O Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας τη Δευτέρα στην ΕΡΤ και την εκπομπή του Κώστα Αρβανίτη «Άλλη Διάσταση», ανέπτυξε το πρόγραμμα και τις θέσεις της “Ανοιχτής Πόλης” για όλα τα καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αθήνα.Μεταξύ άλλων, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, δήλωσε:
Για το airbnb: «Μια δημοτική αρχή πρέπει να προστατεύει το δικαίωμα στην κατοικία. Όντως η Αθήνα έχει καινούργια προβλήματα (όπως το airbnb). Προβλήματα που στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν αντιμετωπιστεί. Η συζήτηση για τη βραχυχρόνια μίσθωση είναι μια συζήτηση πανευρωπαϊκή. Η δικιά μας θέση είναι ότι όντως το airbnb δημιουργεί αυτή τη στιγμή ζητήματα κατοικίας και δεν αναφέρομαι σε έναν μικροϊδιοκτήτη που μπορεί να βγάλει για 60-90 ένα διαμέρισμα για να συμπληρώσει ένα εισόδημά. Έχουμε πλέον φαινόμενα real estate, δηλαδή εταιρείες που αγοράζουν ολόκληρες πολυκατοικίες σε μίσθωση, ενώ δημιουργούν και προβλήματα αθέμιτου ανταγωνισμού στον τουρισμό. Τα ξενοδοχεία έχουν τον φόρο παρεπιδημούντων και αφήνουν πόρους στην πόλη, πιστεύουμε πως και η βραχυχρόνια μίσθωση θα πρέπει να αφήνει πόρους στην πόλη».
Για τους ελεύθερους χώρους: «Η Αθήνα έχει χάσει τη μάχη αυτή τη στιγμή. Πρέπει να κάνουμε πολλά πράγματα για να ξανακερδίσουμε το ζήτημα του ελεύθερου χώρου. Ο δήμος της Αθήνας πέρα από τα συσσωρευμένα προβλήματα έχει και πολλές δυνατότητες τις οποίες δεν έχει αξιοποιήσει. Το σημαντικό ζήτημα σήμερα στην Αθήνα είναι ότι πρέπει να δοθεί μια μάχη για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου. Αυτή είναι μάχη και με μεγάλα συμφέροντα. Οι κάτοικοι χρειάζονται έναν δήμο που θα παλέψει για το δικαίωμα στον δημόσιο χώρο και δεν θα είναι απλά τροχονόμος των μεγάλων συμφερόντων. Αυτό σημαίνει μια πόλη για τους πολίτες και όχι για περαστικούς καταναλωτές. Για εμένα υπάρχουν δύο έργα υποδομής που είναι προτεραιότητα. Πρώτον, τα σχολεία που είναι παρατημένα, που έχουν μεγάλα προβλήματα και που πρέπει να ανοίξουν στις γειτονιές. Μια Αθήνα με διαφορετικές αυλές, με διαφορετικές ταράτσες και με τα σχολεία ως πολιτιστικό κύτταρο της γειτονιάς είναι αυτομάτως άλλη πόλη. Δεύτερον, μαζί με την καθαριότητα, τους ελεύθερους χώρους και την υπογειοποίηση των γραμμών του τρένου, ακολουθεί και η διαχείριση των όμβριων υδάτων. Υπάρχουν περιπτώσει γειτονιών όπου μια βροχή δεν σου επιτρέπει να φύγεις από το οικοδομικό σου τετράγωνο.Όταν πληρώνεις δημοτικά τέλη δεν γίνεται να μη λύνεται αυτό το πρόβλημα».
