Παρεμβάσεις της Ανοιχτής Πόλης στο δημοτικό συμβούλιο της 30ης Αυγούστου 2021

Παρεμβάσεις της Ανοιχτής Πόλης στο δημοτικό συμβούλιο της 30ης Αυγούστου 2021

• Αυτόν τον Αύγουστο, χιλιάδες συμπολίτες μας στερήθηκαν τα σπίτια και τα μέσα διαβίωσής τους, θύματα των πυρκαγιών και της αναποτελεσματικότητας του επιτελικού κράτους στην αντιμετώπισή τους. Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών αλληλεγγύης για την υποστήριξη των πληγέντων συμπολιτών μας, όπως για παράδειγμα τη διοργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και τη συγκέντρωση χρημάτων και υλικών πρώτης ανάγκης. Η Ανοιχτή Πόλη δήλωσε πρόθυμη να συνεισφέρει στην οργάνωση δράσεων στην κατεύθυνση αυτή.

• Οι επιθετικοί καύσωνες του Αυγούστου επιβεβαιώνουν ότι είμαστε πλέον μάρτυρες των φαινομένων της κλιματικής κρίσης. Απέναντι σε αυτήν την πρόκληση, ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να διαθέτει ένα αξιόπιστο και πολύπλευρο σχέδιο δράσης. Κρίσιμη διάσταση ενός τέτοιου σχεδίου είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Επισημάναμε την ανάγκη για ουσιαστική διαβούλευση, χωρίς τετελεσμένα και προειλημμένες αποφάσεις, σχετικά με το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων. Ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα απέναντι στο ζήτημα της καύσης που, ενάντια στις σύγχρονες εξελίξεις, προωθείται από την Περιφέρεια.

• Η αποψίλωση χιλιάδων στρεμμάτων δάσους και θάμνων στους ορεινούς όγκους της Αττικής καθιστά επείγουσα την ανάγκη προετοιμασίας του Δήμου και του συντονισμού με την Περιφέρεια και τις αρμόδιες υπηρεσίες, με στόχο την αντιπλημμυρική προστασία. Στην κατεύθυνση αυτή, ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να μεριμνήσει για κρίσιμες περιοχές, όπως ο Ποδονίφτης, ή ο κόμβος της Λένορμαν και ο Προφήτης Δανιήλ. Η ανάγκη για διάσωση και ανάδειξη της φυσικής κοίτης του Ποδονίφτη, την οποία η Ανοιχτή Πόλη έχει επισημάνει, αποκτά ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο αυτό.

• Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει τα σχολεία της πόλης ευάλωτα απέναντι στην πανδημική συνθήκη και στην ιδιαίτερα επιθετική μετάλλαξη Δέλτα. Χωρίς επαρκείς και μόνιμες λύσεις για τις ανάγκες της καθαριότητας, χωρίς αραίωση των μαθητών στις τάξεις. Την ίδια στιγμή, η δημοτική αρχή εφαρμόζει, παρά τις αντιδράσεις, το πρόχειρο σχέδιό της για τη δίχρονη προσχολική αγωγή. Ένα σχέδιο που καταργεί ελεύθερους χώρους πρασίνου στις γειτονιές, με αντίτιμο τη στέγαση των νηπίων σε κατασκευές που, ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας, δεν εγγυώνται το ασφαλές και αξιοπρεπές ξεκίνημα της εκπαιδευτικής διαδρομής τους. Η Ανοιχτή Πόλη στηρίζει των αγώνα των κατοίκων για την υπεράσπιση χώρων που είναι πολύτιμοι για την καθημερινότητά τους, καθώς και τον αγώνα της σχολικής κοινότητας για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής με τρόπο που να σέβεται πραγματικά τις ανάγκες της.

• Επισημάναμε την ανάγκη προετοιμασίας του Δήμου Αθηναίων για την υποδοχή, υποστήριξη και ένταξη των προσφύγων που αναμένονται από το Αφγανιστάν, μετά τις πρόσφατες δραματικές εξελίξεις εκεί. Για την Ανοιχτή Πόλη, ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας οφείλει να έχει κομβικό ρόλο τόσο στην εθνική, όσο και στην ευρωπαϊκή στρατηγική υποδοχής και ένταξης των προσφύγων, μέσα και από το δίκτυο ευρωπαϊκών πόλεων Eurocities, στη βάση του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης.

• Οι 400 εργαζόμενοι με συμβάσεις Covid-19 του Δήμου Αθηναίων αντιμετωπίζουν άμεσα την απειλή της ανεργίας, αφού οι συμβάσεις τους λήγουν μέσα στο Σεπτέμβριο. Η Ανοιχτή Πόλη έχει ήδη επισημάνει ότι πρόκειται για εργαζόμενους που στην πραγματικότητα καλύπτουν κρίσιμα κενά των δημοτικών υπηρεσιών, κενά που η δημοτική αρχή προτιμά να καλύπτει με επισφαλείς σχέσεις εργασίας, παρά με προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού. Επιπλέον, είναι φανερό ότι οι ανάγκες αντιμετώπισης του Covid-19 όχι μόνο δεν έχουν εκλείψει, αλλά αντίθετα αναμένονται αυξημένες το επόμενο διάστημα. Καλέσαμε για μια ακόμη φορά τη δημοτική αρχή να διεκδικήσει από το αρμόδιο Υπουργείο νομοθετική ρύθμιση που να εξασφαλίζει την παραμονή των εν λόγω εργαζομένων στην εργασία τους.

• Εδώ και μήνες, η καθυστέρηση στις εργασίες ασφαλτόστρωσης στην οδό Καυτατζόγλου, στα Πατήσια, έχει δυσκολέψει την καθημερινότητα των κατοίκων, με αρνητικές συνέπειες για την κινητικότητα και την ασφάλειά τους. Η δυσάρεστη αυτή κατάσταση φαίνεται ότι προκλήθηκε από αστοχίες εργολάβου κατά την εκτέλεση εργασιών που ενεργούσε για λογαριασμό εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Ρωτήσαμε τη δημοτική αρχή αν οι εν λόγω ευθύνες θα αποδοθούν, ποιό είναι το κόστος των φθορών και των καθυστερήσεων που σημειώθηκαν και αν θα υπάρξουν οι αντίστοιχες συνέπειες για τον εργολάβο της εταιρείας.

• Θέσαμε για μια ακόμα φορά το θέμα της εγκατάλειψης των διατηρητέων κτιρίων, στα Πατήσια και αλλού. Περισσότερο από έναν χρόνο μετά την πυρκαγιά στη Βίλα Κλωναρίδη, η αποκατάσταση του ιστορικού μνημείου ακόμα εκκρεμεί. Τα ιστορικά κτίρια του κτήματος Δρακόπουλου απειλούνται από μη αναστρέψιμες βλάβες, θύματα της εγκατάλειψης από τον ιδιοκτήτη Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και της αδράνειας της δημοτικής αρχής, από την οποία ζητήσαμε και πρόσφατα την απαλλοτρίωση του χώρου ώστε να αποδοθεί αυτός στις ανάγκες των κατοίκων. Αναμένουμε από τη δημοτική αρχή να μας ενημερώσει για τις ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει.