Κώστας Ζαχαριάδης: Τέλος στην αδιαφάνεια, την αναποτελεσματικότητα και τους πειραματισμούς – Η Αθήνα μπορεί και πρέπει να γυρίσει σελίδα

Κώστας Ζαχαριάδης: Τέλος στην αδιαφάνεια, την αναποτελεσματικότητα και τους πειραματισμούς – Η Αθήνα μπορεί και πρέπει να γυρίσει σελίδα

Τη βεβαιότητά του για την είσοδο της υποψηφιότητάς του στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και την αισιοδοξία του για το τελικό αποτέλεσμα εκφράζει ο υποψήφιος για τον Δήμο της Αθήνας Κώστας Ζαχαριάδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο topontiki.gr. Ο «εκλεκτός» του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ  εκτιμά ότι η «τεράστια συμμετοχή» στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές αντανακλά μια κοινωνική δυναμική που μπορεί να καταγραφεί και στην κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Τονίζει πάντως ότι η υποψηφιότητά του δεν είναι μια «κομματική υποψηφιότητα», αντιθέτως, «το ψηφοδέλτιο της Ανοιχτής Πόλης περιλαμβάνει ανθρώπους πέρα από στενά κομματικά πλαίσια».

Σε ό,τι αφορά το όραμά του για την Αθήνα, σημειώνει ότι θέλει να αφήσει πίσω του μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, μια πόλη «ανθρώπινη, λειτουργική και θωρακισμένη απέναντι στις προκλήσεις τις κλιματικής αλλαγής. «Δεν θα με δείτε να κόβω κορδέλες σε αναποτελεσματικά έργα επικοινωνιακού τύπου» δηλώνει αφήνοντας αιχμές κατά του Κώστα Μπακογιάννη και χαρακτηρίζει «μεγάλη, χαοτική περιπέτεια» την ανάπλαση της Πανεπιστημίου γνωστή ως «Μεγάλος Περίπατος». Καταλογίζει στον Κώστα Μπακογιάννη αδιαφάνεια σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο έργο και ζητά «να μας πει επιτέλους “Ποιος εργολάβος κάνει τι στο έργο και πόσο κοστίζει”;». Γενικότερα όμως σημειώνει ότι όλη η θητεία του χαρακτηρίζεται «από αποσπασματικότητααναποτελεσματικότητα,  αδυναμία αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων»  και δεσμεύεται ότι θα βάλει τέλος στους «ερασιτεχνικούς πειραματισμούς». Τέλος, αναφέρει πως είτε εκλεγεί είτε βρεθεί στη θέση της αντιπολίτευσης θα επιδιώξει ευρύτερες συνεργασίες των προοδευτικών δυνάμεων. «Θεωρώ επιβεβλημένο να υπάρξει συνεργασία όχι μόνο στο δεύτερο γύρο των εκλογών αλλά και στη νέα διοίκηση του Δήμου» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Κώστα Ζαχαριάδη στο topontiki.gr:

Είμαστε λίγα εικοσιτετράωρα πριν την κάλπη για την αυτοδιοίκηση και κατά συνέπεια και τον Δήμο της Αθήνας. Εκτιμάτε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα σας, δίνουν ώθηση στην υποψηφιότητά σας ή θα λειτουργήσουν αρνητικά; Από τη μία υπάρχει ο νέος πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης, από την άλλη μια κατάσταση κρίσης και διχασμού.

Είναι προφανές ότι μετά την τεράστια συμμετοχή στις εσωτερικές εκλογές και την ανάδειξη του νέου προέδρου, αναπτύσσεται μια ισχυρή δυναμική στην κοινωνία. Οι πολίτες στρέφουν το ενδιαφέρον τους στις εξελίξεις  στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.  Ελπίζω ότι αυτή η δυναμική θα δώσει ώθηση και  στα προοδευτικά αυτοδιοικητικά σχήματα.

Να ξεκαθαρίσω  όμως ότι η υποψηφιότητά μου για το δήμο Αθηναίων δεν είναι μια κομματική υποψηφιότητα. Αυτό, άλλωστε, φαίνεται καθαρά και από το ψηφοδέλτιό μας, το ψηφοδέλτιο της Ανοιχτής Πόλης το οποίο περιλαμβάνει ανθρώπους πέρα και πάνω από στενά κομματικά πλαίσια. Ανοιχτή Πόλη, ανοιχτές προτάσεις, ανοιχτοί άνθρωποι, ανοιχτά μυαλά.