Για την ασφάλεια: «Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση δημοκρατίας. Μια πόλη δεν μπορεί να λειτουργήσει με φοβισμένους ανθρώπους. Το να σπάσεις τον φόβο στην πόλη πρέπει να είναι κεντρικό ζήτημα μιας δημοτικής αρχής. Πρέπει όμως να μιλάμε συγκεκριμένα, γιατί είμαστε υποψήφιοι δήμαρχοι και όχι υποψήφιοι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ένας δήμαρχος είναι, λοιπόν, ο ηλεκτροφωτισμός. Όταν είδα τον προϋπολογισμό του δήμου σχετικά με τον ηλεκτροφωτισμό για το 2018, ειλικρινά δεν το πίστεψα. Ήταν 0 ευρώ. Όπου και αν πάω όλοι λένε ότι η Αθήνα είναι βρώμικη και σκοτεινή πόλη… Και είναι αλήθεια, οι άνθρωποι δεν λένε ψέμματα. Το δεύτερο που πρέπει να κάνει μια δημοτική αρχή σχετικά με το αίσθημα της ασφάλειας είναι να έχει πολιτική στέγασης. Δηλαδή να επιλέγει υποβαθμισμένες περιοχές και να δίνει κίνητρα. Ο δήμος της Αθήνας έχει κτιριακό απόθεμα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως εργαλείο για να κατοικήσουν νέα ζευγάρια σε συγκεκριμένες περιοχές. Το τρίτο κομμάτι σχετικά με την ασφάλεια είναι η πολιτική δημοτικών τελών για επιχειρήσεις, γιατί μία περιοχή με μεικτές χρήσεις είναι μια ζωντανή περιοχή. Και το τέταρτο πολύ κρίσιμο σημείο είναι το κομμάτι του πολιτισμού. Ο πολιτισμός πρέπει να αποκεντρωθεί και να πάει στις γειτονιές. Αυτό που λέμε είναι πως ασφαλείς γειτονιές είναι οι ζωντανές γειτονιές. Υπάρχουν και άλλα θέματα βέβαια για την ασφάλεια. Πόσο ασφαλής είναι μια πόλη που από τις 70 παιδικές χαρές είναι πιστοποιημένες μόνο οι 25; Πόσο ασφαλής είναι μια πόλη που παρακαλάς να μη βρέξει γιατί τα πεζοδρόμια γίνονται παγίδες; Δεν υποτιμώ το ζήτημα των Εξαρχείων, γιατί όντως υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν. Επίσης, είναι κρίμα που δεν συζητιούνται και άλλα θέματα. Αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, υπάρχει ο πιο εγκαταλελειμμένος χώρος πρασίνου στην πόλη, ο λόφος του Στρέφη. Επίσης, εμείς λέμε πως πρέπει όλοι να συνεννοηθούμε ότι οι γειτονιές της Αθήνας είναι πιο ασφαλείς χωρίς τη δράση της Χρυσής Αυγής και δεν αισθάνομαι ότι υπάρχει τόσο καθαρό μέτωπο αυτή τη στιγμή. Δεν αισθάνομαι ότι υπάρχει τόσο καθαρή απομόνωση της ατζέντας και των προτεραιοτήτων που θέτει η Χρυσή Αυγή και γι’ αυτό εμείς θα συνεχίσουμε να το βάζουμε με αυτή την ένταση. Η μάχη τού να μην καταλήξει ο απογοητευμένος κόσμος στην άκρα δεξιά κερδίζεται και μέσα από την κοινωνική πολιτική. Ο Δήμος πρέπει να σπάει το αίσθημα εγκατάλειψης. Η μάχη της καθημερινότητας δυστυχώς χάθηκε στην Αθήνα αυτά τα χρόνια».
Για την καθαριότητα: «Νομίζω ότι το πιο κρίσιμο σημείο αυτή τη στιγμή για την Αθήνα είναι το ζήτημα της καθαριότητας. Η Αθήνα πρέπει να μπει πολύ πιο σοβαρά στη συζήτηση για την ανακύκλωση. Είναι μια συζήτηση για το περιβάλλον, την πόλη, για τη χώρα, την κουλτούρα και τη σχέση μας με τους φυσικούς πόρους. Όποιος πει ότι ως δημοτική αρχή μπορεί μόνος του να δώσει αυτή τη μάχη λέει ψέμματα. Στη συζήτηση για να φτιάξουμε μια βιώσιμη πόλη πρέπει να εμπλακεί όλη η κοινωνία και αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για το επόμενο διάστημα».
Για την απλή αναλογική: «Η απλή αναλογική είναι μια τεράστια ευκαιρία, καταρχάς για τους ανθρώπους της πόλης. Μέχρι σήμερα υπήρχε η αλαζονεία μιας δημοτικής αρχής που δεν συνομιλούσε με τους πολίτες. Με απλή αναλογική, η πολιτική δύναμη που έχει πρόγραμμα, έχει προτεραιότητες και ξέρει τι θέλει να κάνει και ακούει τις γειτονιές, θα είναι η πραγματική διοίκηση της πόλης».
Συνέντευξη του Νάσου Ηλιόπουλου στην ΕΡΤ, στην εκπομπή «Άλλη Διάσταση» με τον Κώστα Αρβανίτη. Για τον Δήμο της Αθήνας, εφ' όλης της ύλης
Gepostet von Ανοιχτή Πόλη am Montag, 11. Februar 2019