K. Ζαχαριάδης: Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι ο κ. Μπακογιάννης δεν είχε και δεν έχει συνολικό σχέδιο για την πόλη

K. Ζαχαριάδης: Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι ο κ. Μπακογιάννης δεν είχε και δεν έχει συνολικό σχέδιο για την πόλη

Συνέντευξη του Κώστα Ζαχαριάδη στο libre.gr και τον Χρόνη Διαμαντόπουλο:

-Κύριε Ζαχαριάδη, μόλις λίγες ημέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με αφορμή την εκλογή του νέου Προέδρου του κόμματος. Είχατε κάποιου είδους συνεργασία με τον κ. Κασσελάκη; Τον ενημερώσατε ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών;

Είχα και έχω συνεχή συνεργασία με τον κ. Κασσελάκη. Ο ίδιος από την πρώτη στιγμή έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θέματα των αυτοδιοικητικών εκλογών και ειδικότερα για τη μεγάλη εκλογική μάχη στο Δήμο Αθηναίων. Μιλάμε τακτικά και στηρίζει με θέρμη την υποψηφιότητά μου. Ήμασταν μαζί άλλωστε στην εκδήλωση παρουσίασης του ψηφοδελτίου της Ανοιχτής Πόλης στο ίδρυμα Κακογιάννη. Θέλω όμως να σας πω ότι έχω άψογη συνεργασία με όλα τα στελέχη του κόμματος και με αυτούς που διεκδίκησαν την ηγεσία. Είμαστε ενωμένοι όλοι μαζί για την μεγάλη ανατροπή στην Αθήνα.

-Θεωρείτε ότι έχετε βάσιμες πιθανότητες να είστε στον δεύτερο γύρο των εκλογών για τον Δήμο Αθηναίων; Και μετά τι;

Διαπιστώνω ότι κάθε μέρα που περνά και καθώς αναπτύσσουμε το πρόγραμμά μας στους πολίτες και τους φορείς της πόλης, η αποδοχή μας αυξάνει σημαντικά. Όλοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι ο κ. Μπακογιάννης δεν είχε και δεν έχει συνολικό  σχέδιο για την πόλη. Αποσπασματικές και αναποτελεσματικές δράσεις χάρη της επικοινωνίας, μεγαλεπήβολες ιδέες μικρό έργο. Εμείς απέναντι σε αυτή την παρωχημένη  λογική προτάσσουμε ένα ολοκληρωμένο  πρόγραμμα  για την Αθήνα.

Είμαι αισιόδοξος: Θα είμαι στον δεύτερο γύρο και έχω βάσιμες ελπίδες ότι η δημιουργία ενός μεγάλου μετώπου δημοκρατικών δυνάμεων και πολιτών  θα μας δώσει τη νίκη στις δεύτερες εκλογές. Θα είναι μια νίκη του προγράμματος μας, των αξιών μας, της πρότασής μας για την πόλη.

-Οι δικές σας προσδοκίες ποιες είναι; Γιατί πρέπει να θυμίσουμε ότι βρεθήκατε ξαφνικά υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων και ενώ το κόμμα καλούνταν να αντιμετωπίσει την κρίση ηγεσίας.

Ήμουν Τομεάρχης Εσωτερικών στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο και έχω ασχοληθεί εκτενώς με τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και την τεράστια επίδρασή τους στην καθημερινότητα των πολιτών. Επίσης,  έχω γεννηθεί και έχω μεγαλώσει στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Εδώ ζω, εδώ εργάζομαι, εδώ είναι οι φίλοι μου, εδώ διασκεδάζω και βιώνω  τα όποια θετικά και τα όποια αρνητικά της πόλης. Γνωρίζω την πόλη και τα προβλήματά της. Αγαπώ αυτή την πόλη και η προσδοκία μου είναι να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στην αναγέννησή της.

Όταν λοιπόν, τέθηκε  το θέμα της υποψηφιότητας μου η απάντησή μου δόθηκε άμεσα, χωρίς δεύτερες σκέψεις: Είπα ναι στη μεγάλη πρόκληση της Αθήνας. Είπα ναι στη μεγάλη πρόκληση να κάνουμε την Αθήνα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, αντάξια της ιστορίας και του πολιτισμού της.

-Πιστεύετε ότι μπορείτε να πάρετε ένα ποσοστό μεγαλύτερο από εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην Α’ Αθηνών στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου;

Το πιστεύω. Σε κάθε περίπτωση αυτό που με ενδιαφέρει είναι να  πάρω μεγαλύτερο ποσοστό από τον κ. Μπακογιάννη στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών. Άλλωστε θέλω να σας θυμίσω ότι δεν είμαι υποστηριζόμενος μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από άλλες συλλογικότητες όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι και το Πράσινο Δίκτυο.

-Το σχήμα υπό τον καταδικασμένο χρυσαυγίτη πιστεύετε ότι μπορεί να έχει κάποια τύχη;

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση που εάν είχε γίνει αποδεκτή οι φασίστες δεν θα ήταν σήμερα με άλλο πρόσωπο στη Βουλή. Όπως δεν θα ήταν και υποψήφιοι οι ναζί για το Δήμο αν μας είχαν ακούσει από τις αρχές Αυγούστου. Σε κάθε περίπτωση, εγώ προσωπικά αλλά  και όλα τα μέλη της Ανοιχτής Πόλης θα είμαστε διαρκώς δίπλα στους πολίτες της Αθήνας ώστε να αποτραπούν  τα ψηλά εκλογικά ποσοστά του παρελθόντος για το ναζιστικό μόρφωμα. Δεν σκοπεύουμε να αφήσουμε το παραμικρό περιθώριο στους ναζί να εκμεταλλευτούν τα προβλήματα, τις ανησυχίες, την ανασφάλεια των πολιτών. Ο αγώνας μας θα είναι διαρκής σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πλατεία, σε κάθε δρόμο της πόλης. Ο φασισμός δεν έχει θέση την Αθήνα, την πόλη που γέννησε τη Δημοκρατία και αποτέλεσε κοιτίδα του παγκόσμιου πολιτισμού.

-Στη Βουλή θέλετε να επιστρέψετε;

Έχω καταστήσει σαφές από την πρώτη στιγμή ότι τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια η αποκλειστική μου ενασχόληση θα είναι με το Δήμο Αθηναίων. Αισιοδοξώ από τη θέση του Δημάρχου. Κοιτώ πάντα μπροστά, ποτέ πίσω.