Η Αθήνα τελεί υπό μια έντονη τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Την ίδια ώρα οι υποδομές της δείχνουν παρατημένες, χαρακτηριστικά παραδείγματα η αναστολή λειτουργίας του ΟΑΚΑ που φιλοξενεί μια σειρά δραστηριότητες, αθλητικές, συναυλιακές κ.λπ., ενώ με μια βροχή πλημμυρίζει πλέον ακόμα και το κέντρο της πόλης. Πώς σχολιάζετε αυτές τις δύο όψεις και ποια είναι η δική σας απάντηση;

Έχετε δίκιο αυτή είναι η κατάσταση. Τα διαφορετικά πρόσωπα της Αθήνας.  Η Αθήνα είναι μια όμορφη, ενδιαφέρουσα ελκυστική, ιστορική πόλη από την μια και από την άλλη είναι μια καθυστερημένη, χωρίς βασικές υποδομές, πρωτεύουσα.

Όλοι επιδιώκουμε τη στήριξη και ενίσχυση του Τουρισμού. Από την άλλη πλευρά, τα τελευταία χρόνια με την ανοχή – αν όχι συνευθύνη – της απερχόμενης δημοτικής αρχής, υπάρχει μια άναρχη υπερτουριστικοποίηση του κέντρου της Αθήνας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Όχι μόνο διότι εξορίζει την κατοικία και παραδοσιακά επαγγέλματα από το κέντρο της πόλης με ότι αυτό συνεπάγεται σε κοινωνικό επίπεδο, αλλά χάνεται και η ιστορική φυσιογνωμία και ταυτότητα της πόλης κάτι που τελικά θα  αποβεί σε βάρος και του ίδιου του τουριστικού προϊόντος.

Εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Στηρίζουμε τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα, αλλά με κανόνες. Για εμάς, η πολυλειτουργικότητα του κέντρου αλλά και των άλλων γειτονιών της πόλης, είναι συνδεδεμένη με την ανθεκτικότητα της και την κοινωνική της συνεκτικότητα. Με το κατά πόσο οι κάτοικοι, όλες οι κοινωνικές ομάδες, έχουν αναφορά σε αυτή.

Ταυτόχρονα, θα ασχοληθούμε από την πρώτη στιγμή με τις υποδομές την πόλης. Δεν με ενδιαφέρει να κόβω κορδέλες σε αναποτελεσματικά έργα επικοινωνιακού τύπου. Δεν θα δείτε από μένα Μεγάλους Περιπάτους. Θα δείτε έργα ουσίας με συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών αλλά και δημιουργία σύγχρονων υποδομών και συστημάτων που θα θωρακίσουν την πόλη και τους κατοίκους απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και ταυτόχρονα θα αναγεννήσουν τις υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης.

Σε πολλές περιπτώσεις, τίθεται ζήτημα αρμοδιοτήτων, όμως εγώ δεν πρόκειται να κρυφτώ  πίσω από αυτό. Όπως συνηθίζω να λέω, εκεί που σταματούν οι διοικητικές αρμοδιότητες, ξεκινούν οι μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες. Θα ασκήσω όση πίεση χρειαστεί,  θα διεκδικήσω κάθε διαθέσιμο πόρο και θα έχω διαρκή συνεργασία με την Περιφέρεια και τους άλλους Δήμους της Αττικής ώστε να υλοποιηθούν τα αναγκαία έργα.  Γι΄ αυτό και ζητάω την ψήφο κάθε πολίτη της Αθήνας, που ενδιαφέρεται για την πόλη του.

“Εμβληματική…αποτυχία ο Μεγάλος Περίπατος. Λέμε τέλος στα πειράματα, η Αθήνα χρειάζεται λύσεις”

Σίγουρα ένα από τα «εμβληματικά» έργα της θητείας του Κώστα Μπακογιάννη στο οποίο ασκείται κριτική από εσάς και την παράταξή σας είναι ο Μεγάλος Περίπατος. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τους λόγους; Πώς αξιολογείτε το υπόλοιπο έργο της σημερινής διοίκησης, υπάρχουν άλλες πρωτοβουλίες και πολιτικές που σας βρίσκουν αντίθετους; Θα ακυρώσετε κάποιες απ’ αυτές;

