Παρέμβαση του Γ. Σακελλαρίδη στην εκδήλωση με θέμα:
«Μια άγνωστη ιστορία: Χαρτογραφώντας το αρχείο του Δήμου Αθηναίων»
«Η χαρτογράφηση του Αρχείου του Δήμου Αθηναίων, έργο που επιτέλεσαν με γνώση και φροντίδα τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, αποτελεί μια απαραίτητη πρωτοβουλία, την οποία χαιρετίζουμε ως πρώτο βήμα για την ανάδειξη του ιστορικού αρχείου της πόλης. Και θεωρώ, ασφαλώς, σοβαρό πρόβλημα ότι ο Δήμος Αθηναίων, ο μεγαλύτερος και από τους παλαιότερους της χώρας, δεν διαθέτει σήμερα ένα αρχείο οργανωμένο, αντάξιο με την ιστορία του και τη σημασία του.
Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες τα δημοτικά αρχεία διοργανώνουν εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις, εκθέσεις. Αποτελούν χώρους και φορείς διοργάνωσης εκδηλώσεων που συνδέουν τον πολίτη με τον δήμο του και ενισχύουν τη σχέση του με το περιβάλλον στο οποίο ζει και κινείται. Αντίθετα στην Αθήνα, έως εξαιρετικά πρόσφατα, δεν υπήρξε ουσιαστική μέριμνα για τη διάσωση και κυρίως την αξιοποίηση του Αρχείου, την πρόσβαση του κοινού σε αυτό. Μεγάλα τμήματά του βρίσκονται αποθηκευμένα σε ακατάλληλους χώρους, δίχως καμιά ένδειξη για το περιεχόμενό τους, ευάλωτα στην καταστροφή, χωρίς καμιά μέριμνα για τη συντήρησή τους.
Είναι σημαντικό η σημερινή πρωτοβουλία να βρει συνέχεια. Δεσμευόμαστε ότι θα προχωρήσουμε στη συγκέντρωση και διάθεση στο κοινό του συνόλου του αρχείου του Δήμου Αθηναίων και ότι θα προχωρήσουμε στην ενίσχυση της λειτουργίας του υπάρχοντος Δημοτικού και Ιστορικού Αρχείου. Για τον σκοπό αυτό θα συνεργαστούμε με φορείς και πρόσωπα, τα οποία διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία, ενώ παράλληλα θα αναζητήσουμε συνεργασίες και με αντίστοιχους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, ώστε το αρχείο της πόλης να αναδειχθεί σε κύτταρο της συλλογικής μνήμης, ισχυρός κρίκος στην αλυσίδα που συνδέει τον δημότη με την πόλη του.
Σας θυμίζω κάτι που έλεγε ο Φίλιππος Ηλιού: Ανάμεσα στα δικαιώματα του πολίτη είναι και το δικαίωμα να γνωρίζει την ιστορία του. Σε αυτήν ακριβώς την οπτική εντάσσουμε εμείς την ανάδειξη του Ιστορικού Αρχείου του Δήμου Αθηναίων: όχι ως έργο εξωραϊστικό ή αρχειακό, αλλά στο πλαίσιο του αγώνα να γνωρίζουν οι δημότες την ιστορία τους».