Κώστας Ζαχαριάδης: Η πόλη χρειάζεται δήμαρχο, όχι σχολιαστή των εξελίξεων

Κώστας Ζαχαριάδης: Η πόλη χρειάζεται δήμαρχο, όχι σχολιαστή των εξελίξεων

Τις προτεραιότητές του για τον Δήμο Αθηναίων αναλύει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο Κώστας Ζαχαριάδης, υποψήφιος δήμαρχος με την Ανοιχτή Πόλη. Ο ίδιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι η Αθήνα μετατρέπεται σε «τουριστικό πάρκο» τη στιγμή που επαγγελματίες και κάτοικοι «εξορίζονται», ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι η Ανοιχτή Πόλη είναι η φωνή των ανθρώπων της πόλης. Παράλληλα, ασκεί σφοδρή κριτική στον Κώστα Μπακογιάννη, ενώ χαρακτηρίζει τον Μεγάλο Περίπατο το πιο εμβληματικό παράδειγμα αποτυχημένης, αποσπασματικής και αδιαφανούς διαχείρισης. Η αύξηση του πρασίνου, των δημόσιων χώρων πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής, η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού, η χρηματοδότηση ενός γενναίου προγράμματος στέγασης, η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, η ενεργειακή αναβάθμιση αλλά και η αυτονομία όλων των δημοτικών κτηρίων της πόλης αποτελούν κάποιες από τις βασικές προτεραιότητες του φιλόδοξου εγχειρήματος που εκπροσωπεί. Την ίδια ώρα, προκρίνει ένα αντιφασιστικό τείχος μπροστά στον κίνδυνο ανόδου της Ακροδεξιάς, ενώ στηλιτεύει τις κυβερνητικές ευθύνες. Ταυτόχρονα, μιλά για το παρόν και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η υποψηφιότητά του υπερβαίνει τα κομματικά όρια και ότι επιδιώκει ευρύτερες συνεργασίες.

Για ποιον λόγο ένας δημότης της Αθήνας να επιλέξει τον Κώστα Ζαχαριάδη και όχι τον Κώστα Μπακογιάννη για δήμαρχο της πόλης που ζει, εργάζεται και κινείται;

Τα τέσσερα χρόνια θητείας Μπακογιάννη μας δείχνουν την έλλειψη έργου, αλλά κυρίως τον τρόπο που σκέφτεται και διοικεί ο απερχόμενος δήμαρχος. Συμβατικός, συγκεντρωτικός, μακριά από τους πολίτες και τις ανάγκες τους, αδιαφορία για τη ζωή στις υποβαθμισμένες γειτονιές, χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα για το μέλλον της πρωτεύουσας. Το κέντρο της πόλης μετατρέπεται σε «τουριστικό πάρκο», οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι εξορίζονται, η κυβέρνηση σχεδιάζει την απομάκρυνση των δημόσιων υπηρεσιών και των υπουργείων και ο κ. Μπακογιάννης κάτι ψελλίζει γι’ αυτά. Χωρίς πρόγραμμα, χωρίς άποψη, χωρίς διεκδικήσεις για την Αθήνα. Οι πραγματικές στρατηγικές αποφάσεις για την πρωτεύουσα της χώρας λαμβάνονται ερήμην των πολιτών της και χωρίς καμιά πραγματική μελέτη για τις υποδομές – π.χ., μια πόλη με 3 εκατ. τουρίστες χωρίς ένα πάρκινγκ για τουριστικά οχήματα. Εμείς ερχόμαστε ακριβώς για να αλλάξουμε αυτή τη νοοτροπία, για γίνουμε η φωνή των κατοίκων της Αθήνας. Με σχέδιο για μια Αθήνα που μπορεί να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, με ό,τι σημαίνει αυτό: ανθεκτική, έξυπνη, συμμετοχική, δημιουργική, κοινωνικά ευαίσθητη. Είμαι επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, μιας δημοτικής παράταξης με ενσωματωμένη γνώση και εμπειρία και κυρίως με συνεχείς αγώνες δίπλα στους πολίτες της Αθήνας και στα προβλήματά τους εδώ και είκοσι χρόνια. Διότι το ψηφοδέλτιό μας απαρτίζεται από ενεργούς πολίτες, επιστήμονες, νέες και νέους, καλλιτέχνες, εργαζόμενους, επαγγελματίες, νέους γονείς που νοιάζονται και ξέρουν καλά την πόλη μας, που σέβονται την ιστορία, την παράδοση και την ομορφιά της, που είναι διατεθειμένοι με αγώνες να διεκδικήσουν το καλύτερο για την πόλη τους. Αποφασισμένοι να σπάσουν το τείχος της αδιαφορίας στο οποίο βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό η Αθήνα. Έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, γι’ αυτό ζητάμε την ψήφο όλων των πολιτών της Αθήνας. Μπορούμε καλύτερα.

