Παρεμβάσεις στην 6η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Παρεμβάσεις στην 6η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Στην 6η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (14/2), η Ανοιχτή Πόλη έκανε τις παρακάτω παρεμβάσεις, εκτός ημερήσιας διάταξης:
Ρυμοτομική παρέμβαση στην οδό Βρανά
Ζητήσαμε να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο η ανάκληση της απόφασης για πεζοδρόμηση τμήματος της οδού Βρανά, στην περιοχή Ελληνορώσων, σε συμφωνία με την απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής τον περασμένο Αύγουστο και με την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου.
Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της ΕΠΖ, ζητείται η ανάκληση της ΑΔΣ 578/21 και γίνονται αποδεκτές οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, οι οποίες αφορούν τη σχέση της εν λόγω ρυμοτομικής παρέμβασης με τη λειτουργία παρακείμενου Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος που έχει καταστεί πηγή σοβαρής όχλησης για τη γειτονιά.
Κτήριο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων
Θέσαμε το θέμα της απαράδεκτης έξωσης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων από το κτίριο της οδού Ερμού 134-136. Πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα για τη ζωή της πόλης, καθώς ο εν λόγω χώρος λειτουργεί επί δεκαετίες ως ένας ζωντανός κοινωνικός και πολιτιστικός πυρήνας. Ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να στηρίξει τον ΣΕΑ και να έχει ουσιαστική συνεργασία μαζί του σε προγράμματα και εκδηλώσεις.
Πλατεία Πρωτομαγιάς
Ζητήσαμε να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της κατάληψης της Πλατείας Πρωτομαγιάς από υποστηρικτικές λειτουργίες της αναδόχου της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ώστε να δρομολογηθεί διαβούλευση για τον περιορισμό της κατάληψης του δημόσιου χώρου ή την εύρεση εναλλακτικής χωροθέτησης. Ο Δήμος Αθηναίων είναι ιδιοκτήτης του χώρου, και οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, σύμφωνα και με το Μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, για τη διαχείριση των επιπτώσεων των εργασιών στην περιοχή.
Κτηριακά ζητήματα 73ου Δημοτικού Σχολείου
Αναφερθήκαμε στα κτηριακά ζητήματα που αντιμετωπίζει το 73ο Δημοτικό Σχολείο στα Πετράλωνα. Τα κτήρια του σχολείου παραχωρούνται από την Πανελλήνια Ένωση Γονέων «Η Χριστιανική Αγωγή» (ΓΕΧΑ), το πλαίσιο όμως της παραχώρησης δεν είναι σαφές, με αποτέλεσμα χώροι που είναι απαραίτητοι να παραμένουν κλειδωμένοι και αχρησιμοποίητοι, καθώς και να υπάρχει δυσκολία σε επισκευές ή παρεμβάσεις για καλύτερη προσβασιμότητα. Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να παρέμβει, ώστε να υπάρξει μια σαφής συμφωνία με τη ΓΕΧΑ που να εξασφαλίζει την αυτονομία και τις ανάγκες του σχολείου.
Χωροθέτηση κοντέινερ στο 26ο Δημοτικό Σχολείο
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 26ου Δημοτικού Σχολείου στην Κυψέλη ζητά την απομάκρυνση του ογκώδους κοντέινερ ανακύκλωσης που έχει τοποθετηθεί στην είσοδο του σχολείου, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα προσβασιμότητας και ασφάλειας. Οι διαμαρτυρίες που δεχόμαστε για προβλήματα με τα συγκεκριμένα κοντέινερ ανακύκλωσης είναι πάρα πολλές, τόσο σε σχέση με την αυθαίρετη χωροθέτησή τους σε βάρος ελεύθερων χώρων, όσο και σε σχέση με τη λειτουργικότητα των σημείων που επιλέγονται.