Παρωδία διαβούλευσης για το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων

Παρωδία διαβούλευσης για το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων

Στις 30/6/2021, ο κ. Πατούλης ζήτησε από τα πολιτικά κόμματα, τους βουλευτές, τους δήμους, τους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, και τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις να συμβάλουν στην επίτευξη λύσης του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική καταθέτοντας εγγράφως τις θέσεις και προτάσεις τους μέχρι τις 31/7, χωρίς ωστόσο να τους κοινοποιεί το σχέδιο του νέου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής και αρκούμενος σε μια προσωπική του επιστολή.

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής είχε παραλάβει από τους μελετητές την μελέτη για το νέο ΠΕΣΔΑ της Αττικής έναν μήνα νωρίτερα, στις 31/5/2021. Κι ενώ, δύο σχεδόν μήνες μετά, η μελέτη του νέου ΠΕΣΔΑ δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί, ο κ. Πατούλης ζητά από τους ενδιαφερόμενους να του καταθέσουν εγγράφως τις απόψεις τους!
Στο μεταξύ, ο Περιφερειάρχης Αττικής έχει φροντίσει να κάνει διαγωνισμούς-μαμούθ τόσο για τον «εξοπλισμό ανακύκλωσης», ύψους 223,5 εκατομμυρίων ευρώ, όσο και για τη κατασκευή 2 Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στη Φυλή και το Σχιστό με ΣΔΙΤ, ύψους 640 εκατομμυρίων ευρώ. Αποφάσεις με τεράστιο οικονομικό και περιβαλλοντικό αντικείμενο πάρθηκαν σε συνεδριάσεις δια περιφοράς – ούτε καν με τηλεδιάσκεψη! – και φυσικά εν αγνοία των δήμων της Αττικής.

Η Ανοιχτή Πόλη καλεί τον κ. Πατούλη να στείλει χωρίς άλλη καθυστέρηση στα δημοτικά συμβούλια των δήμων της Αττικής τη μελέτη για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ και να σταματήσει αυτή την παρωδία διαβούλευσης.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Μπακογιάννης οφείλει να φέρει το ζήτημα της αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο με τη σχετική μελέτη και τις παρατηρήσεις των υπηρεσιών, προκειμένου ο Δήμος Αθηναίων να συμμετάσχει σε μια κανονική διαβούλευση για το Περιφερειακό Σχέδιο. Το γεγονός ότι έχει επανειλημμένα αποφύγει να τοποθετηθεί για το ζήτημα της καύσης απορριμμάτων δεν μας κάνει πολύ αισιόδοξους. Ωστόσο ελπίζουμε ότι, έστω και τώρα, ο κ. Μπακογιάννης δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα του κ. Πατούλη στο πώς αντιλαμβάνεται τον διάλογο και τη διαφάνεια σε αυτό το κορυφαίο ζήτημα.