Κώστας Ζαχαριάδης, «Ανοιχτή Πόλη»: Forum της Πνύκας, για την Δημοκρατία και την Αυτοδιοίκηση

Κώστας Ζαχαριάδης, «Ανοιχτή Πόλη»: Forum της Πνύκας, για την Δημοκρατία και την Αυτοδιοίκηση

Στην 6η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η «Ανοιχτή Πόλη» με τον επικεφαλής της Κώστα Ζαχαριάδη πρότεινε να αναλάβει ο Δήμος Αθηναίων τη διοργάνωση ενός ετήσιου διεθνούς συνεδρίου, του «Forum της Πνύκας».
Η «Ανοιχτή Πόλη» πιστεύει πως ο Δήμος Αθηναίων οφείλει και μπορεί να πρωτοστατήσει στη συζήτηση θεμάτων που αφορούν τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων. Θέματα όπως οι πράσινες και έξυπνες πόλεις, το στεγαστικό, το κυκλοφοριακό, η ένταξη των μεταναστών, η ασφάλεια στις πόλεις, η διακυβέρνηση και αποκέντρωση των εξουσιών και πολλά άλλα αποτελούν ζητήματα που απασχολούν παγκοσμίως όλες τις δημοτικές αρχές. Η Αθήνα με το ιστορικό και συμβολικό της βάρος μπορεί να γίνει η ηγέτιδα ενός Forum Δημοκρατίας και Αυτοδιοίκησης για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Η Αθήνα μας έχει μια μεγάλη ιστορία. Στην περιοχή της Πνύκας συγκαλούνταν η Εκκλησία του δήμου, κυρίαρχο όργανο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, από την οποία εκπορεύονταν όλες οι εξουσίες. Η «Ανοιχτή Πόλη» πιστεύει ότι παγκοσμίως δεν υπάρχει μέρος πιο σημειολογικά συνδεδεμένο με θέματα δημοκρατίας, πολιτών και ποιότητας ζωής από την Πνύκα.
Τα ζητήματα της δημοκρατικής διακυβέρνησης δεν έχουν μόνο συμβολική ή ιστορική αξία. Σε μια εποχή που πανευρωπαϊκά βλέπουμε τον αυταρχισμό, τις ακροδεξιές λογικές, ακόμα και ανοιχτά ναζιστικά μορφώματα να επανέρχονται, η δημοκρατική διακυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα, όπως βέβαια και στο τοπικό, είναι θέμα κρίσιμο για το σήμερα και το αύριο.
Προτείνουμε, λοιπόν, ο Δήμος Αθηναίων να αναλάβει τη διοργάνωση ενός ετήσιου διεθνούς Forum με αυτό το στίγμα, το οποίο θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε «Forum της Πνύκας». Ένα τέτοιο Forum θα προβάλλει την Αθήνα παγκοσμίως ως κέντρο του σύγχρονου διαλόγου, ενώ θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την επεξεργασία λύσεων στα θέματα που μας αφορούν.
Στο «Forum της Πνύκας» ενδεικτικά μπορούν καλούνται Δήμαρχοι από μεγάλες πόλεις του εξωτερικού, σίγουρα οι Δήμαρχοι των μεγάλων ελληνικών πόλεων, αλλά και Περιφερειάρχες, ειδικοί επιστήμονες από όλο τον κόσμο, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, της κοινωνίας των πολιτών κ.ο.κ.
Οι τεχνικές λεπτομέρειες προφανώς θα εξειδικεύονται στην πορεία προετοιμασίας του εγχειρήματος. Ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να συνεισφέρει στην καλύτερη οργάνωση ενός τέτοιου συνεδρίου. Το Δημοτικό μας Συμβούλιο μπορεί να υποδείξει τα στελέχη που θα αναλάβουν την υλοποίηση του πολύ φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος. Εφόσον χρειαστούμε βοήθεια και από εξειδικευμένα στελέχη ή επιχειρήσεις, μπορούμε να το συζητήσουμε.
Η «Ανοιχτή Πόλη» καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηνών να υιοθετήσει τη συγκεκριμένη πρόταση και να προχωρήσουμε σε όλα τα απαραίτητα βήματα και ενέργειες που θα εξασφαλίσουν την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος.