Κώστας Αλεξίου: Αλήθειες και ψέματα για τα δημοτικά τέλη του Δήμου Αθηναίων – άρθρο και link

Κώστας Αλεξίου: Αλήθειες και ψέματα για τα δημοτικά τέλη του Δήμου Αθηναίων – άρθρο και link

“Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη έχασε μια σπουδαία ευκαιρία να προχωρήσει σε ουσιαστική μείωση των τελών και να βοηθήσει τα νοικοκυριά, που δοκιμάζονται από την ακρίβεια στην ενέργεια και στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, αφού διέθετε δημοσιονομικά χώρο για να το κάνει.”

Στη τελευταία συνεδρίαση (31/10) του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων η δημοτική αρχή Μπακογιάννη προχώρησε σε μείωση των δημοτικών τελών για τα ανταποδοτικά τέλη κατοικιών , επαγγελματικών χώρων και λοιπών επαγγελματικών δραστηριοτήτων κατά 0,8 λεπτά, ήτοι από 1,55 ευρώ ανά τ/μσε 1,47ευρώ ανά τ/μ, ενώ για τις υπόλοιπες 8 κατηγορίες τελών (τραπεζοκαθίσματα, περίπτερα, πλανόδιο εμπόριο, τουριστικά οχήματα, βιτρίνες προβολής εμπορευμάτων, πρατήρια καυσίμων, χρήσης κοινόχρηστων χώρων και διαφημιστικών πινακίδων) πρότεινε τη διατήρησή τους στα ίδια επίπεδα των τελευταίων 7 ετών. Η ασήμαντη για τη τσέπη του καταναλωτή μείωση των τελών κατά 0,8 λεπτά διαφημίστηκε ως μεγάλο επίτευγμα της δημοτικής αρχής σε μια προσπάθεια να τονώσουν το κοινωνικό προφίλ του Δημάρχου, που έχει ούτως ή άλλως τρωθεί από τις άστοχες ή σκοπούμενες παρεμβάσεις του, κυρίως στο κέντρο της Πόλης.

Αυτό που αποκρύπτει σκοπίμως ο κ. Μπακογιάννης είναι ότι οδηγήθηκε στη μείωση των τελών μετά από ισχυρή πίεση της αντιπολίτευσης, η οποία διαβλέποντας τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται για τους Αθηναίους πολίτες και τον Ελληνικό λαό, με κοινή πρόταση των δύο μεγαλύτερων παρατάξεων της αντιπολίτευσης στις 18/7, κατέθεσε αναλυτική, κοστολογημένη και νομικά απόλυτα τεκμηριωμένη πρόταση ουσιαστικής μείωσης των δημοτικών τελών με τις υπογραφές του Νάσου Ηλιόπουλου, του Παύλου Γερουλάνου και 16 δημοτικών συμβούλων.

Η πρόταση της αντιπολίτευσης συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο στα μέσα Σεπτεμβρίου και προέβλεπε μείωση των τελών στις κατοικίες από 1,55€ ανά τ/μ σε 1,20 € ανά τ/μ, για το λιανικό εμπόριο από 5,50 € ανά τ/μ σε 4,80 € τ/μ, τους λοιπούς επαγγελματικούς χώρους από 5,30 € τ/μ σε 4,80ε€ τ/μ και συνεπαγόταν συνολική απώλεια εσόδων του Δήμου, αλλά ελάφρυνση της τσέπης των πολιτών οριζόντια, κατά 12.663.319 €. Η πρόταση ήταν σύμφωνη με τους κανόνες τήρησης ισοσκελισμένων προϋπολογισμών για τους ΟΤΑ και απόλυτα νόμιμη σε ό,τι αφορά τον ειδικό ισοσκελισμένο προϋπολογισμό ανταποδοτικών εσόδων – εξόδων.

Η πρόταση αυτή λοιδορήθηκε και με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς απορρίφθηκε από τον κ. Μπακογιάννη με το αιτιολογικό ότι δεν αντέχει ο προϋπολογισμός του Δήμου καμία μείωση των εσόδων. Ισχυριζόταν, μάλιστα, ψευδώς ότι οι δαπάνες των ανταποδοτικών τελών υπερτερούν των εσόδων!!

Σαν να μη πέρασε μια μέρα, στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ, κατά τη συζήτηση του ισολογισμού οικονομικού κλεισίματος του έτους 2021 αποδείχτηκε περίτρανα, με υπογραφή ορκωτών λογιστών, ότι όχι απλώς δεν υπήρχε έλλειμμα ανταποδοτικών αλλά συνολικό πλεόνασμα, που τελικά με πανηγυρισμούς το προσδιόρισαν στα 13 εκατ. ευρώ!!

Στο δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας η Ανοιχτή Πόλη κατέθεσε εκ νέου συνολική πρόταση μείωσης των τελών, λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά του Δήμου καθώς και το θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει την κατάρτιση των προϋπολογισμών των ΟΤΑ.
Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη έχασε μια σπουδαία ευκαιρία να προχωρήσει σε ουσιαστική μείωση των τελών και να βοηθήσει τα νοικοκυριά, που δοκιμάζονται από την ακρίβεια στην ενέργεια και στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, αφού διέθετε δημοσιονομικά χώρο για να το κάνει.

