγων διαταράσσονται βίαια και κυρίως χωρίς ορατή προοπτική επανένταξής τους στον αστικό κοινωνικό ιστό.

Η Ανοιχτή Πόλη, μαζί και με άλλες αυτοδιοικητικές κινήσεις και συνδικαλιστικούς φορείς, καταθέσαμε σήμερα διάβημα στο διοικητή της δομής φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα, και ζητήσαμε την παύση της διαδικασίας εκκένωσης και την αποτροπή της άνισης και άδικης μεταχείρισης των παιδιών, με τη βίαιη διακοπή της φοίτησής τους. Τόσο το αρμόδιο Υπουργείο, όσο και η δημοτική αρχή, θα πρέπει κάποια στιγμή να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αναγνωρίσουν ότι οι ζωές των προσφύγων μετράνε.