Νάσος Ηλιόπουλος: Μέρα τιμής, περισυλλογής και υπόσχεσης

Νάσος Ηλιόπουλος: Μέρα τιμής, περισυλλογής και υπόσχεσης

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη, Νάσος Ηλιόπουλος, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το κατοχικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι

Σε ανάρτησή του αναφέρει:

Σήμερα το πρωί επισκέφτηκα το κατοχικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι.
Από τον Σεπτέμβριο του 1943 έως την απελευθέρωση, το Φθινόπωρο του 1944, χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν την είσοδο του στρατοπέδου γνωρίζοντας ότι τους ανέμενε αβέβαιη τύχη. Εβραίοι και Εβραίες από την Αθήνα και τις κοινότητες της Χαλκίδας, της Λάρισας, του Βόλου, των Τρικάλων και των Ιωαννίνων. Πολιτικοί κρατούμενοι, κομμουνιστές, της Ακροναυπλίας τους οποίους παρέδωσαν οι μεταξικές αρχές στις αρχές κατοχής. Αθηναίοι και Αθηναίες που συμμετείχαν στην αντίσταση, που κρίθηκαν ύποπτοι, που καταδόθηκαν από τους δοσίλογους στα μπλόκα στις προσφυγικές γειτονιές.

Σαν σήμερα, την 1η Μαΐου του 1944, διακόσιοι κομμουνιστές κρατούμενοι οδηγήθηκαν από τη ναζιστική φρουρά στο σκοπευτήριο της Καισαριανής και εκτελέστηκαν. Είναι μία μέρα τιμής, περισυλλογής και υπόσχεσης. Κάθε αφήγηση, κάθε σιωπή, κάθε διαδρομή, κάθε ψίχουλο του παρελθόντος υπογραμμίζει την υποχρέωση να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη. Να εντάξουμε το καταχωνιασμένο παρελθόν των σκληρών συνθηκών ζωής και εργασίας, των συλλογικών τραυμάτων και των αγωνιστικών διεκδικήσεων για μία καλύτερη ζωή στην καθημερινότητα της πόλης μας.

Αυτή δεν είναι μόνο μια υπόθεση αναμνηστική. Συνδέεται αναπόσπαστα με τις σύγχρονες εργατικές και πολιτικές διεκδικήσεις που υπογραμμίζουν την μεγάλη πρόκληση του 21ου αιώνα: την άρση της κοινωνικής ανισότητας, τον οραματικό αυτό στόχο που κινητοποίησε και κινητοποιεί εκατομμύρια ανθρώπους σε κάθε σημείο του ορίζοντα.

Σήμερα το πρωί επισκέφτηκα το κατοχικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι.Από τον Σεπτέμβριο του 1943 έως την…

Gepostet von Νάσος Ηλιόπουλος am Mittwoch, 1. Mai 2019