Ο Νάσος Ηλιόπουλος στο Κόκκινο 105,5: Τι κέρδισε ήδη η Αθήνα από τους όρους της Ανοιχτής Πόλης για την ανάπλαση (ηχητικό στο link)

Ο Νάσος Ηλιόπουλος στο Κόκκινο 105,5: Τι κέρδισε ήδη η Αθήνα από τους όρους της Ανοιχτής Πόλης για την ανάπλαση (ηχητικό στο link)

Χωρίς πρακτικές… Χατζηδάκη για αλλαγή χρήσης γης από το παράθυρο, με Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης και Ανοιχτή Επιτροπή Διαβούλευσης με τους πολίτες θα προχωρήσει η νέα πρωτοβουλία ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας, όπως απαίτησε η Ανοιχτή Πόλη και έγινε δεκτό από την δημοτική Αρχή, είπε ο επικεφαλής της Νάσος Ηλιόπουλος Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη. «Κόκκινες γραμμές» η παράλληλη συγκοινωνιακή αναβάθμιση και η θετική κατοχύρωση χρήσεων γης και κατοικίας, «αιτία πολέμου» η Βαρβάκειος.

Η τοποθέτηση της Ανοιχτής Πόλης στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, για την αστική ανάπλαση που με βάση παλαιότερα σχέδια και νέες πρωτοβουλίες ανακοίνωσε ο Κ. Μπακογιάννης, περιείχε και όρους που θέσαμε για να μπούμε στην συζήτηση, να είναι σαφές ότι παρεμβαίνουμε σε ανοιχτό πεδίο, αλλά και προβληματισμούς που εκθέσαμε και ήδη έχουμε χαράξει «κόκκινες γραμμές», είπε ο κ. Ηλιόπουλος.

Χαρακτήρισε θετικό για την Αθήνα ότι η νέα δημοτική Αρχή αναγκάστηκε πολύ γρήγορα να ακυρώσει δύο βασικές προεκλογικές της δεσμεύσεις: την μεταφορά του ΕΜΠ εκτός κέντρου για να ενοποιηθεί το Πολυτεχνείο με το Εθνικό Μουσείο και την κατάργηση της Ανάπλασης ως εντελώς άχρηστης και ως «ρουσφετολογικού» σχήματος του ΣΥΡΙΖΑ για προσλήψεις (ασχέτως του ότι η Ανάπλαση δεν έκανε ούτε προσλήψεις ούτε τίποτε τέτοιο).

Ωστόσο, η Ανάπλαση προσεγγίζεται με τρόπο μισό, φοβικό, από την δημοτική Αρχή, συνέχισε ο κ. Ηλιόπουλος, γιατί ξανά περιορίζει την ματιά της στο κέντρο, ενώ η Ανάπλαση κάλυπτε και Προσφυγικά, Πειραιώς, Λυκαβηττό, Ακαδημία Πλάτωνος, είχε μητροπολιτική ματιά. Δυστυχώς, ξανά συζητάμε μόνο για το κέντρο. Η πανδημία μας έδειξε πόσο κρίσιμο είναι το ζήτημα του δημόσιου χώρου, πόσο χρειαζόμαστε αυτό τον δημόσιο χώρο. Εμείς, αυτόν τον δημόσιο χώρο τον θέλουμε πρώτα από όλα στις γειτονιές και αυτό το κομμάτι απουσιάζει τελείως από το σχέδιο και από αυτή την δημοτική Αρχή.

Θέλουμε όμως να εμπλακούμε στη συζήτηση αυτή και μπορούμε, όπως είπε, γιατί οι έγιναν δεκτοί οι τρεις όροι που θέσαμε:

σε καμία περίπτωση αλλαγές χρήσεων γης στο κέντρο, την ώρα που έχουμε πρόσφατη την εμπειρία του νομοσχεδίου Χατζηδάκη που πήγε να τις αλλάξει από το παράθυρο σε Μεταξουργείο και Ψυρρή
να λειτουργήσει Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης, γιατί εκτός της νέας συγκοινωνιακής μελέτης που έγινε με το ΕΜΠ, λείπουν σειρά άλλες μελέτες, όπως των πολεοδομικών επιπτώσεων
να λειτουργήσει Ανοιχτή Επιτροπή Διαβούλευσης με την Κοινωνία των Πολιτών
Υπάρχουν σειρά ανοιχτών ζητημάτων, τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος, πρέπει να παρέμβουμε, όχι μόνο οι δημοτικές ομάδες αλλά και τα κινήματα της πόλης, οι οικολογικές οργανώσεις, οι ποδηλάτες… μπαίνουμε σε περίοδο διαλόγου και καλώς εννοούμενης σύγκρουσης για το πώς σκεφτόμαστε την πόλη μας την επόμενη ημέρα.