Για όλους μας η επίσκεψη ή η διέλευση από το κέντρο της Αθήνας έχει καταντήσει -επί Δημαρχίας Μπακογιάννη- μια μεγάλη περιπέτεια: την περιπέτεια της ανάπλασης της Πανεπιστημίου,  μια χαοτική περιπέτεια χωρίς όρια χρόνου και κόστους. Το έργο αυτό, μεταξύ άλλων, σίγουρα μπορεί να θεωρηθεί εμβληματικό σε σχέση με τον τρόπο που σκέπτεται και δρα η απερχόμενη δημοτική αρχή, χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς διαφάνεια, χωρίς συμμετοχή των πολιτών μέσα από διάλογο και διαβούλευση.  Να μας πει επιτέλους ο κ Μπακογιάννης το πιο απλό: Ποιος εργολάβος κάνει τι στο έργο και πόσο κοστίζει;

Εμβληματική, λοιπόν, αποτυχία, αλλά όχι και η μοναδική. Δυστυχώς, ολόκληρη η θητεία του κ. Μπακογιάννη χαρακτηρίζεται από αποσπασματικότητααναποτελεσματικότητα,  αδυναμία αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων.

Είναι σαφές ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στους ερασιτεχνικούς πειραματισμούς. Δεν γνωρίζω τις ακριβώς θα παραλάβουμε συνολικά, αν με το καλό κερδίσουμε τις εκλογές, γιατί κάθε τρίμηνο ο κ. Μπακογιάννης αλλάζει άποψη και σχεδιασμό για την πόλη. Σε κάθε περίπτωση, εμείς δεν σκοπεύουμε να γκρεμίσουμε αλλά να διορθώσουμε  το σχεδιασμό και να θεραπεύσουμε τις παθογένειες με πρόγραμμα και μελέτη σε όλη την πόλη και όχι με πειραματισμούς. Τα πειράματα τέλος. Η Αθήνα θέλει λύσεις.

Μπορείτε να μας κωδικοποιήσετε κάποιες από τις βασικές σας προτεραιότητες για τον Δήμο της Αθήνας, εφόσον εκλεγείτε; Ποιο θα επιδιώξετε να είναι το στίγμα της θητείας σας;

Λειτουργική πόλη. Πόλη με κανόνες. Μια πόλη που θα λειτουργεί και θα διευκολύνει αντί να ταλαιπωρεί κατοίκους και επισκέπτες. Σε αντίθεση με τον κ. Μπακογιάννη εμένα με ενδιαφέρει η ουσία και όχι η επικοινωνία. Μια Αθήνα στην οποία οι κάτοικοί της θα έχουν φωνή και συμμετοχή στις αποφάσεις για τη ζωή τους. Μια πόλη θωρακισμένη με σύγχρονα συστήματα και υποδομές που θα απαντούν στις σύγχρονες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης. Με στοχευμένες και άμεσες παρεμβάσεις για την ασφάλεια, την καθαριότητα, το πράσινο, την προσβασιμότητα, την αναβάθμιση των υποβαθμισμένων γειτονιών της Αθήνας. Αυτός είναι ο στόχος: Να αφήσω πίσω μου μια πόλη ανθρώπινηλειτουργική, και ταυτόχρονα θωρακισμένη απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής  αλλαγής. Μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Αυτή είναι η πρόκληση Αθήνα.

Αν δεν εκλεγείτε, την επόμενη μέρα θα επιδιώξετε συνεργασίες με κάποια σχήματα της αντιπολίτευσης; Με ποιους θεωρείτε πως είστε πιο κοντά προγραμματικά ή εν πάση περιπτώσει θα μπορούσατε να έχετε μια λειτουργική συνεργασία;

Θεωρώ μετά βεβαιότητας ότι θα είμαι στο δεύτερο γύρο κι εκεί προσβλέπω στη δημιουργία ενός μεγάλου  μετώπου των προοδευτικών παρατάξεων αλλά και όλων των δημοκρατικών πολιτών της Αθήνας για να πετύχουμε τη μεγάλη ανατροπή. Είμαι αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα: Η Αθήνα μπορεί και πρέπει να γυρίσει σελίδα.

Σε κάθε περίπτωση, έχω ξεκαθαρίσει σε όλους  ότι είμαι σταθερά υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Θεωρώ επιβεβλημένο να υπάρξει συνεργασία όχι μόνο στο δεύτερο γύρο των εκλογών αλλά και στη νέα διοίκηση του Δήμου. Αυτή άλλωστε είναι και η πεμπτουσία της Αυτοδιοίκησης που αποτελεί πυλώνα της Δημοκρατίας, η διάρρηξη των στεγανών και η ανάδειξη συνεργασιών, στη βάση κοινών αρχών, αξιών αλλά και επιχειρησιακών αντιλήψεων.  Το χρειάζεται η τοπική αυτοδιοίκηση. Το χρειάζεται η Αθήνα. Θέλω να δημιουργήσουμε ένα Κίνημα πολιτών για την Αθήνα.