Υπάρχουν θετικές πτυχές στην τετραετία Μπακογιάννη; Την ίδια ώρα, πού θεωρείτε ότι απέτυχε η απερχόμενη δημοτική Αρχή;

Υπάρχουν ορισμένες ενδιαφέρουσες ιδέες, αλλά η εφαρμογή τους, όταν φτάσαμε εκεί, ήταν τελικά προβληματική. Για παράδειγμα, τα «πάρκα τσέπης» είναι καταρχήν μια καλή κίνηση. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη κι αυτές οι ελάχιστες σωστές κινήσεις δεν εντάσσονται σε έναν συνολικό σχεδιασμό για την πόλη. Ο Μεγάλος Περίπατος είναι το πιο εμβληματικό παράδειγμα αποτυχημένης, αποσπασματικής και αδιαφανούς διαχείρισης, αλλά δυστυχώς δεν είναι το μόνο. Όλη η πολιτική του κ. Μπακογιάννη χαρακτηρίζεται από αποσπασματικότητα, αναποτελεσματικότητα, αδυναμία αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων. Η πόλη χρειάζεται δουλειά, συνολικό σχέδιο και διάθεση για διεκδικήσεις και συγκρούσεις. Ο κ. Μπακογιάννης δεν πληροί καμία από αυτές τις προϋποθέσεις. Η πόλη χρειάζεται δήμαρχο. Όχι παρατηρητή και σχολιαστή των εξελίξεων.

Ποιες είναι οι βασικές προγραμματικές προτεραιότητες της Ανοιχτής Πόλης;

Η ορθολογική λειτουργία της πόλης. Να ξέρει ο κάθε Αθηναίος τι να περιμένει από την πόλη του και τι ζητάει η πόλη από αυτόν. Στόχος μου είναι η Αθήνα να καταστεί μια πόλη ανθρώπινη, πράσινη και ανθεκτική. Υπάρχουν τομείς στους οποίους οι πολίτες θα δουν άμεσα θετικές τομές. Για παράδειγμα, σε θέματα τήρησης της νομιμότητας, όπως το διπλοπαρκάρισμα, που επιβαρύνει υπέρμετρα την κίνηση στους δρόμους, τα τραπεζοκαθίσματα και η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε όλους, η αντιμετώπιση των διαφόρων μορφών παραβατικότητας που λυμαίνονται τις γειτονιές της πόλης, η διαφορά στην καθημερινότητα των πολιτών θα φανεί αμέσως. Με εμένα δήμαρχο η πόλη θα έχει κανόνες οι οποίοι θα τηρούνται και οι υπηρεσίες του δήμου θα είναι καθημερινά δίπλα στους δημότες και στις ανάγκες τους. Επίσης, από την πρώτη στιγμή οι πολίτες θα δουν ουσιαστική ενίσχυση των κοινωνικών δομών και των θεσμών κοινωνικής αλληλεγγύης. Από κει και πέρα, στο πρόγραμμά μας περιλαμβάνουμε ολιστικές προτάσεις, που θα αλλάξουν τη μορφή της Αθήνας τα επόμενα χρόνια. Βασικές παράμετροι είναι η αύξηση του πρασίνου και των δημόσιων χώρων πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής, η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού, η χρηματοδότηση ενός γενναίου προγράμματος στέγασης ώστε το κέντρο της Αθήνας να γίνει ξανά ελκυστικός τόπος κατοικίας, η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, η ενεργειακή αναβάθμιση αλλά και η αυτονομία όλων των δημοτικών κτηρίων της πόλης.

