Νάσος Ηλιόπουλος: Ελπιδοφόρο μήνυμα η κινητοποίηση χιλιάδων Αθηναίων ενάντια στην ανέγερση κτηρίων – «μαμούθ» γύρω από την Ακρόπολη

Νάσος Ηλιόπουλος: Ελπιδοφόρο μήνυμα η κινητοποίηση χιλιάδων Αθηναίων ενάντια στην ανέγερση κτηρίων – «μαμούθ» γύρω από την Ακρόπολη

Πάνω από 22.600 πολίτες έχουν μέχρι στιγμής υπογράψει το διαδικτυακό κάλεσμα ενάντια στην ανέγερση πολυώροφων ξενοδοχείων στου Μακρυγιάννη.

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν από τους υπουργούς Πολιτισμού και Περιβάλλοντος την άμεση θέσπιση ηπιότερων όρων δόμησης και χρήσεων γης, την επανεξέταση όλων των διοικητικών πράξεων που αφορούν στις εγκρίσεις ανέγερσης κτιρίων-μαμούθ και την αποτελεσματική προστασία του ιστορικού μνημείου της Ακρόπολης. Η «Ανοιχτή Πόλη» έχει δηλώσει την συστράτευσή της στην ικανοποίηση του αίτηματος.

Ήδη από τις 18 Φεβρουαρίου είχα δηλώσει ότι η ίδια η τουριστική αξιοποίηση επιτάσσει να οργανώσουμε με αποτελεσματικό τρόπο την τουριστική ανάπτυξη. Πρέπει να αναδείξουμε την τεράστια σημασία της περιοχής και του μοναδικού μνημείου της Ακρόπολης, να προστατεύσουμε τους κατοίκους από την όχληση, να ενισχύσουμε την κατοικία διασφαλίζοντας τους καλύτερους δυνατούς όρους για την καθημερινότητα της περιοχής (φωτισμό, ελεύθερους χώρους, καθαριότητα).

Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι η υπόθεση αυτή προσφέρεται για να σκεφτούμε την Αθήνα… από την αρχή.

Η πόλη μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη μεταβολή που σχετίζεται με την δυναμική αύξηση των τουριστικών αφίξεων. Προφανώς πρόκειται για μία θετική εξέλιξη που υπογραμμίζει την ελκυστικότητα της δυναμικής, ανοιχτής και πολύχρωμης Αθήνας. Την ίδια στιγμή όμως, θα πρέπει να σκεφτούμε και να πράξουμε ώστε να μην αποβεί η τουριστική ανάπτυξη δυσβάσταχτο βάρος για όσους και όσες εργάζονται και ζουν στην πόλη. Χρειάζεται ο Δήμος να παρέμβει και να θεσπίσει όρους και όρια. Όπως δεν μπορούμε να δεχτούμε την ανέγερση κτιρίων που κρύβουν την Ακρόπολη, δεν μπορούμε να δεχτούμε τη μετατροπή ολόκληρων γειτονιών σε «άβατα» που θα προορίζονται αποκλειστικά για τουριστικές χρήσεις.

Αν ακολουθήσουμε τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυριαρχίας της αγοράς, τότε η Αθήνα του αύριο θα είναι ένα θεματικό πάρκο τουρισμού με τους κατοίκους της υπό διωγμό. Η δική μας πρόταση είναι διαφορετική. «Αθήνα από την αρχή» σημαίνει Αθήνα με κανόνες, όρια, και ενεργητικές παρεμβάσεις του Δήμου για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Το υπουργείο Πολιτισμού έχει ήδη αποστείλει έγγραφο προς την Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με το οποίο ζητά να κατατεθεί αίτημα στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα για αναστολή εργασιών στο κτίριο της οδού Φαλήρου, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής.

Από την πλευρά της υπηρεσίας δόμησης του δήμου Αθηναίων, δεν υπάρχει καμία απάντηση. Είναι όμως αυτή η υπηρεσία που έχει χορηγήσει την αρχική άδεια του 2016, καθώς και τις τρεις αναθεωρήσεις, από τις οποίες η τελευταία εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα (15/2/2019) και ενώ είχαν ήδη γίνει γνωστές οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής.

Η κινητοποίηση χιλιάδων Αθηναίων για το ζήτημα της ανέγερσης κτιρίων γύρω από την Ακρόπολη συνιστά ένα εξαιρετικά ελπιδοφόρο μήνυμα. Αυτήν την Αθήνα χρειαζόμαστε.