Παρεμβάσεις της Ανοιχτής Πόλης στην 15η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Παρεμβάσεις της Ανοιχτής Πόλης στην 15η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Στην 15η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στις 15/6, η Ανοιχτή Πόλη έκανε τις παρακάτω παρεμβάσεις, εκτός ημερήσιας διάταξης:

• Σχεδόν με το που ανέλαβε, με σειρά νομοθετημάτων από τον Ιούλιο του 2019, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπέλυσε μια συστηματική επίθεση υποβάθμισης των δημοκρατικών λειτουργιών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Κατάργησε την απλή αναλογική, μετέφερε κρίσιμες αρμοδιότητες από τα δημοτικά συμβούλια στις Επιτροπές (Ποιότητας Ζωής και Οικονομική) και φρόντισε ώστε να εξασφαλίζεται σε αυτές εκ προοιμίου η πλειοψηφία του Δημάρχου σε βάρος της αναλογικής εκπροσώπησης των πολιτικών δυνάμεων. Απτόητη από την πρόσφατη απόφαση του Γ’ Τμήματος του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματικούς τους «νόμους Θεοδωρικάκου», η κυβέρνηση συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση με τον κ. Βορίδη, ο οποίος κατέθεσε τις τελευταίες μέρες τροπολογία που αφαιρεί το δικαίωμα των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης να εισηγούνται προς το δημοτικό συμβούλιο τη συζήτηση και λήψη απόφασης επί κατεπείγοντος θέματος που δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Με το πρόσχημα της «εύρυθμης λειτουργίας», η κυβέρνηση επιχειρεί, με ακόμα έναν τρόπο, να πλήξει το διάλογο και την πολυφωνία, συνεχίζοντας μια μακριά σειρά νομοθετημάτων που όλα στρέφονται ενάντια στη δημοκρατική εκπροσώπηση των δημοτών. Τόσο τα δημοτικά συμβούλια των Δήμων, όσο και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, οφείλουν να αντιδράσουν και να διαφυλάξουν την ποιότητα της δημοκρατίας και τη δυνατότητα των αιτημάτων της κοινωνίας να φτάνουν μέχρι τα αντιπροσωπευτικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

• Ξεκίνησε σήμερα η σε δεύτερο βαθμό δίκη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Η Ανοιχτή Πόλη ήταν το πρωί έξω από το Εφετείο, μαζί με χιλιάδες δημοκρατικούς πολίτες, αντιφασιστικές συλλογικότητες και συνδικαλιστικούς φορείς, με νωπές ακόμα τις μνήμες από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, τα θύματα της οποίας δεν θα ξεχάσουμε. Καταθέσαμε στο δημοτικό συμβούλιο ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα, με το οποίο το σώμα δηλώνει την προσδοκία του για επιβεβαίωση, καί στο δεύτερο βαθμό, της ιστορικής πρωτόδικης απόφασης της 7ης Οκτωβρίου 2020 που είχε τότε συντονιστεί με τα δημοκρατικά και αντιφασιστικά ανακλαστικά της κοινωνίας. Η οριστική καταδίκη της Χρυσής Αυγής αποτελεί και υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας. Η Αθήνα δεν έχει σπιθαμή ανοχής για το φασιστικό μίσος.

• Η κατάσταση με τις γραμμές του τρένου και τις διαβάσεις πεζών στο Βοτανικό είναι απαράδεκτη. Η πρόσβαση στις διαβάσεις ανθρώπων με κινητικές δυσκολίες, γονιών με καροτσάκια ή ηλικιωμένων είναι εξαιρετικά δυσχερής και επικίνδυνη, όπως αποδεικνύεται και από τον αριθμό των ατυχημάτων που συμβαίνουν στην περιοχή. Σπασμένα οδοστρώματα που στην πρώτη βροχή γίνονται λίμνες, στενοί χώροι συνύπαρξης πεζών και οχημάτων, γυμνά καλώδια στους σηματοδότες στην Κωνσταντινουπόλεως και πάρα πολλά σκουπίδια σε όλο το μήκος των γραμμών. Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να έρθει σε συνεννόηση με τη διοίκηση του ΟΣΕ και να δρομολογήσει το συντομότερο ενέργειες για την ασφαλή πρόσβαση και διέλευση των κατοίκων από τις γραμμές.

• Η σύμβαση με βάση την οποία λειτουργεί τον τελευταίο καιρό η Δημοτική Αγορά Κυψέλης λήγει. Πρόκειται για έναν κρίσιμο χώρο, χαρακτηρισμένο ως μνημείο, σε μια πυκνοκατοικημένη γειτονιά της πόλης με έλλειψη υποδομών. Η ολοκλήρωση της ισχύουσας σύμβασης προκαλεί ανασφάλεια στα μαγαζιά που λειτουργούν εκεί, που πρέπει και αυτά να προγραμματίσουν το μέλλον τους. Καλέσαμε τη δημοτική αρχή να συζητήσει στο δημοτικό συμβούλιο τους σχεδιασμούς της για το μέλλον του χώρου.

• Ο Ιούνιος είναι μήνας υπερηφάνειας, με τις εκδηλώσεις του Athens Pride 2022 να κορυφώνονται με την παρέλαση του επόμενου Σαββάτου. Η Ανοιχτή Πόλη θα είναι εκεί, διεκδικώντας για μια ακόμα χρονιά μια πόλη όπου όλοι, όλες και όλα θα αναπνέουμε, θα ερωτευόμαστε και θα δημιουργούμε ελεύθερα. Προτείναμε την ανάληψη πρωτοβουλίας από το Δήμο Αθηναίων, ήδη με συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ένα ζήτημα δημοκρατίας και ανθρώπινων δικαιωμάτων.