Σας ανησυχεί η άνοδος της Ακροδεξιάς; Τι σημαίνει για τον Δήμο Αθηναίων η επανεμφάνιση του καταδικασμένου νεοναζί Κασιδιάρη;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση, που αν είχε γίνει αποδεκτή, οι φασίστες δεν θα ήταν σήμερα με άλλο πρόσωπο στη Βουλή. Όπως δεν θα ήταν και υποψήφιοι οι ναζί για τον δήμο αν μας είχαν ακούσει από τις αρχές Αυγούστου. Σε κάθε περίπτωση, εγώ προσωπικά αλλά και όλα τα μέλη της Ανοιχτής Πόλης θα είμαστε διαρκώς δίπλα στους πολίτες της Αθήνας. Δεν σκοπεύουμε να αφήσουμε το παραμικρό περιθώριο στους ναζί να εκμεταλλευτούν τα προβλήματα, τις ανησυχίες, την ανασφάλεια των δημοτών. Ο αγώνας μας θα είναι διαρκής σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πλατεία, σε κάθε δρόμο της πόλης. Ο φασισμός δεν έχει θέση την Αθήνα, την πόλη που γέννησε τη Δημοκρατία και τους θεσμούς της.

Ανέκαθεν οι δημοτικές εκλογές στην Αθήνα είχαν κεντρικοπολιτικά χαρακτηριστικά. Πώς επηρεάζουν οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις το αποτέλεσμα στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές κάλπες;

Νομίζω τελικώς θετικά. Ο προοδευτικός κόσμος της χώρας αρχίζει να αντιδρά απέναντι στις αποτυχημένες συντηρητικές και παρωχημένες πολιτικές που εφαρμόζονται σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής αλλά και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να ξεκαθαρίσω όμως ότι η υποψηφιότητά μου για τον Δήμο Αθηναίων δεν είναι μια κομματική υποψηφιότητα. Αυτό, άλλωστε, διαφαίνεται καθαρά και από το ψηφοδέλτιό μας, το ψηφοδέλτιο της Ανοιχτής Πόλης, το οποίο περιλαμβάνει ανθρώπους πέρα και πάνω από το στενό κομματικό πλαίσιο. Ανοιχτή Πόλη, ανοιχτές προτάσεις, ανοιχτοί άνθρωποι, ανοιχτά μυαλά.

Εκτιμάτε πως η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία θα δώσει νέα δυναμική στα αυτοδιοικητικά σχήματα που πρόσκεινται στην αξιωματική αντιπολίτευση στις επερχόμενες εκλογές;

Είναι προφανές ότι μετά την τεράστια συμμετοχή στις εσωτερικές εκλογές και την ανάδειξη του νέου προέδρου αναπτύσσεται μια ισχυρή δυναμική στην κοινωνία. Οι πολίτες στρέφουν το ενδιαφέρον τους και εναποθέτουν ξανά τις ελπίδες τους στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η δυναμική θα δώσει περαιτέρω ώθηση στα αυτοδιοικητικά σχήματα που στηρίζονται και από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Προσωπικά είχαμε από την πρώτη στιγμή συνεχή συνεργασία με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ο ίδιος δείχνει σταθερά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θέματα των αυτοδιοικητικών εκλογών και ειδικότερα για τη μεγάλη εκλογική μάχη στον Δήμο Αθηναίων. Μιλάμε τακτικά και στηρίζει με θέρμη την υποψηφιότητά μου. Ήμασταν μαζί άλλωστε στην εκδήλωση παρουσίασης του ψηφοδελτίου της Ανοιχτής Πόλης στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», όπως και με όλους μας τους συντρόφους. Βέβαια, όπως προανέφερα, απαιτούνται ευρύτερες συνεργασίες και συγκλίσεις σήμερα στη διεκδίκηση και αύριο στη διοίκηση του Δήμου Αθηναίων. Αυτή άλλωστε είναι και η πεμπτουσία της Αυτοδιοίκησης, που αποτελεί θεμέλιο λίθο της Δημοκρατίας: η διάρρηξη των στεγανών και η ανάδειξη συνεργασιών στη βάση κοινών αρχών, αξιών αλλά και επιχειρησιακών αντιλήψεων.