Νάσος Ηλιόπουλος: Δεν είμαι περαστικός από την Αθήνα

Νάσος Ηλιόπουλος: Δεν είμαι περαστικός από την Αθήνα

Ανοιχτός σε συνεργασίες με όλες τις δυνάμεις «που έχουν να προτείνουν κάτι καλό για την Αθήνα», εκτός της Χρυσής Αυγής, εμφανίστηκε, μιλώντας στην εφημερίδα Παρασκήνιο και τον δημοσιογράφο Γιώργο Λαιμό, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Νάσος Ηλιόπουλος.

 

Η συνέντευξη  στην εφημερίδα Παρασκήνιο και τον δημοσιογράφο  Γιώργο Λαιμό:

Στην επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς σας, πριν από μικρό χρονικό διάστημα, έδωσε το «παρών» ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δείχνοντας έτσι και την απόλυτη στήριξή του. Αυτή η κίνηση του πρωθυπουργού σάς δημιουργεί μεγαλύτερο άγχος και ευθύνη για το αποτέλεσμα αυτής της εκλογικής μάχης;

Ομολογώ ότι μεγαλύτερη ευθύνη μού προξενεί αυτό που άκουσα εκείνη τη μέρα το πρωί όταν βγήκα από την πόρτα του σπιτιού μου στα Πατήσια: «Επιτέλους, ένας δικός μας άνθρωπος μπορεί να γίνει δήμαρχος». Ξέρετε γεννήθηκα, μεγάλωσα, σπούδασα και εργάστηκα σε αυτή την πόλη. Δεν είμαι περαστικός από εδώ. Και αυτό με κάνει να αντιλαμβάνομαι την ευθύνη που αναλαμβάνω έναντι των συμπολιτών μου. Και αυτή η συναίσθηση με πεισμώνει ώστε να παλέψω για μία Αθήνα σύγχρονη πόλη που να εξυπηρετεί εκείνους που ζουν και εργάζονται εδώ. Για να πάψουν να θεωρούν οι κάτοικοί της την Αθήνα μια «χαμένη υπόθεση».

Είστε βέρος Αθηναίος, οπότε γνωρίζετε καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η πρωτεύουσα και οι πολίτες της. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει άμεσα; Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αθήνας, που πρέπει να αναδειχθούν;

Υπάρχουν 4 ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Το πρώτο είναι η ανεξέλεγκτη εξάπλωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Θα πρέπει άμεσα ο δήμος να επιβάλει κανόνες, ώστε να σταματήσουν η ανεξέλεγκτη αύξηση των ενοικίων και οι εξώσεις από τις γειτονιές.

Το δεύτερο είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Το επικείμενο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής μάς αναγκάζει να δράσουμε γρήγορα και ριζοσπαστικά. Θέλουμε ενίσχυση της ανακύκλωσης, πράσινα σημεία και διαλογή απορριμμάτων στην πηγή. Αλλιώς θα πνιγούμε στα σκουπίδια.

Το τρίτο είναι η βελτίωση της καθημερινότητας. Ξέρετε ότι το 2018 ο δήμος δεν δαπάνησε ούτε ένα ευρώ για ηλεκτροφωτισμό; Ο Δήμος Αθηναίων είναι ένας πλούσιος δήμος με φτωχή διαχείριση. Αυτό το αναποτελεσματικό μοντέλο πρέπει να τελειώσει.

Το τέταρτο είναι η εμπέδωση της ασφάλειας. Αν δεν ζωντανέψουμε τις γειτονιές, η εικόνα της εγκατάλειψης και το αίσθημα της ανασφάλειας δεν αντιστρέφονται. Κοινωνικές κατοικίες, κίνητρα για εμπορικές χρήσεις, ελεγχόμενοι χώροι χρήσης για τους τοξικοεξαρτημένους, πολιτιστικές δράσεις σε κάθε γειτονιά μπορούν να μεταμορφώσουν την εικόνα της πόλης.

Κυρίως όμως πρέπει να πιστέψουμε ότι η Αθήνα έχει απεριόριστες δυνατότητες. Οι άνθρωποι της, που με τη δημιουργικότητα και το πείσμα τους κρατούν ζωντανές τις γειτονιές τους και κάνουν την πόλη μας μια από τις πιο ενδιαφέρουσες στον κόσμο, αποτελούν το πολυτιμότερο κεφάλαιο που διαθέτουμε. Αλλά και η ιστορία της, ο πολιτισμός της, η γαστρονομία της, η νυχτερινή της ζωή συνθέτουν μια πόλη μεμοναδική ομορφιά, παρά τα αμέτρητα προβλήματα που οι διαδοχικές διοικήσεις της άφησαν άλυτα.