Ο κ. Ηλιόπουλος περιέγραψε πως η διαδικασία θα καταλήξει σε Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, που έχει την δυνατότητα να περιλαμβάνει ειδικές ρήτρες προστασίας των μικτών χρήσεων, να προβλέπει ειδικές χρήσεις και για την κατοικία και για το λιανεμπόριο. Κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί μία βόλτα στην Αθηνάς και την γύρω περιοχή χωρίς να είναι εκεί τα μαγαζιά που πουλάνε π.χ. μπαχαρικά. Είναι ταυτοτικό σημείο της Αθήνας. Σήμερα, είναι κατοχυρωμένη αυτή η χρήση, δεν μπορεί να αλλάξει. Ή, αντίστοιχα, το Άριστον που παρέμεινε στην Στοά Εμπόρων όταν άνοιξε ξανά, για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Είναι κατοχυρωμένη χρήση, κανείς δεν μπορεί να το διώξει από κει. Ζητάμε το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο να έχει συγκεκριμένες ρήτρες για το λιανεμπόριο αλλά και την κατοικία, για να μην οδηγήσει η παρέμβαση σε ένα τεράστιο τουριστικό λούνα-παρκ, που θα διώξει περισσότερο τους κατοίκους από το κέντρο, θα γίνει ένας ωραίος περίπατος που οι Αθηναίοι θα ζουν ως επισκέπτες. Δεν το θέλουμε αυτό.

Γι` αυτό, τόνισε, η δημοτική Αρχή πρέπει επιτέλους να πει ποια είναι η θέση της για τα ζητήματα της πολιτικής κατοικίας. Μέχρι σήμερα έχει επιλέξει να μην μιλήσει για την βραχυχρόνια μίσθωση. Μέσα στην πανδημία σειρά από πόλεις αναθεωρούν την πολιτική τους για την βραχυχρόνια μίσθωση, πρέπει και η Αθήνα να αποκτήσει πολιτική και να βάλει όρους που θέτουν σε πρώτο πεδίο την κατοικία. Αυτό, θα βοηθήσει και τον τουρισμό, γιατί το δυνατό σημείο της Αθήνας είναι ότι είναι ζωντανή πόλη, ακόμη και στο κέντρο έχει μικτές χρήσεις, κατοικία, διασκέδαση και εργασία. Αν φύγει η κατοικία, οι μικτές χρήσεις πεθαίνουν, το τουριστικό κομμάτι υποβαθμίζεται. Το λέει και έρευνα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Αττικής, η πλειοψηφία των τουριστών λέει ότι δυστυχώς δεν κατάφεραν να ζήσουν την ζωή της πόλης, γιατί δεν είχε πολλούς κατοίκους στο κέντρο…

Ανέφερε επίσης συγκεκριμένες κρίσιμες παραμέτρους:

Τραπεζοκαθίσματα: το ζήτημα γίνεται τώρα ακόμη πιο επίκαιρο. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση το σχέδιο ανάπλασης να γίνει αφορμή για ακόμη περισσότερα τραπεζοκαθίσματα στο ιστορικό κέντρο.
Μεταφορά για τις πιάτσες ταξί: Για το πού θα μεταφερθούν για να φύγουν από το Σύνταγμα και το Μοναστηράκι, δεν υπάρχει σχεδιασμός, κάτι που πρέπει να γίνει σε διάλογο με τον κλάδο.
Τουριστικά λεωφορεία: Αντίθετα, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία σκέψη οριοθέτησης για τις δικές τους πιάτσες.
Αναβάθμιση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς: Χωρίς αυτή θα καταρρεύσει όλη η προσπάθεια. Εμείς έχουμε προτείνει ακόμη και δημοτικές κυκλικές γραμμές στο συγκεκριμένο χώρο και όχι μόνο, δεν είναι πυρηνική φυσική το συμπέρασμα ότι πρέπει να τις διαθέτει ο μεγαλύτερος Δήμος της χώρας.
Βαρβάκειος: Θα είναι αιτία πολέμου, η Βαρβάκειος πρέπει να αναβαθμιστεί, να γίνει δουλειά υποδομών, αλλά πρέπει να μείνει εκεί.
Το ότι οι όροι μας έγιναν δεκτοί, επανέλαβε, μας επέτρεψε να πούμε ναι επί της αρχής. Αλλά έχουμε ξεκαθαρίσει τις «κόκκινες γραμμές» μας. Αν το σχέδιο δεν συνοδευτεί από συγκοινωνιακή αναβάθμιση, αν δεν προχωρήσει η θετική κατοχύρωση των χρήσεων γης και της κατοικίας, δεν θα στηρίξουμε την τελική του μορφή, όταν φτάσει στο ΕΧΣ.

Τέλος, ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι παράλληλα η Ανοιχτή Πόλη θα ανοίξει τον διάλογο για αντίστοιχα πρότζεκτ στις γειτονιές.

Ανέφερε εξάλλου ότι το απόγευμα στις 17.30 γίνεται κινητοποίηση των κατοίκων για τη βίλα Κλωναρίδη, στο Φιξ στα Πατήσια. Ένα κτίριο που έπιασε φωτιά την Δευτέρα 4 Μαΐου, χαρακτηριστικό του ότι ο Δήμος έχει παρατήσει την περιουσία του, την αρχιτεκτονική του μνήμη και κληρονομιά. Στη συνέχεια, θα παραδοθεί και σχετικό ψήφισμα στο Διαμερισματικό Συμβούλιο.

Τι κέρδισε ήδη η Αθήνα από τους όρους της Ανοιχτής Πόλης για την ανάπλαση