Ο Δήμος, σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ, είναι πλεονασματικός, παρά την κρίση της πανδημίας, κατά 13 εκατ. € από τη χρήση του οικονομικού έτους 2021, διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα στη Τράπεζα της Ελλάδος κοντά στα 50 εκατ. € και αποκρύπτει τεχνηέντως ότι η αύξηση των ανταποδοτικών εσόδων από την αύξηση των δηλωμένων τετραγωνικών μέτρων κατοικιών και επαγγελματικών χώρων για το 2022 θα κυμανθεί στα 9 εκατ. € (6,5 εκατ. € στο 3ο τρίμηνο του 2022).

Όπως καταδείξαμε στη συνεδρίαση του ΔΣ, η μείωση κατά 0,8 λεπτά των δημοτικών τελών, που πρότεινε ο κ. Μπακογιάννης, θα επιφέρει μείωση εσόδων 5,8 εκατ. €, ενώ το κοινωνικό της αποτύπωμα θα είναι ανεπαίσθητο στους πολίτες. Και αυτό, τη στιγμή που διαθέτει δημοσιονομικό χώρο τουλάχιστο 16-20 εκατ. € για να προβεί σε ουσιαστικές μειώσεις χωρίς να επηρεάζεται αρνητικά ο προϋπολογισμός του δήμου καθώς και τα δημοσιονομικά χαρακτηριστικά διατήρησης υψηλού δείκτη φερεγγυότητας και λειτουργικής ρευστότητας των υποχρεώσεων του Δήμου.

Στη πρόταση της Ανοιχτής Πόλης προβλέπονταν επίσης μειώσεις στο επίπεδο του πληθωρισμού μεσοσταθμικά 10% σε όλες τις κατηγορίες δημοτικών τελών και αύξηση ανά στάση των λεωφορείων τουριστικής περιήγησης από 2059 ευρώ σε 2.500ευρώ και των τουριστικών τρένων από 1716 ευρώ ανά θέση σε 2.000 ευρώ, που ο κ. Μπακογιάννης δεν αποδέχτηκε.

Έχει ιδιαίτερη σημασία να τονιστεί ότι η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια έχουν επηρεάσει το λειτουργικό κόστος λειτουργίας των ΟΤΑ κατά 40-50%, η αύξηση της τιμής των υλικών έχει σταματήσει την εκτέλεση έργων και σχεδόν το σύνολο των εταιρειών που είχαν αναλάβει έργα με έκπτωση ζητούν αναπροσαρμογή προς τα πάνω των τιμολογίων. Στη κατηγορία αυτή ο Δήμος Αθηναίων εμφανίζει μεγαλύτερες αποκλίσεις προς τα πάνω και η επιχορήγηση που έχει λάβει από τη κεντρική κυβέρνηση είναι μόνο 6,6 εκατ. €. Είναι απαραίτητη ανάγκη η κυβέρνηση να ενισχύσει με έκτακτους πόρους την αυτοδιοίκηση προκειμένου να αντεπεξέλθει στις ενεργειακές ανάγκες του επερχόμενου χειμώνα, αλλάσε αυτή τη κατεύθυνση, διεκδίκησης επιπλέον πόρων, η διοίκηση Μπακογιάννη δεν φαίνεται να κινείται. Ωστόσο, η αντιπολίτευση πρότεινε μια σειρά από μέτρα ενίσχυσης των εσόδων του ΔΑ, χωρίς αυτή να μετακυλίεται στους πολίτες. Κορωνίδα της πρότασης αποτελεί η θεσμοθέτηση τουριστικού τέλους και τέλους υπέρ δήμων στα μουσεία και σε άλλες τουριστικές δραστηριότητες, καθώς επίσης και η απόδοση του τέλους 0,5% απόAirbnb διανυκτερεύσεις, αλλά και η ενίσχυση των εισπρακτικών μηχανισμών των τελών παρεπιδημούντων και διασκέδασης, που έχουν εξαιρετικά χαμηλή εισπραξιμότητα (2,5 και 1,7 εκατ. € αντίστοιχα), η οποία δεν αναλογεί ούτε στο ελάχιστο στην τουριστική επισκεψιμότητα της πόλης των Αθηνών.

Εν κατακλείδι, ο κ. Μπακογιάννης δεν έκανε τίποτε παραπάνω από ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα για να διορθώσει το προφίλ του, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις ανάγκες των πολιτών, προτείνοντας μια μικρή μείωση των τελών, ενώ διέθετε δημοσιονομικό χώρο για μεγαλύτερες μειώσεις. Σαν να μην τρέχει τίποτα από τη μια μέρα στην άλλη, το έλλειμα έγινε πλεόνασμα, η moοdy’s ανέλαβε την πιστοληπτική αναβάθμιση του Δήμου, η λογιστική κοπτοραπτική έκανε το θαύμα της και η επικοινωνιακή προπαγάνδα ,χρησιμοποιώντας τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, έκανε τον γύρο του θριάμβου με τον Δήμαρχο μπροστά!

Η παρέμβαση Μπακογιάννη στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο σήμανε και την απαρχή της προεκλογικής εκστρατείας του Δημάρχου, όπου η επικοινωνία φαίνεται ότι θα υποκαταστήσει τη πολιτική και η διάσωση του πολιτικού του μέλλοντός του θα υπερισχύσει της ανάγκης των πολιτών και των προβλημάτων της πόλης των Αθηνών. Όπως συνέβαινε πάντα στην Αθήνα, αλλά τούτη τη φορά θα έχει σίγουρα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Κώστας Αλεξίου: Αλήθειες και ψέματα για τα δημοτικά τέλη