Πώς κρίνετε τη θητεία του νυν δημάρχου Γιώργου Καμίνη; Τι πρόσημο θα βάζατε;

Μια χαμένη ευκαιρία που αφήνει μια αίσθηση πικρίας. Τον κύριο Καμίνη τον εξέλεξαν οι πολίτες γιατί πίστεψαν ότι θα έφερνε κάτι διαφορετικό στον δήμο. Σήμερα είμαστε αντιμέτωποι και αντιμέτωπες με την πρακτική εγκατάλειψη των γειτονιών, καθώς η διοίκηση Καμίνη εστίασε μονοσήμαντα στη βιτρίνα, στο κέντρο, της πόλης. Ξέρετε, επισκέφτηκα τις προάλλες τον ΧΥΤΑ Φυλής και διαπίστωσα, για μια ακόμα φορά, πόσα λίγα έκανε ο δήμος τα τελευταία αυτά χρόνια. Η Αθήνα θάβει το 92% των απορριμμάτων της! Ανακυκλώνει μόλις το 5%. Εδώ η αναποτελεσματικότητα του δήμου μας κληροδοτεί μια διπλή πρόκληση. Να δράσουμε άμεσα για την αναστροφή της εγκατάλειψης και την ίδια στιγμή να εξαφανίσουμε από την πόλη αυτήν τη βαριά σκουριά του «τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο».

Τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, όπως έλλειψη πόρων και ανθρώπινου δυναμικού και παθογένειες στο Δημόσιο, θα αποτελέσουν «τροχοπέδη» στην υλοποίηση του προγράμματός σας την… επόμενη μέρα;

Σας είπα ξανά, και θα το επαναλάβω όσες φορές χρειαστεί, ότι ο Δήμος Αθηναίων είναι ένας πλούσιος δήμος με φτωχή διαχείριση. Μια ματιά στα ποσοστά απορρόφησης του προϋπολογισμού το επιβεβαιώνει. Χρειαζόμαστε λοιπόν έναν αποτελεσματικό δήμο, και αυτό εγώ μπορώ να το πετύχω. Το πέρασμά μου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας νομίζω το αποδεικνύει: Πετύχαμε αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών και της υπηρεσίας, συγκρουστήκαμε με συμφέροντα και εντέλει καταφέραμε να μειώσουμε δραστικά την αδήλωτη και υπερωριακή εργασία προς όφελος των εργαζομένων. Την ίδια μεθοδολογία θα ακολουθήσουμε και στον δήμο!

Το νέο εκλογικό σύστημα, της απλής αναλογικής, «εμπνέει» συνεργασίες και προγραμματικές συγκλίσεις. Όπως έχει διαμορφωθεί το «τοπίο» των υποψηφιοτήτων στον Δήμο της Αθήνας, πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια και με ποιους υποψηφίους;

Για εμάς, η απλή αναλογική είναι πρώτα και κύρια μια πολύ καλή καλή αφορμή να σκεφτούμε το ζήτημα της δημοκρατίας και της συμμετοχής από την αρχή. Είναι μια χρήσιμη ευκαιρία για την ενίσχυση του ρόλου των κοινοτικών συμβουλίων και την ενεργή παρέμβαση των γειτονιών στην κεντρική διοίκηση του δήμου. Οι ίδιοι οι πολίτες είναι αυτοί που με τα αιτήματά τους μπορούν να επιβάλλουν συνεργασίες σε επίπεδο διοίκησης για το κοινό καλό.

Από εκεί και πέρα, η Αθήνα είναι η πόλη μου και νοιάζομαι γι’ αυτήν. Εδώ γεννήθηκα, εδώ ζω και θα συνεργαστώ με όποιον και όποια έχει να προτείνει κάτι τεκμηριωμένο για το κοινό καλό. Έχω άλλωστε από καιρό δεσμευθεί ότι ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος θα ψηφίσω μέτρα όπως η άμεση χωροθέτηση δημοτικού αποτεφρωτηρίου ή χώρων εποπτευόμενης χρήσης για τοξικομανείς.

Προφανώς από κάθε πιθανή συνεργασία αποκλείεται η νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση τη Χρυσής Αυγής, με την οποία αποκλείουμε κάθε διάλογο.

Ο κ. Γερουλάνος σε πρόσφατη συνέντευξή του ανέφερε ότι «ιδεολογικά είστε κοντά». Θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα κεντροαριστερό «μέτωπο» στον Δήμο Αθηναίων;

Είναι σίγουρα θετικό ότι ούτε ο κ. Γερουλάνος συμμερίζεται την ιδεοληψία του κ. Μπακογιάννη για ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας του δήμου. Επίσης χαρήκαμε όταν διαπιστώσαμε ότι ο κ. Γερουλάνος φαίνεται να υιοθετεί την εδώ και χρόνια διατυπωμένη άποψη της «Ανοιχτής Πόλης» για χώρους εποπτευόμενης χρήσης για τοξικομανείς. Από την άλλη σε μια σειρά από ζητήματα, όπως αυτό της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ο κ. Γερουλάνος μπορεί να αναγνώρισε έστω και με καθυστέρηση το πρόβλημα, αλλά δεν έχει πάρει ακόμα σαφή θέση. Και για τον κ.Γερουλάνο λοιπόν, από την πλευρά μας ισχύει πως η όποια συνεργασία θα πρέπει να βασίζεται σε συγκεκριμένα διατυπωμένες προτάσεις και πραγματική διάθεση σύγκρουσης με τα ισχυρά συμφέροντα και τις παγιωμένες αντιλήψεις.