Η Ανοιχτή Πόλη έκανε τις παρακάτω παρεμβάσεις εκτός ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 14/2/2022:
Ενεργειακή φτώχεια
Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της πόλης είναι αντιμέτωπα με δυσβάσταχτους λογαριασμούς ρεύματος, με τους πιο ευάλωτους να βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση. Η κυβέρνηση επιλέγει να μην πάρει μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης. Σε αυτό το περιβάλλον, η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να εξαντλήσει τις δυνατότητες για την υπεράσπιση των πολιτών, αλλά και της ίδιας της δικής της λειτουργίας που απειλείται από το κύμα ακρίβειας στην ενέργεια. Η εκτόξευση του ετήσιου κόστους ενέργειας για τον Δήμο Αθηναίων είναι της τάξης του 80%, προσεγγίζοντας τα 17 εκ. ευρώ, και αυτή η επιβάρυνση δεν πρέπει να μεταφερθεί στους δημότες.
Καλέσαμε τη δημοτική αρχή Μπακογιάννη, μπροστά σε ένα οξύ κοινωνικό πρόβλημα, να εκμεταλλευτεί το δημοσιονομικό περιθώριο που υπάρχει, αλλά και να το διευρύνει, διεκδικώντας ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους. Η Ανοιχτή Πόλη πρότεινε τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής για να εξετάσει τη μείωση των συντελεστών ανταποδοτικών τελών.
Η πρότασή μας προβλέπει μείωση από 1,55/τμ σε 1,35/τμ για τον οικιακό συντελεστή, από 5,30/τμ σε 5/τμ για τους επαγγελματικούς χώρους και από 5,50/τμ σε 4,50/τμ για το λιανικό εμπόριο. Οι παραπάνω μειώσεις ανέρχονται σε 6.650.000 ευρώ και είναι άμεσα απορροφήσιμες από την αύξηση των δηλωμένων τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων, τη δυνατότητα διακανονισμών και τη μείωση των ανεξόφλητων λογαριασμών.
Καλέσαμε επίσης τη δημοτική αρχή να διεκδικήσει, σε συνεννόηση με την Περιφέρεια και με το αρμόδιο Υπουργείο, την επανάληψη προγράμματος επιδότησης που να καλύπτει τις ανάγκες των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων. Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη όφειλε να έχει ήδη δρομολογήσει την ανάπτυξη του εργαλείου των ενεργειακών κοινοτήτων, οι οποίες μπορούν να δώσουν ουσιαστική απάντηση στο πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας.
Στεγαστική πολιτική και βραχυχρόνια μίσθωση
Η ακρίβεια επιδεινώνει και το ήδη βεβαρυμμένο τοπίο στη στέγαση. Το ποσοστό του εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών που δαπανάται για στεγαστικές ανάγκες είναι υπερβολικά ψηλό – τα τελευταία χρόνια περίπου 37%, το ψηλότερο στην Ευρώπη. Στην Αθήνα, και ιδιαίτερα στο κέντρο της, το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο οξύ, με τα ενοίκια να έχουν ξεφύγει και να πλήττουν ιδιαίτερα τους νέους και τους πιο ευάλωτους, πρόσφυγες και μετανάστες.
Η Ανοιχτή Πόλη κατέθεσε πρόσφατα ερώτημα στη δημοτική αρχή, σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης των κοινωνικών και στεγαστικών πολιτικών, με παράλληλη διεκδίκηση για ανακατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης υπέρ τους. Έχουμε επίσης καταθέσει συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων για τη ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, καλώντας τη δημοτική αρχή να συμβάλει σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως άλλωστε ήταν η προεκλογική της δέσμευση. Εδώ και δυόμιση χρόνια, η δημοτική αρχή Μπακογιάννη δεν έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία για τη ρύθμιση μιας δραστηριότητας που κινδυνεύει να εκτοπίσει τους κατοίκους από περιοχές της πόλης και που δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στο χώρο του τουριστικής επιχειρηματικότητας.
26ο Γυμνάσιο Αθηνών
Η πρόθεση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας να μετατρέψει το 26ο Γυμνάσιο Αθηνών σε Πειραματικό Γυμνάσιο απειλεί να στερήσει μια κεντρική περιοχή της πόλης από το μοναδικό δημόσιο σχολείο που διαθέτει. Ο υπουργικός σχεδιασμός υπονομεύει το δικαίωμα της πρόσβασης των παιδιών των κατοίκων στη δημόσια εκπαίδευση και αναστατώνει τον προγραμματισμό των οικογενειών, χωρίς να έχει προηγηθεί η όποια διαβούλευση και χωρίς αυτός ο σχεδιασμός να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής – μιας περιοχής ήδη κορεσμένης με πειραματικά και πρότυπα σχολεία. Καλέσαμε τη δημοτική αρχή να πάρει θέση και να απορρίψει την εισήγηση της ΔΔΕ.
Ειδική εκπαίδευση
Την ώρα που το Υπουργείο σχεδιάζει ακόμα ένα πειραματικό σχολείο στο Κολωνάκι, οι μαθητές της ειδικής εκπαίδευσης στερούνται τα στοιχειώδη. Στο 9ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αθήνας, οι ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, παιδαγωγικό υλικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό καθιστούν σχεδόν ανέφικτη την εκπαιδευτική διαδικασία. Η Ανοιχτή Πόλη στηρίζει το αίτημα των εκπαιδευτικών του σχολείου για επαρκή χρηματοδότηση, αφού για μήνες τώρα το σχολείο δεν έχει χρήματα ούτε για τα αναλώσιμα. Ζητήσαμε επίσης ενημέρωση από τη δημοτική αρχή σχετικά με την ανέγερση του νέου Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Αθήνας, η οποία συνεχίζει να εκκρεμεί δυσκολεύοντας την καθημερινότητα μιας μερίδας συμπολιτών μας.
Στήριξη του πολιτισμού
Καλέσαμε τέλος τη δημοτική αρχή να συνεργαστεί με την Περιφέρεια και το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να εκταμιευτούν επιτέλους τα χρήματα για τη στήριξη (μέσω της ΟΧΕ) των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του πολιτισμού, τα οποία εκκρεμούν εδώ και μήνες, σε μια περίοδο που οι άνθρωποι του πολιτισμού δοκιμάζονται σκληρά από τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας και αντιμετωπίζουν πτώσεις τζίρου που αγγίζουν το 90%.